فرهنگ و هنر

استقبال 32 هزار کانون‌ از جشنواره ملی کتاب مسجد/ 25 آبان زمان برگزاری اختتامیه

به گزارش یولن، آیین داوری اولین جشنواره ملی کتاب مسجد صبح امروز دوشنبه ۱۷ آبان‌ماه با حضور سعید سعادتی معاون فرهنگی هنری ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد (فهما)، اسماعیل آذر رئیس هیات داوران، فهمیه باب ‌الحوائجی داور و همچنین حسین براتی مدیر ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد استان تهران در محل ساختمان شهید سلیمانی ستاد فهما برگزار شد.

​در ابتدای‌این نشست حسین براتی طی سخنانی با بیان‌اینکه اقتضای حضور در مسجد ثمرات مختلفی از جمله پرداختن به فضایل در فضای ملکوتی را به همراه دارد، اظهار کرد: حوزه کتاب از مزایای رقابتی ستاد هماهنگی کانون‌های فهما به شمار می‌رود اظهار کرد:  به تعبیر حجت‌الاسلام ارزانی هیچ‌کدام از نهادهای فعال در عرصه مسجد به اندازه ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد به صورت سازمان یافته و هدفمند در‌این عرصه فعالیت ندارند.

مدیر ستاد فهما استان تهران افزود: با توجه به‌این مساله رویکرد ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد قابل افتخار است به ویژه که در حوزه کتاب و کتابخوانی فعالیت تدوین شده داشته و دارای افق برنامه است به طوری که اکنون در سطح ستاد هماهنگی کانون‌های فهما بیش از ۱۱ هزار کتابخانه تحت پوشش وجود دارد که ظرفیتی گران‌سنگ به شمار می‌رود.

وی افزود: کتاب آسمانی قرآن کریم سرلوحه فعالیت‌های ستاد فهما در عرصه کتاب است، با عنایت به‌این مساله فعالیت‌های متعددی را در‌این حوزه تعریف و اجرا کرده‌ایم اما باید بیش از پیش جریان سازی شود. 

​براتی با بیان‌اینکه اولین سال برگزاری جشنواره ملی کتاب فهما را تجربه می‌کنیم، افزود: پس از برگزاری روند داوری، هفته آینده و همزمان با هفته کتاب برگزیدگان‌این جشنواره نیز معرفی می‌شوند. 

در ادامه اسماعیل آذر طی سخنانی اظهار کرد: هر فعالیتی که برای کتاب انجام شود، مفید است، اما راهکاری که باید در‌این عرصه مورد توجه واقع شود آن است که چه کتابی، از کجا و چه مولفی در روند شکل‌گیری‌این اثر نقش داشته‌اند.

رئیس هیات داوران اولین جشنواره ملی کتاب مسجد افزود:‌این سلسله فعالیت ها بیش از هر چیز نیازمند طرح علمی‌است، پس از آن می‌توان عرصه‌های مختلف را واسپاری کرد. متاسفانه اکنون هرکسی هر کتابی را که استفاده نمی‌کند یا به دردش نمی‌خورد به مسجد می‌دهد، گویا هر کتابی که موضوع دینی و آیینی نداشته باشد جایش مسجد نیست و‌این رویکرد درستی نیست.

وی در بخش دیگری از مباحث خود با بیان‌اینکه امروز فضای مجازی بر کتاب و کتابخوانی غلبه کرده است، گفت: در طول ماه مبارک رمضان به حجت الاسلام ارزانی پیشنهاد کردم که تعداد ۳۰ سخن به مدت زمان یک دقیقه از قرآن کریم را برای کاربران ارائه کنم و‌این سخنان در فضای مجازی  برای کاربران ارسال شود مشروط  بر‌اینکه با رویکردی علمی‌باشد؛ فعالیت‌هایی از‌این دست از جمله‌این جشنواره باید پشتوانه و زیرساخت داشته باشند تا تاثیر دوچندان بر مخاطب بگذارند.

