ایران باید دنبال مذاکرات نتیجهمحور باشد/ لزوم رفع ۸۰۰ مورد تحریم ترامپ علیه ایران

علیرضا رضایی امروز در گفتوگو با خبرنگار یولن در همدان با بیان اینکه نفس مذاکره در عرصه روابط بینالمللی امری پسندیده است و از ابزارهای صلحآمیز حل اختلافات به شمار میرود اظهار کرد: موضوع مطرح در این میان این است که آمریکا سه بنیان هژمونی برای خود تعریف و در سه بعد تثبیت کرده و شرایط را به گونهای که منافعش تأمین شود، رقم میزند.
وی با بیان اینکه آمریکا پس از جنگ جهانی دوم شبکهای از نهادهای امنیتی اقتصادی را ایجاد کرده است تا از طریق آن هژمونی خود را تحکیم بخشد افزود: به عنوان مثال سازمان تجارت جهانی را در حوزه تجارت، بانک جهانی را در امور مالی، صندوق بین المللی پول را در حوزه پولی و ناتو را در حوزه امنیتی ایجاد کرد و سازمان ملل و شورای امنیت یا آژانس بینالمللی انرژی اتمی را حوزههای مختلف به وجود آورد تا به اهداف خود برسد.
این استاد روابط بینالملل با اشاره به اینکه این رژیمهای بین المللی در راستای منافع آمریکا حرکت میکنند تصریح کرد: نوام چامسکی نقل میکند که نهادهای مالی ایجاد شده توسط آمریکا در راستای ترویج ارزشهای لیبرال مد نظر ایالات متحده است به طوری که برای دریافت تسهیلات از صندوق بینالمللی پول شرایط ویژهای پیش روی کشورها قرار میدهد و به سادگی پولی پرداخت نمیکند.
وی با بیان اینکه یکی از رژیمهای بینالمللی که آمریکا ایجاد کرده است، آژانس بینالمللی انرژی اتمی است ادامه داد: کشورهای زیادی را داریم که با مسائل و مشکلات هستهای مواجه هستند، اما آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سمت و سوی آنها نمیرود و این نشان میدهد که به مسائل مختلف کاملا سیاسی نگاه میشود.
برجام برای کنترل ایران در حوزه اقتصادی و هستهای توسط کشورهای غربی دنبال شد
رضایی با اشاره به اینکه در کنار این موارد شاهد هستیم که درباره جمهوری اسلامی ایران رژیمهای بینالمللی کنترلگر ایجاد شده و متأسفانه دولتهای گذشته به دلیل عدم شناخت محیط نظام بینالملل، آنها را پذیرفتند خاطرنشان کرد: برای دولت سیزدهم هم کار دشوار است و باید با درایت اقدام کند.
وی با بیان اینکه برجام برای کنترل ایران در حوزه اقتصادی و هستهای توسط کشورهای غربی دنبال شد گفت: در حوزه مالی FATF در سال ۲۰۰۹ نام ایران را مطرح و در سال ۲۰۱۶ گزارشی علیه ایران منتشر میکند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ایالات متحده در حوزه نظامی، قانون مقابله با دشمنان hمریکا از طریق تحریمها (کاتسا) را ایجاد کرده است اظهار کرد: این موارد رژیمهای کنترلگری هستند که قصد دارند جمهوری اسلامی ایران که نظام بینالمللی تکقطبی را به چالش کشیده، مهار کنند.
وی با بیان اینکه ما به این مسائل دقتی نکردیم و در برخی از معاهدهها چون NPT وارد شده و خود را بدون اینکه به پیامدهای آن توجه کنیم، متعهد کردیم افزود: رئیس جمهور امریکا هر که باشد، در صورت بازگشت به برجام بحث موشکهای کروز و بالستیک ایران را به میان خواهد کشید تا در کنار برجام آنها را مهار کند.
رضایی با اشاره به اینکه طرف غربی بحث نفوذ ایران در منطقه را در مذاکرات پیش خواهد کشید تصریح کرد: غربیها شفافیت تراکم مالی، حقوق بشر و سایر مباحث را در مذاکرات جدید به میان خواهند آورد.
باید با دید بازتری به مباحث مربوط به مذاکره توجه کنیم
وی با بیان اینکه سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا اعلام کرده این کشور در دور هفتم مذاکرات شرکت میکند ادامه داد: امریکاییها اعلام کردند که برجام میتواند محلی برای مذاکره درباره سایر نگرانیهای آمریکا و متحدانش درباره ایران باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی همدان با تأکید بر اینکه باید با دید بازتری به مباحث مربوط به مذاکره توجه کنیم خاطرنشان کرد: نباید بدون تعمق در این قضایا وارد مذاکره جدی شویم، البته سطح مذاکرات پیش رو معاونان و مدیران کل سیاسی وزارت خارجه است و به سطح بالایی نرسیده است.
