اعتراض پنج چشم به چین برای دزدیدن نظامیان غربی!
اعتراض پنج چشم به چین برای دزدیدن نظامیان غربی!
غزال زیاری: چین این روزها در حوزههای مختلفی، از مسائل فضایی گرفته تا نظامی در حال پیشرفت است. حالا شرکای «پنج چشم» که متشکل از آمریکا، انگلیس، کانادا، استرالیا و نیوزلند هستند، با انتشار بیانیهای از اقدام عجیب چینیها در استخدام خلبانان باتجربه این کشورها خبر دادهاند و این اقدام را خطری بزرگ توصیف کردهاند.
طبق این بیانیه، ارتش آزادیبخش خلق چین (PLA) با کمک شرکتهای خصوصی در آفریقای جنوبی و چین، خلبانان سابق جنگندهها را از کشورهای کانادا، فرانسه، آلمان، انگلیس، استرالیا، آمریکا و دیگر کشورهای غربی استخدام میکند تا با آموزش دادن به خلبانانش، به تقویت نیروی هوایی (PLAAF) و نیروی دریایی (PLAN) کشورش بپردازد.
به گفته مایکل کیسی، رئیس مرکز ضد جاسوسی و امنیت ملی که زیرمجموعه سازمان اطلاعات آمریکاست، ارتش آزادیبخش خلق چین برای جبران کاستیهایش به سراغ استعدادهای نظامی غربی رفته تا آنها را برای آموزش هوانوردانش به خدمت بگیرد: «اقدامات اخیر دولتهای غربی، بر این عملیات تأثیرگذار بوده و ارتش آزادیبخش چین همچنان به این رویه ادامه میدهد.»
سابرینا سینگ، معاون سخنگوی پنتاگون نیز دراینباره توضیح داد: «پنتاگون از خلبانان آمریکایی انتظار دارد تا استانداردهایی را که طبق آن آموزشدیدهاند، رعایت کنند و این آموزشها را مختص آمریکا نگه دارند.»
هدف چین از این کار چیست؟
دولت چین با پرداخت هزینههای بالا به دنبال استخدام خلبانان سابق غربی است تا با آموزش تاکتیکهای جنگی غربی به خلبانان چینی، در سناریوهای جنگی بالقوه پیشرفت کنند. خلبانان چینی بدین ترتیب ممکن است هر کاری را، از تاکتیکهای جنگ هوایی گرفته تا فرود روی ناو هواپیمابر، از خلبانان غربی بیاموزند و حتی امکانش هست که این خلبانان، دیدگاههایی در مورد چگونگی خنثی کردن راهبردهای نظامی غرب به چینیها ارائه دهند.
ارتش آزادیبخش چین به دنبال آن است تا با بهرهگیری از مهارتها و تخصص این افراد، عملیات هوایی نظامیاش را بهبود ببخشد و بینش بهتری نسبت به تاکتیکها، تکنیکها و رویههای هوایی غربی به دست آورد. این موضوع، امنیت سربازان و حتی آمریکا و متحدانش را تهدید میکند. در همین راستا دولتهای غربی به کارکنان نظامی و عموم مردم هشدار دادهاند و از این اقدام چین بهعنوان تهدیدی پایدار و فریبنده یاد میکنند.
نحوه جذب خلبانان غربی
پکن، خلبانان غربی را با کمک شرکتهایی خصوصی جذب میکند که ارتباطی مخفیانه با ارتش چین دارند. این شرکتها از طریق سایتهای شبکهای حرفهای به خلبانان بالقوه دسترسی پیدا میکنند و به آنها وعده قراردادهای سودآور و فرصتی برای پرواز با هواپیماهای عجیبوغریب میدهند. بیشترین افراد هدف چینیها، خلبانان نظامی، مهندسان پرواز و کارکنان مراکز عملیات هوایی هستند.