آذر با تاکید بر‌اینکه برای جذب مخاطب گاهی باید به صورت غیرمستقیم مطالب ارائه شود تصریح کرد: عبدالرحمن جامی‌یکبار به خانه خدا برای زیارت رفته و آنجا  شعری را سرود که نمونه بارزی از‌این رویکرد است، او مطالب نغزی را در‌این ابیات بیان کرده است، جامی‌این چنین مقصود خود را در قالب ابیاتی که سرود مطرح کرد، فکر می‌کنم ما نیز باید از‌این رویکرد استفاده کنیم.‌این شاعر سرود:

به کعبه رفتم و زانجا هوای کوی تو کردم
جمال کعبه تماشا به یاد روی تو کردم

شعار کعبه چو دیدم سیاه دست تمنا
دراز جانب شعر سیاه موی تو کردم

چو حلقه در کعبه به صد نیاز گرفتم
دعای حلقه گیسوی مشکبوی تو کردم 

همچنین در ادامه «فهمیه باب الحوائجی» از اعضای هیات داوران اولین جشنواره ملی کتاب مسجد اظهار کرد: طی چندسال اخیر که از نزدیک در جریان فعالیت‌های ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشوربوده‌ام  شاهد روند رو به رشدی در فعالیت‌ها هستم و‌این حکایت از دغدغه‌های ستاد فهما در ارائه رویکرد زیربنایی، پژوهشی و علمی‌ دارد. 

وی ادامه داد: اکنون با شرایط همه گیری کرونا‌این مسابقات یک تلنگر است چراکه کتابخانه ها و مساجد تعطیل هستند، البته وقتی در مورد مقوله کتابخوانی صحبت می‌کنیم شخصا از مخالفان‌این رویکرد هستم که کتابخوانی را به سمت برگزاری مسابقات ببریم، البته با‌اینکه چنین روشی منجر به خواندن کتاب می‌شود اما‌ایجاد مطالعه مستمر نمی‌کند، فرهنگ مطالعه روند پیچیده‌ای دارد و عوامل متعددی از جمله آموزش، خانواده و به همچنین عوامل فرهنگی نقش مهمی‌ را در‌این حوزه ‌ایفا می‌کنند.

عضو هیات داوری اولین جشنواره ملی کتاب مسجد افزود: بهتر است که به مقوله فرهنگ با دید بازتری نگاه کنیم چراکه علایق‌این نسل متفاوت است و عموما داستان و رمان دوست دارند، بنابراین باید دید خود را وسیع کرده و در مسابقاتی از‌این قبیل آنچه مورد علاقه‌این نسل است را ارائه کنیم، بنابراین اگر روند برگزاری مسابقات تداوم یافت باید نیازسنجی از کتابخانه‌های مساجد شود و علاقه مندی‌های اعضای کانون‌ها مشخص شده و سپس مسابقاتی را برگزار کنیم.

باب الحوائجی در ادامه شکل گیری انجمن‌های کتابخوانی در مساجد را گام موثری در ترویج فرهنگ مطالعه دانست و افزود: رویدادی که اکنون شاهد برگزاری آن هستیم اقدام مبارکی است و می‌توان نقاط قوت و ضعف آن را تحلیل کرد.

در بخش دیگری از نشست داوری آثار رسیده به جشنواره ملی کتاب مسجد، «مسیح لهراسبی» طی سخنانی با بیان‌اینکه ۲۵ آبان اختتامیه جشنواره کتاب مسجد برگزار می‌شود، اظهار کرد: در مراسم اختتامیه ائمه جماعات، کتابداران مساجد و برگزیدگان‌این جشنواره حضور دارند.

مدیر اداره کتابخانه‌های کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور افزود: اولین جشنواره ملی کتاب مسجد ماحصل فعالیت‌های اداره کتابخانه‌های ستاد طی سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۹ تا فهمای ۱۴۰۰ است؛‌این جشنواره در چهار محور شامل کتابخوان برتر، کتابخانه برتر، کتابدار برتر و سفیران کتاب برگزار شد.

