فرهنگ و هنر

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

یولن ـ گروه حماسه و مقاومت: چند روزی است که اردوهای راهیان نور به طور رسمی آغاز شده و مردم با اشتیاق زایدالوصفی رهسپار مناطق عملیاتی جنوب و یادمان‌های دفاع مقدس هستند. برخی خانواده‌ها نیز برای حضور در این سفر نورانی در حال برنامه‌ریزی و تدارک با خودروی شخصی‌شان هستند. ما به شما کمک می‌کنیم تا مقاصد جنوبی خود را در مناطق عملیاتی به خوبی پیدا کنید.

پیش از این در گزارش‌های «۷ یادمانی که در محل شهادت عزیزترین مردان دفاع مقدس ساخته شده»، «سفر به ۱۰ شهر مقاومتی در هوای بهاری با خودروی شخصی» و «نقشه بازدید از یادمان‌های جنوب کشور در اردوهای راهیان نور» به معرفی بخش‌های دیگری از یادمان‌ها و مناطق عملیاتی دفاع مقدس پرداخته‌ایم.

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

آخرین بخش این گزارش را در ادامه می‌خوانید:

۱ـ یادمان شهید باقری

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

غلامحسن افشردی با آغاز فعالیتش در اطلاعات سپاه نام مستعار حسن باقری را برای خود برگزید. او جانشین نیروی زمینی سپاه بود. حسن باقری در بهمن ماه سال ۱۳۶۱ در ۲۷ سالگی در خطوط مقدم چنانه (شمال فکه) مورد اصابت گلوله خمپاره قرار گرفت و شهید شد.

۲ـ یادمان شهید سبحانی

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

در ۶ مهرماه سال ۱۳۵۹ هنگامی که نیروهای بعثی قصد عبور از رود کرخه و محاصره سوسنگرد در منطقه خزعلیه داشتند، شهید سبحانی با عده‌ای از اهالی سوسنگرد در مقابلشان ایستادگی کرد و در نهایت زخمی شد. او به دست بعثی‌ها اسیر شد و پس از شکنجه، جسمش را آتش زدند. پیکر این شهید پس از پنج روز به عنوان نماد مقاومت مردمی سوسنگرد مورد توجه همگان است.

۳​ـ یادمان شهید چمران (دهلاویه)

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

هنگامی که شهید چمران برای معرفی فرمانده جدید عازم دهلاویه شده بود، در این منطقه بر اثر اصابت گلوله خمپاره به شدت مجروح شد و هنگام انتقال به اهواز به شهادت رسید. دهلاویه در ۲۷ مهرماه سال ۱۳۶۰ طی عملیات شهید مدنی آزاد شد.

۴ـ یادمان شهدای عملیات والفجر یک

منطقه عملیاتی والفجر یک در شمال غربی فکه و در محدوده جبل فوقی و تپه‌های حمرین قرار دارد. حدود سه ماه پس از انجام عملیات والفجر مقدماتی در جنوب فکه، عملیات والفجر یک در منطقه شمال غربی فکه طرح‌ریزی شد. این عملیات با رمز «یا الله» در ۲۱ فروردین ماه سال ۱۳۶۱ برای آزادسازی تپه‌های حمرین و جبل فوقی با فرماندهی شهید علی صیاد شیرازی (فرمانده نیروی زمینی ارتش) آغاز شد و ۶ روز به طول انجامید. در نتیجه این عملیات، بخشی از تپه‌های حمرین و پاسگاه پیچ‌‌انگیزه آزاد شدند.

۵ـ یادمان شهدای عملیات ثامن‌الائمه (شرق کارون)

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم
حضور رهبر انقلاب در یادمان شهدای شرق کارون

پس از عبور نیروهای عراقی از کارون در ۱۹ مهر ماه سال ۱۳۵۹ و گسترش منطقه اشغالی و محاصره آبادان، خط دفاعی این منطقه در شمال (جبهه دارخوین) و جنوب (جبهه آبادان) شکل گرفت. پس از فرمان امام (ره) مبنی بر شکستن محاصره آبادان، عملیات ثامن‌الائمه در روز پنج مهرماه سال ۱۳۶۰ انجام شد. این اولین عملیات مشترک ارتش و سپاه پس از عزل بنی‌صدر بود که با موفقیت کامل پایان پذیرفت و محاصره آبادان پس از ۳۴۹ روز شکسته شد. 

۶ـ یادمان شهدای عملیات کربلای ۴

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

در غرب جاده خرمشهر ـ آبادان و منتهی‌الیه کوی آریا و در کناره رود اروند، منطقه‌ای وجود دارد که هنوز آثار بمباران دژخیمان بعثی روی ساختمان‌های اطراف آن مشهود است. این منطقه یادآور عملیات کربلای ۴ و شهدای مظلوم این عملیات است که در زمستان ۱۳۶۵ در این منطقه حماسه آفریدند. 

۷ـ​ یادمان شهدای عشایر گمبوعه

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

منطقه گمبوعه کنونی که به صورت پارک جنگلی درآمده است،‌ در ۱۰ کیلومتری اهواز به سمت حمیدیه قرار دارد. به دنبال لشکرکشی قوای روسیه و انگلستان به خاک ایران در جنگ جهانی اول، ایران صحنه یکی از مهم‌ترین مناقشات بین‌المللی شد. با فتوای مرحوم سیدمحمدکاظم طباطبایی یزدی، نهضت مقابله با نیروهای انگلیسی در خوزستان شکل گرفت. برخی از عشایر دشت آزادگان در یازدهم اسفند ماه ۱۲۹۳ به مقابله با نیروهای متجاوز انگلیسی پرداختند و قریب ۵۰۰ نفر از آنان به شهادت رسیدند.

 

نمایی از​ یادمان شهدای عشایر گمبوعه

با شروع جنگ تحمیلی، جنگل گمبوعه محل استقرار و مبارزه نیروهای نظامی و مردمی در مقابله با دشمن برای ممانعت از اشغال اهواز بود. در عملیات بیت‌المقدس نیز قرارگاه قدس و بخشی از نیروهای عمل‌کننده، در این منطقه استقرار داشتند. به دلیل اهمیت دفاع مردمی که پیوند عمیقی با مرجعیت دینی در سال ۱۲۹۳ و نیز در هشت سال دفاع مقدس داشت،‌ به توصیه رهبر انقلاب در این منطقه یادمان شهدای گمبوعه در جوار قبور شهدای این منطقه احداث شد.

۸ـ یادمان معراج شهدا (شهید محمودوند)

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

معراج شهدا محل حضور پیکرهای نورانی شهدای تازه تفحص‌ شده است که از مناطق جنوب کشور کشف شده‌‌اند. معراج شهدای اهواز در پادگان شهید علی محمودوند (یکی از فرماندهانی که در جریان تفحص پیکر مطهر شهدا به شهادت رسید) قرار گرفته است.

۹​ـ یادمان شهدای هور

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

هورالعظیم در شرق و شمال دشت آزادگان به طول ۱۰۰ و عرض ۱۵ تا ۷۵ کیلومتر است. در آغاز جنگ تحمیلی، هورالهویزه مانع بزرگی برای عبور نیروهای دشمن بود. بعثی‌ها هرگز به عنوان یک معبر نظامی به هور نگاه نمی‌کردند. فرماندهان سپاه اسلام بر پایه همین آسیب‌پذیری دشمن، در جنوب این منطقه، عملیاتی را در زمستان ۱۳۶۲ طراحی کردند که خیبر نام گرفت و طی آن جزایر مجنون آزاد شد. پس از آن نیز عملیات بزرگ بدر در زمستان سال ۱۳۶۳ در این منطقه به اجرا درآمد. 

۱۰ـ یادمان شهدای بیمارستان صحرایی امام حسین (ع)

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

بیمارستان صحرایی امام حسین (ع) در کیلومتر هفت جاده شهید شرکت (جاده انشعابی از شرق جاده اهواز ـ خرمشهر و بین ایستگاه حسینیه و دارخوین) قرار دارد.

۱۱​ـ​ یادمان شهدای عملیات بیت‌المقدس

جاده اهواز ـ خرمشهر مهم‌ترین جاده حمل و نقلی کشور قبل از جنگ تحمیلی و اصلی‌ترین جاده ارتباطی خرمشهر با اهواز مرکز استان خوزستان بود. این جاده بر دشت‌های وسیع غرب رودخانه کارون مسلط است و برای ارتش عراق با اهمیت بود. در روزهای اول جنگ تحمیلی، سرتاسر این جاده از نزدیک اهواز تا خرمشهر به اشغال دشمن درآمد. در مرحله اول عملیات بیت‌المقدس، نیروهای خودی در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ با ۲۳ کیلومتر پیش‌روی، خود را از رود کارون به این جاده رساندند. طی روزهای بعد، این جاده مرکز سخت‌ترین درگیری‌ها بود تا اینکه در ادامه مرحله دوم عملیات،‌ با عقب‌نشینی ارتش عراق، جاده اهواز ـ خرمشهر آزاد شد. 

۱۲​ـ شهدای شیمیایی بهبهان

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

جاده ۱۳ کیلومتری شهید صفوی در شمال غرب خرمشهر و در کیلومتر ۱۳ جاده اهواز ـ خرمشهر قرار داد و این جاده را به دژ مرزی و جاده شهید کاظمی متصل می‌کند. این جاده، محور اصلی عملیات کربلای ۵ بود و قرارگاه خاتم‌ الانبیا (ص) در مجاورت این جاده قرار داشت. پس از عملیات کربلای ۵ و تثبیت منطقه شلمچه، قرارگاه مهندسی صراط‌المستقیم که به منظور بهره‌گیری از توان وزارتخانه‌ها و دولت در جنگ توسط وزارت سپاه توسط محسن صوفی تشکیل شده بود، در کنار این جاده مستقر شد. در جریان عملیات کربلای ۵، در حالی که رزمندگان گردان فجر لشکر ۷ ولی‌ عصر (عج) در این جاده مستقر بودند، هدف راکت شیمیایی آلوده به گاز خردل و سیانور دشمن قرار گرفتند که به شهادت ۹۰ نفر از رزمندگان گردان فجر شهرستان بهبهان و مصدوم شدن سایر افراد این گردان منجر شد.

۱۳ـ یادمان شهدای نهر خیّن

آثار جنگ جهانی اول در یادمان راهیان نور!+فیلم

شهرکی به نام ولی‌عصر (عج) و روستایی به نام خیّن، پیش از جنگ تحمیلی در کنار نهر خیّن وجود داشت، ولی اکنون فقط مسجد ولی‌عصر (عج) که مرکز و سنگر مقاومت در جنگ تحمیلی بود،‌ از این شهرک و روستا باقی مانده است. در جریان آزادسازی خرمشهر، خیّن یکی از محورهای عملیاتی قرارگاه نصر بود. این منطقه در عملیات کربلای ۴ شاهد سنگین‌ترین درگیری‌ها بود. نهر خیّن با انواع موانع از جمله نبشی‌های ضربدری و سیم‌‌های خاردارهای حلقوی و انواع میادین مین و موانع خورشیدی، مانع جدی برای عبور رزمندگان در عملیات‌های کربلای ۴ و ۵ محسوب می‌شد. این منطقه در عملیات کربلای ۵ آزاد شد.

انتهای پیام/


دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا