امیرخان متقی: اجازه نمیدهیم از خاک افغانستان علیه دیگران استفاده شود
امیرخان متقی: اجازه نمیدهیم از خاک افغانستان علیه دیگران استفاده شود
به گزارش خبرنگار اعزامی یولن به چین، امیرخان متقی وزیر خارجه دولت موقت طالبان امروز (پنجشنبه) در نشستی با حضور وزرای خارجه و مقامات کشورهای همسایه افغانستان به همراه قطر و اندونزی در تونشی چین طی اظهاراتی گفت: ما نمیخواهیم شرایط سخت گذشته تکرار شود. ما میخواهیم افغانستان برای همه مردم افغانستان باشد و همه مردم افغانستان در کشور خود زندگی خوب و شادی داشته باشند و روابط خوبی را با همه کشورهای همسایه داشته باشیم. معتقدم روابط ما به سمت مثبتی پیش میرود.
وی افزود: میخواهیم افغانستان یک پل ارتباط باشد بین بخش مرکزی آسیا و جنوب آسیا به لحاظ اقتصادی تا بتوانیم آبادانی و رونق را برای کل منطقه به همراه داشته باشیم. سه میلیارد جمعیت اطراف افغانستان هستند و همه باید از هم سود ببرند و کشورهای منطقه با هم نزدیک شوند.
وزیر خارجه دولت موقت طالبان تصریح کرد: به کشوری اجازه نخواهیم داد در افغانستان مداخله کرده و افغانستان را اشغال و از خاک افغانستان علیه دیگران استفاده کند.
امیرخان متقی با بیان اینکه آمریکا تحریمهای ظالمانهای را علیه ما اعمال و اموال ما را بلوکه کرده است، پرسید: کمکهای بشردوستانه چه معنی خواهد داشت وقتی نمیتوانیم از منابع خودمان استفاده کنیم؟ انگار به درختان ما با بطری آب میدهند، ما میخواهیم تحریمها لغو شود و اگر میخواهیم افغانستان به خودکفایی برسد و ثبات داشته باشد، بهتر است همه کشورهای حاضر در این نشست منتظر آمریکا نمانند که دولت ما را به رسمیت بشناسد. امیدواریم کشورهای منطقه در این زمینه پیشقدم شده و ما را به رسمیت بشناسند و نمایندگی سیاسی ما را به رسمیت بشناسند.
وی ادامه داد: کرسی ما توسط کسی اشغال شده که قبلا نمایندگی ما را در سازمان ملل داشته است. آیا این فرد نماینده دولت افغانستان است؟ چرا صندلی ما را در سازمان ملل اشغال کرده است؟ چرا حق مردم و دولت افغانستان را اشغال کرده است؟
امیرخان متقی با اشاره به نیاز افغانستان به واردات محصولات از خارج خاطرنشان کرد: افغانستان وابسته به واردات است و برای واردات به انتقال پول نیاز داریم و امیدوارم افغانستان با ثبات شود و دیگر کشورها هم نباید افغانستان را بی ثبات کنند و دولت ما باید به رسمیت شناخته شود و به افغانستان در عرصه توسعه اقتصادی کمک شود.
وی ادامه داد: افغانستان در ۲۰ سال گذشته به عقب رفته است. یک بیمارستان مناسب و یا بزرگراه و دانشگاه خوب نداریم. افغانستان نیاز دارد توسعه یابد تا روند مهاجران افغانستانی را کاهش دهیم.
متقی در ادامه اظهاراتش به موضوع آموزش در افغانستان اشاره کرد و گفت: موضوع آموزش در افغانستان به خاطرکرونا دچار مشکل شده بود. ما میخواهیم پیشرفت کنیم و با جامعه بینالملل منازعهای نداشه باشیم. رهبر ما نگفتند ممنوعیتی برای تحصیل دختران وجود دارد بلکه گفتند که تحصیلات مقطع متوسطه بعدا برای دختران برقرار خواهد شد. در بخش پزشکی ۱۵ هزار کارمند داریم و نمیتوانیم حقوق ۹۰ هزار معلم را پرداخت کنیم.
وی با اشاره به مشکلاتی که افغانستان در ۴۰ سال گذشته با آن مواجه بوده، اظهار داشت: ما نمیخواهیم یکسری مسائل تکرار شود. همه گروههای قومیتی در دولت حضور دارند، وزیر تاجیک، بلوچ، ترکمن و پشتون و از پنجشیر و بدخشان و قندهار و کابل وزیر داریم. از دولت اشرف غنی پنج هزار کارمند با ما کار میکنند و حتی یک کارمند را اخراج نکردیم و حقوقی که باید به آنها داده میشد را پرداخت کردیم. هنوز هم بدنه اصلی دولت اشرف غنی با ما کار میکند. تصمیم گرفتیم که کمیسیونی از شش وزیر داشته باشیم که تمام افغانها و کسانی که از ما عصبانی بودند و کشور را ترک کردند، برگردند.
امیرخان متقی همچنین افزود: نبرد ما در مبارزه با داعش و گروههای تروریستی بسیار موثر است. در هفت ماه گذشته کاری که انجام دادیم آمریکا و ۴۰ کشور دیگر نتوانستند این کار را انجام دهند. با بودجه بسیار کمتر از آمریکا و علیرغم همه مشکلات توانستیم داعش را مهار کنیم و نتوانسته حمله بزرگی را در چهار ماه گذشته انجام دهد و افراد جدیدی را جذب کند. البته تبلیغاتی برای داعش شده است. ما به حمایت دنیا نیاز داریم. آمریکا وقتی افغانستان را ترک میکرد تجهیزات برای تعقیب تبهکاران را نابود کرد و ما به کمک در این زمینه نیاز داریم. توانستیم جلوی فعالیتهای تروریستی را بگیریم. ۵۰ کشور در افغانستان حضور داشتند، ولی نتوانستند داعش را مهار کنند.
وی با بیان اینکه میلیاردها دلار به عنوان کمک بشردوستانه برای افغانستان مورد تصویب قرار گرفت، یادآور شد: ولی این کمکها برای اجاره دفاتر یا پرداخت حقوق صرف میشود. اگر کسی میخواهد کمک کند، به صورت مستقیم از افغانستان حمایت کند و بهتر است حمایت مستقیم باشد نه از طریق سازمانهای مردم نهاد.
وزیر خارجه دولت موقت طالبان همچنین گفت: ما نیروهایی را فرستادیم تا نگرانیها در مرز با تاجیکستان برطرف شود.
امیرخان متقی اضافه کرد: ما قدمهای جدی برداشتیم که نگرانی کشورهای دیگر برطرف شود. پاکستان هم نگرانیهایی داشت. ما کارهایی انجام دادیم که در مناطق مرزی امنیت برقرار و با ایران اقدامات کلیدی را انجام دادیم. در زمینه اقتصاد و توسعه اقتصادی، ایران، ازبکستان و ترکمنستان درهای خود را به روی ما باز کردند و باعث شدند که اقتصاد افغانستان تحرک داشته باشد. در آینده اقدامات دیگری را خواهیم داشت، علیرغم منابع محدودی که داریم و توقع داریم به تقویت دولت افغانستان کمک کند. اگر دولت تضعیف شود به نفع هیچ کسی نیست.
انتهای پیام/