لهراسبی با بیان‌اینکه جشنواره ملی کتاب مسجد در چهار مرحله داوری داوری می‌شود، افزود: قریب بر ۳۲ هزار نفر طی مدت یک‌ماهه‌ای که از فراخوان‌این جشنواره می‌گذشت در آن شرکت کردند؛ نکته جالب توجه در‌این جشنواره بخشی تحت‌عنوان«صدای کتاب» است که در بخش کتابخوان برتر تعریف شده است، در‌این بخش کتابی را به اعضای کانون‌های مساجد معرفی کردیم که طی آن هر کدام از اعضای شرکت کننده می‌توانند بخشی از کتاب را قرائت کرده و بفرستند که بخش‌های برگزیده‌این مجموعه در آینده در قالب یک کتاب صوتی با لهجه ها و گویش‌های مختلف ارائه خواهد شد. در‌این بخش نیز دو هزار اثر به جشنواره رسیده است.

وی در مورد بخش کتابخوان برتر در جشنواره ملی کتاب مسجد گفت: به صورت شفاهی از مجموعه آثاری که شرکت کنندگان در‌این بخش مطالعه کرده بودند سوالاتی طرح می‌شود و در ادامه‌این افراد به بخش بعدی راه می‌یابند، همچنین در بخش کتابدار برتر، کتابداران پس از گذراندن دوره‌های آموزشی و غربال به مرحله داوری نهایی رسیدند. ​

گفتنی است امروز هیات داوران آثار متعددی را که به قلم اعضای کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور به زیور طبع آراسته شده است داوری می‌کنند؛‌این آثار عبارت اند از: «بر فراز درگاه»، «تولدی دیگر»، «ای کاش جای او بودم» نوشته «امید زاهد»، «نفوذ در پسا برجام»، «جنگ نرم»، «هندسه گفتمان تمدن ساز»، «تراز انقلاب اسلامی» مجلس و نماینده»، «جنایات انگلیس در‌ایران»، «نقد گفتمانی دولت‌های پس از انقلاب اسلامی» به نویسندگی «مجتبی دولتی» و کتاب‌های «بگو کی ام»، «بگو چی‌ام»، «وینیلی چرا می‌ترسه؟»، «وینیلی چرا مریضه»، «وینیلی چرا عصبانیه» نوشته «فرشته خودکاری». 

همچنین در‌ این جلسه کتاب‌های «دو قرن و نیم تعزیه در جزیره خارک»، «اشک‌های پنهان ذوالجناح»، «عاشورا تابلوی جاوید آفریدگار»، «ستارگان خورشید»، «حماسه نادر» به نویسندگی «ابراهیم مشایخی»، «جیرجیرک‌های سخنگو (شماره اول)، جیرجیرک‌های سخنگو(شماره دوم)، «آیا خدا صدامون رو می‌شنوه»، «زندگی سومین نور پاک امام حسین(ع)» به نویسندگی «شهاب قنبری» و کتاب‌های «مقداد حکیمی» با عنوان «اگه کار بدی کردم»، «خدا منو دوست داره»، «آیا خدا غریبه ها رو هم دوست داره»، «خدا کجاست؟»، «چطوری خدا رو ببینیم؟» داوری می‌شوند.

این گزارش می‌افزاید: آثار «صمدالله سعیدی» شامل «منتخب ادعیه»، «ارتباط با خدای فاطمه الزهرا»، «نماز سرچشمه خوبی ها»، «اشعار عزیز و لذیذ»، «کوثر مظلومه»، «آداب و اخلاق اسلامی»، «دل نوشته ها و دل گفته ها»، «زینب‌های زمان و رهروان زینب»، «معجزات و کرامات چهارده معصوم»، «روش تدریس تجربی قرآن کریم»، «نماز اقیانوس زلال الهی و زیباترین سروده خلقت»، «باباجونی ۱»، «باباجونی ۲»، «مامان جونی» و «سال ها در کنار استخر» است.

انتهای پیام/


دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا