بیگدلی: قالیباف دیگر حمایت فراکسیون مستقلین را ندارد/ فیاضی: آقای قالیباف ممکن است دوباره رئیس مجلس شود

بیگدلی: قالیباف دیگر حمایت فراکسیون مستقلین را ندارد/ فیاضی: آقای قالیباف ممکن است دوباره رئیس مجلس شود
به گزارش خبرگزاری یولن، در آستانه انتخابات هیاترئیسه مجلس دوازدهم، احمد بیگدلی، عضو فراکسیون مستقلین از چرخش موضع این فراکسیون نسبت به محمدباقر قالیباف و عبدالوحید فیاضی دیگر عضو این فراکسیون از احتمال معرفی گزینهای مستقل از سوی فراکسیون خبر داد.
بنا بر روایت سازندگی، بیگدلی با انتقاد از عملکرد یک ساله رئیس مجلس یازدهم، خلف وعدهها، تمرکز قدرت و ناکارآمدی در قانونگذاری را از دلایل اصلی این تغییر موضع دانست و تاکید کرد: «قالیباف دیگر حمایت فراکسیون مستقلین را ندارد».
او در گفتوگویی صریح با سازندگی از نارضایتی گسترده این فراکسیون نسبت به عملکرد محمدباقر قالیباف در ریاست مجلس یازدهم پرده برداشت. او ضمن تاکید بر احتمال معرفی گزینهای مستقل از سوی فراکسیون، اعلام کرد که حمایت سال گذشته از قالیباف دیگر قابل تکرار نیست. بیگدلی با اشاره به تغییر فضای تعاملات درون مجلس گفت: «سال اول نمایندگان تازهوارد بودند و شناخت دقیقی از یکدیگر نداشتند. طبیعی بود که فراکسیون مستقلین برای ثبات بیشتر از قالیباف حمایت کند. اما حالا بعد از یک سال تجربه و ارزیابی عملکرد ایشان، واقعیتها روشنتر شده و نارضایتیها عمیقتر». نماینده مردم خدابنده در مجلس معتقد است قالیباف نتوانسته در طول یک سال گذشته اعتماد نمایندگان را حفظ کند: «نهتنها هماهنگی بین کمیسیونها و فراکسیونها برقرار نشد بلکه ساختار تصمیمگیری به شدت متمرکز بر شخص رئیس مجلس بود. قالیباف با مدیریت انحصاری، مجلس را از پویایی لازم دور کرد».
خلف وعده رئیس
بیگدلی همچنین به خلف وعده مهم قالیباف اشاره کرد: ایشان قول داده بود که وارد انتخابات ریاستجمهوری نشود. ما هم براساس همین تعهد، حمایت کردیم. اما نهتنها در انتخابات شرکت کرد، بلکه بخش زیادی از زمان و ظرفیت مجلس صرف این حضور سیاسی شد. چهار تا پنج ماه اول مجلس عملاً تلف شد. درحالی که نه کمیسیونها تشکیل شده بودند، نه مجامع تخصصی و نه تعامل ساختاری با دولت تازهتشکیل شده صورت گرفت. بیگدلی در ادامه تاکید کرد: رئیس مجلس باید تکیهگاه مجلس باشد، نه بازیگر عرصه رقابتهای ریاستجمهوری. جای رئیس مجلس در رأس نظارت و قانونگذاری است، نه وسط میدان سیاستورزیهای جناحی. ما انتظار داشتیم قالیباف در قامت یک مدیر پارلمانمدار ظاهر شود، اما چنین نشد. بیگدلی از برنامه هفتم توسعه نیز بهعنوان سندی معیوب یاد کرد و گفت: اولین بودجهای که براساس این برنامه بسته شد، با بیش از ۶۷ مورد نیازمند رای دوسومی تصویب شد. این نشان میدهد یا برنامه توسعه مشکل دارد، یا بودجه کاملاً خلاف آن بسته شده است. در هر صورت، مجلس در اجرای دقیق برنامه توسعه ناکام مانده. او همچنین به اختلالات ناشی از تغییرات در تعاریف قانونی نیز پرداخت: در جریان تصویب برنامه هفتم، به شکلی ناپخته، تعاریف مربوط به نظام استخدامی، ارگانهای اجرایی و شمول قوانین کشوری تغییر یافت. نتیجهاش آن شد که امروز شهرداریها، دانشگاهها و بسیاری از نهادهای دیگر دچار سردرگمی در اجرای قانون شدهاند.