وی با اشاره به اینکه در روابط بینالمللی چون قدرت فائقهای برای نظم دادن به آن در جهان وجود ندارد، نظام بینالملل آنارشیک است و ناگزیر هستیم که روی پای خود بایستیم گفت: نخستین اولویت حکومتها بقا و تضمین امنیت آنها است، در مذاکرات پیش رو نباید از خطوط قرمز عبور کرد و قطعا در خصوص توان و قدرت ما نباید هیچ امتیازی داده شود.
رضایی با بیان اینکه موشکهای بالستیک توان داخلی ما و لازمه بازدارندگی در عصر کنونی است اظهار کرد: در حوزه نفوذ منطقهای ما در صورتی که به توان ما آسیب وارد نشود و قدرت ما را افزایش دهد میتوان تعامل کرد چون اولویت ما قدرت جمهوری اسلامی ایران است.
وی افزود: ما در حال حاضر دوران گذار را طی میکنیم و جهان تکقطبی مبتنی بر هژمونی آمریکا در حال تبدیل شدن به جهان چندقطبی است و در این جهان جدید آلترناتیوهای جمهوری اسلامی ایران بسیار بیشتر از جهان تکقطبی است.
ایران در شرایط خوبی قرار دارد
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در جهان تک قطبی چارهای جز همکاری با قدرت هژمون و یا مقابله با آن وجود ندارد اما در جهان چندقطبی راههای متعددی برای تعامل در حوزه بین الملل وجود دارد و باید روند مذاکرات تدبیر شود و جلو برود بدون اینکه امتیازی خلاف منافع ملی کشورمان بدهیم.
وی با اشاره به اینکه ما در شرایط خوبی قرار داریم ادامه داد: توان هستهای ما ارتقا یافته که همگی در میز مذاکره به مدد ما خواهد آمد ضمن اینکه نیروی دریایی ما در یک سال اخیر توان خود را در مواجهه با دشمن به خوبی به نمایش گذاشت.
رضایی خاطرنشان کرد: حساسیت کمی در کشورهای خلیج یولن نسبت به ما وجود دارد و به دلیل مذاکراتی که در حال رخ دادن با عربستان است، تعاملاتی شکل گرفته و رژیم صهیونیستی که مخالف برجام است، راهی برای مقابله با مذاکرات پیدا نکرده است.
وی با بیان اینکه باید دنبال مذاکرات نتیجهمحور باشیم اظهار کرد: باید تمام جزییات ۶ دور قبلی را با دقت کامل و بخش به بخش بررسی و مرور کنیم و این گونه نشود که سطوح پایین مطالعه و تأیید کنند و بعد مسؤولان اصلی بگویند که این اصطلاحات را ندیدند.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان با بیان اینکه طرف مقابل باید تضمینهای لازم را برای انجام مذاکرات و نتایج آن ارائه کند تا در صورت تغییر دولت امکان دگرگون شدن تعهدات وجود نداشته باشد تأکید کرد: در دوران ریاست جمهوری ترامپ، ۸۰۰ تحریم یکجانبه علیه ایران انجام شد که باید برداشته شود و ما باید به زمانی برگردیم که آمریکا تازه در حال مذاکره بود.
وی با اشاره به اینکه باید به هزینه و منافع مذاکره دقت کنیم و اجازه ورود به خطوط قرمز خود را ندهیم گفت: البته در این میان نیز دولت نباید منتظر برجام بماند، ما باید در سطوح داخلی از راه حلهای موجود استفاده کنیم، چون قرار نیست تنها منتظر نتایج مذاکرات و رفع تحریمها باشیم.
رضایی با اشاره به اینکه تحریمها بر مسائل اقتصادی تأثیر گذاشته اما نباید همه مسائل را با این تحریمها گره بزنیم افزود: نباید عدم توان مدیریت مسائل را به برجام گره بزنیم همانطور که میبینیم رئیس دولت سیزدهم مدام در حال سفر است و موارد مختلف کشور را رصد میکند، قطعاً این مسأله با اینکه سه سال هیچ کجای کشوری نرویم، فرق میکند.
وی با اشاره به اینکه پیششرط ورود ما به برجام رفع تحریمهای آمریکا علیه ایران است گفت: در صورتی که این تحریمها برداشته شود میتواند اتفاقات خوبی برای بخش خصوصی و تولیدات رخ دهد.
انتهای پیام/۸۹۰۴۰/