انفجار ماهواره پشتیبان سامانه «تاد»/ ماهوارهها چه نقشی در این سامانه دارند؟
انفجار ماهواره پشتیبان سامانه «تاد»/ ماهوارهها چه نقشی در این سامانه دارند؟
به گزارش خبرگزاری یولن و براساس گزارش همشهری آنلاین، نیروی فضایی آمریکا حالا اعلام کرده در حال ردیابی زبالهها پس از این انفجار است. برخی منابع خبری معتقدند ماهواره متعلق به بوئینگ، ماهواره پشتیبان رادار سامانه پدافندی «تاد» اهدایی آمریکا به اسرائیل بوده که حالا سقوط کرده و از دسترس خارج شده است. سامانه تاد که بهمعنای «دفاع منطقهای در ارتفاع نهایی» است، برای رهگیری و انهدام موشکهای بالستیک طراحی شده است. اما تاد هم سامانهای بیعیبونقص نیست و نقاط ضعف مهمی دارد که آن را در مقابل حملات بسیار ضربهپذیر میسازد.
نقش ماهوارهها در سامانه تاد
سامانه تاد بهخودیخود فاقد ماهواره اختصاصی است و برای شناسایی و هشدار اولیه از ماهوارههای سامانههای فضایی ایالات متحده بهره میبرد. این ماهوارهها در سامانه تاد بهعنوان دیدهبانهای هوشمند در فضای زمین فعالیت میکنند و دادههای اولیه مربوط به پرتاب موشکهای بالستیک را شناسایی و به سامانههای پدافندی ارسال میکنند. در واقع، این ماهوارهها مسئولیت شناسایی سریع و ارسال هشدار اولیه را دارند، بهطوری که سامانههای دفاعی، بهخصوص رادارهای تاد، زمان کافی برای ردیابی و شلیک موشک رهگیر داشته باشند. ماهوارههای مرتبط با تاد بهطور عمده از طریق حسگرهای حرارتی، ردیابی امواج حرارتی ناشی از پرتاب موشکهای بالستیک را انجام میدهند. زمانی که یک موشک بالستیک از سکوی پرتاب جدا میشود، موتورهای آن دمای بسیار بالایی تولید میکنند که این امر باعث تولید امواج حرارتی قوی در طول موجهای مادون قرمز میشود. ماهوارههای دید مادون قرمز با حسگرهای قدرتمند، این امواج حرارتی را شناسایی میکنند و بهعنوان علامتی از پرتاب موشک به سیستمهای زمینی هشدار میدهند.
روند عملکرد تاد با کمک ماهوارهها
شناسایی اولیه: زمانی که موشک بالستیک پرتاب میشود، ماهوارههای دید حرارتی در فضا این پرتاب را شناسایی میکنند و به مرکز کنترل پدافندی هشدار میدهند.
انتقال داده به رادارهای زمینی: پس از شناسایی اولیه، دادهها به رادارهای زمینی تاد مانند
AN/TPY-۲ ارسال میشود تا مسیر دقیق موشک را دنبال کنند.
رهگیری موشک مهاجم: رادارهای زمینی با استفاده از دادههای ماهوارهای و همچنین پردازش مسیر موشک، آن را رهگیری و به مرکز کنترل اطلاعات لازم را ارسال میکنند.
شلیک موشک رهگیر: با تأیید اطلاعات و شناسایی دقیق مسیر، مرکز کنترل سامانه تاد، دستورات لازم برای شلیک موشک رهگیر را ارسال میکند. موشک تاد به سمت هدف شلیک میشود و با برخورد مستقیم در ارتفاع بالا، موشک مهاجم را نابود میکند.
نقاط ضعف تاد
سامانه پدافندی تاد اساسا برای درگیری با موشکهای بالستیک طراحی شده و قادر به رهگیری اهداف در ارتفاع پایین نیست. بنابراین پهپادها و موشکهای کروز قابلیت عبور از این سامانه را دارند. همچنین با توجه به سرعت موشکهای تاد، میتوان پیشبینی کرد که موشکهای هایپرسونیک با توجه به سرعت و مانورپذیری بالا قادر به عبور از این سامانه پدافندی هستند.
عملکرد سامانه
سامانه دفاع موشکی تاد(THAAD) بهعنوان یکی از پیشرفتهترین سیستمهای دفاعی برای مقابله با تهدیدات موشکهای بالستیک در ارتفاعات بالا شناخته میشود. این سامانه از چند جزء اساسی تشکیل شده است که هر یک نقش مشخصی در عملکرد کلی این سامانه دارند.
۲۲۷۲۲۷
مجله خبری یولن