بیگدلی با انتقاد از رویکرد شخصیسازی در تدوین قوانین گفت: برخی قوانین مهم مانند قانون مشاغل حساس یا قانون فضای مجازی، نه به سرانجام رسیدند، نه از پشتوانه کارشناسی کافی برخوردار بودند. گاه حتی این حس القا میشد که برخی قوانین برای سلایق شخصی نوشته شدهاند، نه برای منافع ملی.
پایداریها و یک ائتلاف تاکتیکی
در بخش پایانی، بیگدلی به رفتار سیاسی جبهه پایداری اشاره کرد: «پایداریها در مجلس یازدهم، ابتدا منتقد قالیباف بودند اما در لحظات پایانی او را در لیست خود گنجاندند. این یک ائتلاف تاکتیکی بود، نه اعتقادی. امروز نیز بعید است از قالیباف حمایت کنند، مگر آنکه در لحظه آخر بازهم تغییری در مواضعشان دهند. فعلاً فضای مجلس و اظهارات غیررسمی آنها، از عدم تمایلشان به تداوم ریاست قالیباف حکایت دارد». او در پایان تاکید کرد که رئیس مجلس باید با رای قاطع انتخاب شود. ریاستی که با ۱۵۰ رای و اجماع قوی روی کار بیاید، با ریاستی که با ۱۰ یا ۲۰ رای بیشتر از حدنصاب انتخاب میشود، قابل مقایسه نیست. مجلس دوازدهم به مدیریتی نیاز دارد که هم اعتماد نمایندگان را جلب کند، هم کارنامهای روشن و قابل دفاع ارائه دهد.
تحرک خاصی در پایداریها نمیبینم
عبدالوحید فیاضی دیگر عضو فراکسیون هم گفت معتقد است که احتمال ریاست محمدباقر قالیباف زیاد است. به گفته نماینده نور و محمودآباد، به نظر نمیرسد که فضا آنقدر پیچیده یا خاص باشد. یعنی خدا را شکر، نوعی از تفاهم یا پذیرش عمومی وجود دارد. همه پذیرفتهاند که ممکن است این اتفاق دوباره تکرار شود. لذا به نظرم اگر هم تکراری در کار باشد، مسالهای ایجاد نمیکند.
وی افزود: صدای آقای قالیباف هم نیامد؛ بنابراین ممکن است دوباره رئیس مجلس شود. احتمال این موضوع زیاد است چون فعلاً رقیب جدیای ندارد. مثلاً جبهه پایداری را یادتان هست؟ سال گذشته آقای نبویان و آقای ذوالنور را مطرح کرده بودند برای ریاست اما امسال من تحرک خاصی از آنها ندیدم. پس فعلاً تحرک یا اعتراضی جدی وجود ندارد. شکایتی هم از آقای قالیباف مطرح نشده؛ البته شاید برخی گلههایی داشته باشند اما آنقدر جدی نیست که بخواهد به چالش تبدیل شود. برنامهای هم برای جایگزینی ایشان ندیدهام. به نظر میرسد که ترجیح میدهند، قالیباف ادامه دهد چون جایگزین قابل اتکایی ندارند.
این نماینده مجلس گفت: الان به وضعیتی رسیدهایم که گزینه آلترناتیو جدیای در میدان نیست که بتوانند روی آن حساب کنند. اگر کسی بخواهد بیاید، باید رای قابل توجهی داشته باشد. سال گذشته قالیباف فکر میکنم حدود ۱۵۰ رای داشت؛ دقیق یادم نیست ولی عدد قابلتوجهی بود. البته خلاقیت در اقلیت هم مهم است و باید به آن احترام گذاشت.
۲۹۲۲۱