«بنیاد علم ایران»، عنوان جدید صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران/ حمایت از پژوهشهای پایه و هدایت آنها به سمت حل مشکلات کشور

به گزارش گروه علم و پیشرفت یولن، در پی ابلاغ اساسنامه تبدیل صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران به بنیاد علم ایران حجتالاسلام رئیسی رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ، دکتر ایمان افتخاری رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران در نشستی خبری که امروز درباره تبدیل این صندوق به بنیاد علم ایران برگزار شده بود، گفت: در چندسال گذشته فعالیتهای صندوق حمایت از پژوهشگران در تقسیم کار دچار تغییراتی شد. وظیفه حمایت از پژوهشهای پایه و هدایت آنها به سمت اثرگذاری و تعامل با بخشهای مختلف فناوری کشور بود. این نوع فعالیتها در نهادهاییی در سطح بینالمللی بنیاد ملی علم یا بنیاد پژوهش نامیده میشوند و سازوکارهای حمایتی آن ها متفاوت با صندوق ها است و از ابزارهای گرند و حمایت مستقیم استفاده می شود چرا که در این حمایتها انتظار برگشت سرمایه در آن مقطع از پژوهش وجود ندارد.
افتاری اداممه داد: پیش از این صندوق حمایت از پژوهشگران شبیه بنیاد های علم و پژوهش عمل میکرد ولی مصوبه آن ابلاغ نشده بود ما در تعاملات بین المللی یک دوگانگی هویتی داشتیم.ابلاغ این مصوبه توسط رئیس جمهور نقطه عطفی برای تعامل با نهادهای بینالمللی، وجهی صندوق در نزد مخاطبان و تناسب تکالیفی که اساسنامه تعیین می کند و گستره وسیعی از ماموریتهای محوله به دوش بنیاد علم ایران است.
رئیس بنیاد علم ایران درخصوص فعالیتهای این نهاد توضیح داد: مهمترین فعالیتی که میتوان به آن اشاره کرد توسعه تعاملات بینالمللی صندوق بود. در دو سال گذشته یک فراخوان مشترک با بنیاد پژوهشهای بنیادی روسیه داشتیم. در این فراخوان هدف گذاری ما شکل دادن گروه های تحقیقاتی بود که از ایران و روسیه در آن فعالیت دارند.این فراخوان بسیار موفق بود و ما بیش از ۳۸۰ طرح مشترک دریافت کردیم که ۴۱ طرح آن مورد حمایت ۲ طرف قرار گرفت.
ایمان افتخاری در ادامه افزود: ۲ دوره فراخوان مشترک با آکادمی علوم چین را داشتیم که در قالب صندوق مشترک راه ابریشم صورت گرفت. درآخرین فراخوانی که حول موضوع انرژیهای تجدیدپذیر و مهندسی زیستی با آکادمی علوم چین داشتیم بیش از ۳۵ طرح دریافت کردیم که ۵ مورد آنها مصوب شد و تا سقف ۳ میلیارد تومن از سمت ایران و ۱۲۰ هزار دلار از سمت چین سرمایهگذاری خواهد شد.
در اولین فراخوان مشترک با بنیاد طبیعی چین که در مرحله داوری قرار دارد بیش از ۲۶۰ طرح مشترک در حوزه های علوم زیستی، علوم مواد و ریاضیات دریافت کردیم و از بین آن ها ۱۵ طرح تا سقف ۱ میلیارد تومان و ۱۲۰ هزار دلار از سمت چین مورد حمایت قرار خواهند گرفت. علاوه بر این چند فراخوان باز با ژاپن و آلمان داریم همچنین تفاهمنامهای با برزیل امضا شده است که امیدواریم به زودی بتوانیم به سمت اجرا سازی آن حرکت کنیم.
وی درباره همکار بنیاد علم با وزارت بهداشت توضیح داد: فراخوان مشترکی با نیماد در حوزه بهداشت داشتیم که براساس توافق بنیاد علم ایران و وزارت بهداشت، از ۲۰ طرح مشترک که یک محقق از وزارت علوم و یک محقق از وزارت بهداشت بر روی آن کار میکنند. برای هر پروژه ۶۰۰ میلیون تومن از سمت دو مجموعه در نظر گرفته شده است. بعد از این فراخوان ۱۶۰ طرح دریافت کردیم که بسیار موفقیت آمیز بوده است.
برنامههایی را با محوریت چالش های کشور برای اولین شروع می کنیم. اولین فراخوان با موضوع انرژی، تغییرات اقلیم ، امنیت غذایی و…از ۱۷ مهر تا ۳۰ آبان برگزار میشود. که از ۱۰ طرح تا سقف ۵۰۰ میلیون تومان حمایت میشود.
افتخاری در آخر گفت: امیدواریم تصویب اساس نامه بنیاد علم شروع یک توسعه اثرگذار و الهام بخش برای حوزه مختلف کشور باشد که از توزیع علم و فناوری آغاز میشود که بیناد علم نقش مهمی را در آن ایفا میکند.
انتهای پیام/