در حال حاضر دهها خلبان سابق غربی مشغول آموزش به مقامات نظامی چینی هستند و خود آنها، خلبانان دیگری را برای آموزش به چین میفرستند. این شرکتهای خصوصی فعالیتهای مستقلی را در کشورهایی مثل لائوس، سنگاپور و آفریقای جنوبی ایجاد کردهاند.
نگرانی مقامات غربی
این روزها نگرانیها درباره تقویت نظامی چین و مانورهای اخیر این کشور در اطراف تایوان افزایش چشمگیری داشته؛ چین مدعی است تایوان بخشی از خاک این کشور است و تهدید کرده که از زور برای الحاق این جزیره استفاده خواهد کرد.
تردیدی نیست که چین در حال گسترش نیروی هوایی و نیروی دریاییاش در مقیاسی بیسابقه است و این را میتوان از افزایش قدرت این کشور در تنگه تایوان و دریای جنوبی چین دریافت. نگرانی اصلی چینیها اینجاست که باوجود افزایش تعداد جتهای جنگندهاش در زرادخانهها و توسعه سومین ناو هواپیمابر این کشور، آنها هنوز خلبانان جنگنده با مهارت کافی برای پرواز با این هواپیماها در اختیار ندارند و از این رو درصدد رفع این مشکل برآمدهاند و همین موضوع نگرانی مقامات غربی و هشدار شرکای اطلاعاتی را به همراه داشته.
در سالهای اخیر گزارشها حکایت از آن دارد که چین از سال ۲۰۲۲، خلبانان بازنشسته جنگندههای غربی (از آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان) را برای آموزش خلبانان نیروی هوایی و دریاییاش به کار گرفته و این شکار غیرقانونی همچنان ادامه دارد. سال ۲۰۲۲ بود که دانیل دوگان، خلبان سابق تفنگداران دریایی آمریکا در استرالیا به دلیل تعلیم به خلبانان نظامی چینی برای فرود روی ناوهای هواپیمابر، دستگیر شد. این قابلیت فرود، نکتهای حیاتی برای نیروی هوایی چین در عملیات حیاتی دریایی علیه تایوان، آمریکا و متحدان منطقهایاش به شمار میرود.
اما چینیها بیش از هر چیز، به دنبال به خدمت گرفتن چه افرادی هستند؟ خلبانان ناتو، نگهبانان، پرسنل مرکز عملیات هوایی و سایر کارشناسان فنی بیش از هر فرد دیگری میتوانند بینشهایی در مورد تاکتیکها، تکنیکها و رویههای هوایی آمریکا و ناتو در اختیار آنها قرار دهند.
غربیها برای مقابله چه میکنند؟
کشورهای غربی اقدامات متعددی را برای مقابله با این شکار چینیها انجام دادهاند. در ژوئن ۲۰۲۳، دولت آمریکا دهها کسبوکار مرتبط با دولت چین را به فهرست سازمانهای تحت محدودیتهای تجاریاش اضافه کرد که در این لیست، نام آکادمی پرواز آزمایشی آفریقای جنوبی و یک شرکت دولتی چینی دیده میشد که هر دو شرکت با استخدام غیرقانونی خلبانان مرتبط بودند.
انگلیس هم در سپتامبر ۲۰۲۳ اعلام کرد که اعضای سابق نیروهای مسلح انگلیسی که خلبانان چینی را آموزش میدادند، از نظر قانونی مسئول شناخته میشوند و به دلیل تبادل استراتژیهای نظامی با یک کشور متخاصم تحت پیگرد قانونی قرار دارند.
در ژانویه ۲۰۲۴ هم مقامات آمریکا و ناتو کنفرانسی را با نام “ایمنسازی تخصص نظامی ما از دشمنان”، برای بررسی چگونگی مقابله با استخدام نیروهای چینی تشکیل دادند و در این کنفرانس درباره بهترین شیوهها، هدفگیری متقابل و نحوه مبارزه با تهدید نوظهور برای امنیت آمریکا و ناتو بحث و گفتگو شد.
منبع: eurasiantimes
۵۴۳۲۱
مجله خبری یولن