الجزیره: باورهای ضد اسرائیلی در جامعه آمریکا تشدید شده است
الجزیره: باورهای ضد اسرائیلی در جامعه آمریکا تشدید شده است
به گزارش گروه بینالملل یولن، در طول دهها سال چنین به نظر میرسید که جامعه آمریکا حامی رژیم صهیونیستی است، اما این مسأله طی سالهای اخیر تغییر کرده و در مقابل میزان حمایت از موضوع فلسطین در میان جوانان آمریکایی به خصوص دانشجویان افزایش یافته است.
به نوشته الجزیره، دیگر شعارها و مفاهیمی از قبیل «حق موجودیت اسرائیل»، «سرکوب تروریستها» و «یهودستیزی» موضوع غالب در فضای آمریکا نیست و به جای آن مفاهیمی چون «جداسازی نژادی»، «سرقت اراضی» و «پاکسازی نژادی» در میان جوانان آمریکایی رواج یافته است.
در این خصوص، ماه گذشته «توماس فریدمن» نویسنده معروف آمریکایی و ستوننویس روزنامه نیویورک تایمز سران رژیم صهیونیستی را از ادامه سیاستهای راستگرای ضد دو دولتی بر حذر داشت و نوشت که این رژیم در حال از دست دادن جایگاه خود در میان دانشجویان آمریکایی است. او در این خصوص به مقاومت و ممانعت انجمنهای دانشجویی از حضور و سخنرانی مقامات صهیونیست در دانشگاهها اشاره کرد.
در این راستا مرکز تحقیقات «پیو» طی یک نظرسنجی از تاریخ ششم تا ۱۳ مارس از میان ۱۰۴۰۰ آمریکایی نوشت که تا پیش از این احساسات آمریکاییها در قبال اسرائیلیها در مقایسه با فلسطینیان بسیار مثبت بود، اما در سالهای اخیر به خصوص در میان جوانان ۱۸ تا ۲۹ ساله، این موضوع به شکل قابل توجهی تغییر یافته و ۶۱ درصد آنها نگاه مثبتی به مردم فلسطین دارند.
طبق این نظرسنجی، ۳۵ درصد جوانان آمریکایی نگاه مثبتی به رهبران فلسطینی دارند و این میزان در خصوص دولت رژیم صهیونیستی ۳۴ درصد است.
تغییرات مهم
«دیوید مک» قائم مقام دستیار وزیر خارجه اسبق آمریکا در امور خاورمیانه (دروه جرج بوش پدر) که سابقه کار در کنسولگری آمریکا در قدس شرقی همزمان با جنگ شش روزه ۱۹۶۷ را دارد، به الجزیره گفت که فضای عمومی آمریکا شاهد تغییرات مهمی در خصوص آینده نزاع عربی-اسرائیلی است.
او افزود: «نتایج نظرسنجی مرکز پیو، اختلافی با نتایج نظرسنجی مرکز عربی-آمریکایی AAI یا مؤسسه تحقیقاتی زگبی (zogby) و نظرسنجی پروفسور شلبی در دانشگاه میرلند ندارد، این نتایج افراد زیادی را متعجب نکرد.»
دیوید مک گفت که نظرسنجی پیو همچنین نشان داد که نظر افکار عمومی آمریکا در قبال تنش در غرب آسیا، اختلاف خیلی زیادی با توجه به جهتگیری سیاسی-حزبی آنها با یکدیگر دارد، بهگونهای که ۷۸ درصد جمهوریخواهانی که از آنها سؤال شده، نظر مثبت یا نسبتا مثبتی در خصوص اسرائیلیها داشتند، در حالیکه ۳۷ درصد آنها با دید مثبتی به مردم فلسطین نگاه میکردند. در مقابل اما ۶۴ درصد دموکراتها و افراد مستقلی که از آنها سؤال شده، دیدگاه مثبتی به فلسطینیها دارند.
دیگر شعارها و مفاهیمی از قبیل «حق موجودیت اسرائیل»، «سرکوب تروریستها» و «یهودستیزی» موضوع غالب در فضای آمریکا نیست و به جای آن مفاهیمی چون «جداسازی نژادی»، «سرقت اراضی» و «پاکسازی نژادی» در میان جوانان آمریکایی رواج یافته است.
به عقیده «دیوید مک» ادامه حمایت گسترده از جریانهای تندرو اسرائیلی – به ویژه در کنگره و همانطور که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق ظاهر شد – هنوز قویترین و غالبترین جهتگیری سیاست آمریکاست. مک تأکید کرد که آمریکاییهای کمسواد – بهویژه آنهایی که از کلیساهای مسیحی انجیلی راستگرا که با نامزدهای سیاسی جمهوریخواه جناح راست متحد شدهاند، به طور عمده از رژیم صهیونیستی حمایت میکنند.
او همچنین گفت که جای تعجب نیست که آمریکاییهای مسنتر دیدگاه مثبتتری در قبال اسرائیل داشته باشند، چرا که هنوز درگیریهای اسرائیل با همسایگان عرب قبل از ۱۹۶۷ در ذهن آنها باقی مانده است، به خصوص اینکه آنها سالهاست دیگر تحولات سیاست خارجی اسرائیل و نیروی نظامیاش در قبال همسایگانش را پیگیری نمیکنند.
تظاهرات ضد صهیونیستی در شیکاگو (سوم اردیبهشت ۱۴۰۱)
اختلافات در میان فلسطینیها
این دیپلمات سابق آمریکایی در ادامه از شکاف در میان فلسطینیها که باعث تضعیف طرف فلسطینی در همه سطوح میشود انتقاد کرد و گفت: «فلسطینیها باید متحد شوند و رهبری سیاسی خود را بازسازی کنند و این آنها را قادر میسازد تا با روندها و تغییرات جدید و شتاب دهنده بینالمللی تعامل داشته باشند و برای مذاکره جدی با طرف اسرائیلی آماده شوند.»
او طرف فلسطینی را متهم کرد که طی سالهای گذشته در برقراری ارتباط با متحدان بینالمللی بالقوه برای یک روند صلح جدید از جمله در میان بخشهایی از افکار عمومی آمریکا و دولت جو بایدن رئیسجمهور آمریکا، شکست خورده است.
به گفته دیوید مک، فلسطینیها در ایجاد اتحاد با گروههای مترقی یهودی آمریکایی یا با نمایندگان کلیساهای مسیحی میانهرو آمریکایی که طرفدار یک روند صلح بر اساس راه حل دو دولتی هستند، شکست خوردهاند.
دلایل تغییر نظر جامعه آمریکایی در قبال موضوع فلسطین
این دیپلمات سابق آمریکایی در ادامه گفت که از زمان ترور «اسحاق رابین» نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی (به دست جریان تندرو) و فروپاشی طرح صلح عربی- اسرائیلی به خصوص در دوره نخستوزیری آریل شارون و بنیامین نتانیاهو، موضع جوانان آمریکایی به خصوص نخبگان دانشگاهی علیه اسرائیل شده است
مک همچنین خاطرنشان کرد که نتیجه نظرسنجی اندیشکده «پیو» بسیار مهم و مربوط به تغییر دیدگاه جوانان یهودی آمریکایی است که در کلیت خود تفاوت چندانی با بقیه جوانان آمریکایی ندارد.
الجزیره: گفتمان انتقادی جدید و قوی در میان جوانان آمریکایی شکل گرفته است که لزوم حتمی همپیمانی میان آمریکا و رژیم اسرائیل و حمایت کامل و بی قید و شرط از این رژیم را نمیپذیرد.
او این تغییرات را تا حدی به دخالت بیشتر آمریکاییهای عرب در سیاست آمریکا نسبت داد، هرچند دیدگاههای آنها هنوز جدی گرفته نمیشود، زیرا آمریکاییها تمایل دارند به دلیل پیشزمینه قومی آنها دیدگاههایشان را مغرضانه ببینند.
الجزیره در ادامه نوشت که همچنین چهرههای رسانهای آمریکایی عرب الاصل – مانند ایمن محیالدین یا مهدی حسن مسلمان انگلیسی – با برنامههای تلویزیونی خود که میلیونها نفر بهویژه در میان جوانان دانشجو آن را تماشا میکنند، نقش فزایندهای در تغییر باور جامعه آمریکا از درگیری اعراب و اسرائیل بازی میکنند.
در این میان بسیاری از تحلیلگران سیاسی عرب و فلسطینی-آمریکایی نیز موفق شدهاند از موانع رسانههای آمریکایی عبور کنند و میلیون ها بیننده را تحت تأثیر قرار دهند. «نورا عریقات» فعال دانشگاهی آمریکایی فلسطینی الاصل و محقق آمریکایی با پیشینه مصری و «خالد الجندی» کارشناس موسسه خاورمیانه، بارها در رسانههای آمریکایی ظاهر میشوند.
الجزیره در پایان نوشت که همه موارد فوق باعث گسترش گفتمان انتقادی جدید و قوی شده است که لزوم حتمی همپیمانی میان آمریکا و رژیم اسرائیل و حمایت کامل و بی قید و شرط از این رژیم را نمیپذیرد.
در این راستا باید به جامعه یهودیان ضد صهیونیست در آمریکا نیز اشاره کرد که فعالیت چشمگیری در مناسبتهای مختلف علیه سیاستهای رژیم صهیونیستی دارند. همچنین جامعه فلسطینیهای آمریکا نیز بارها در حمایت از مسجدالاقصی و قدس اشغالی تجمعات گستردهای در شهرهای مختلف برگزار کردهاند که از آن جمله میتوان به تظاهرات ماه می گذشته در شهرهای هیوستون در تگزاس و تامپا در فلوریدا و شیکاگو اشاره کرد.
انتهای پیام/.