فاخره بهبهانی: دکتر مجتبی کرباسی، پزشک و مشاور سبک زندگی و سلامت و درمانگر چاقی و دیابت در گفتگو با یولن میگوید: اغلب افراد بر این باورند که دلیل چرب شدن کبد شان مصرف چربی زیاد است، اما واقعیت علمی کاملا متفاوت است. چربیِ کبد از چربیِ غذا نمیآید بلکه از مسیر تولید چربی درونزا در خود کبد ساخته میشود.
یک خطای شناختی
واقعیت این است که خوردن تخم مرغ، گوشت چرب، مغزهای اجیلی، روغنها و سایر منابع چربی طبیعی و سالم فرد را به کبد چرب مبتلا نمیکند. بلکه آنچه عامل چرب شدن کبد است، مصرف زیاد و مکرر کربوهیدراتها یعنی مواد قندی نشاسته ای مخصوصا انواع محصولات فرآوری شده مثل قند و شکر، نوشابه، تنقلات و نوشیدنیهای حاوی شکر، آب میوه، آرد و نان سفید، ماکارونی، پاستا، اسنکها، برنج سفید و سیب زمینی است. در واقع بدن به ناچار اضافه بار قند و نشاسته را تبدیل به چربی میکند و وقتی انبارهای ذخیره چربی یعنی سلولهای بافت چربی به حداکثر ظرفیت انباشت چربی می رسند، چربی در احشاء و از جمله سلولهای خود کبد انبار میشود.
راز چرب شدن جگر غازها را به خاطر بسپارید
فرانسویها غذای گران، خوشمزه و پرطرفداری به نام «فوی گراس» دارند. فوی گراس با جگر چرب غاز یا اردک تهیه میشود. برای چرب شدن جگر غازها، پرنده را مبتلا به کبد چرب میکنند و بعد سر می برند. برای این کار به غازها، روغن و چربی نمی دهند بلکه در مدت کوتاهی به زور مقدار زیادی شربت ذرت که قندی با سرعت جذب بالاست به غازها می خورانند. در نتیجه غاز، چاق شده و کبدش کاملا چرب میشود. همین نکته کافی است که به این حقیقت علمی توجه کنید کبد با خوردن چربیهای طبیعی چرب نمیشود بلکه آنچه عامل چرب شدن کبد است، مصرف زیاد قندها و به اصطلاح کربوهیدراتها مخصوصا قندهای تصفیه شده است.
جالب است بدانید بسیاری از محصولات و تنقلات امروزی در صنایع غذایی حاوی شربت ذرت هستند و یکی از دلایل اصلی ابتلا به کبد چرب در کنار چاقی در دهههای اخیر مصرف افراطی تنقلات صنعتی است. البته پرخوری، کمتحرکی، مصرف الکل، خواب ناکافی، استرس مزمن، مصرف بیرویه برخی داروها مثل استروئیدها یا بعضی داروهای ضدویروس و ضدافسردگی هم میتواند از دلایل ابتلا به کبدچرب باشد.
کبد چرب چه علائمی دارد؟
در مراحل اولیه کبد چرب که فقط تجمع چربی است و عوارضی بروز نکرده، در خیلی موارد، بیمار علامتی را گزارش نمیکند و چرب شدن کبد به طور اتفاقی در سونوگرافی مشخص میشود. اما ممکن است در مسیر پیشرفت چرب شدن کبد علائمی مانند: بی حالی، کمیتوان و انرژی، خستگی، احساس سنگینی یا درد مبهم در قسمت راست و بالای شکم، بیاشتهایی یا تهوع خفیف بروز کند و در معاینه پزشک ممکن است، بزرگی کبد به حدی که لبه پایینی کبد زیر دندهها در سمت راست قابل لمس باشد گزارش شود و در برخی بیماران حساسیت خفیف ناحیه بالا و راست شکم هنگام معاینه و لمس وجود دارد. به طور کلی در هر فردی که چاقی شکمی دارد یا در آزمایش، چربی و قند خون بالا یا فشار خون بیش از حد طبیعی است، باید به فکر کبد چرب هم بود و بررسیهای لازم انجام شود.
۴۷۲۳۲