سایت خبری
famaserver
  • صفحه اصلی
  • اخبار ورزشی
  • بین الملل
  • اقتصادی
  • اخبار استانها
  • اخبار روز
  • سیاسی
  • علمی و فناوری
سایت خبری

سرتیتر خبرها

توضیح یک مقام قضایی درباره فیلم سرقت از طلافروشی با لباس پلیس

توضیح یک مقام قضایی درباره فیلم سرقت از طلافروشی با لباس پلیس

15 ساعت پیش
تشکیل پرونده قضایی برای یکی از فرزندان هاشمی رفسنجانی 

تشکیل پرونده قضایی برای یکی از فرزندان هاشمی رفسنجانی 

15 ساعت پیش
این مرکز توانبخشی پلمب شد

این مرکز توانبخشی پلمب شد

15 ساعت پیش
«خروج پژمان جمشیدی از کشور قطعا با هماهنگی بوده»/ اگر متهم به تجاوز، به ایران برنگردد، تکلیف پرونده چیست؟

«خروج پژمان جمشیدی از کشور قطعا با هماهنگی بوده»/ اگر متهم به تجاوز، به ایران برنگردد، تکلیف پرونده چیست؟

15 ساعت پیش
دستگیری سارق زیورآلات و ارزهای خارجی

دستگیری سارق زیورآلات و ارزهای خارجی

15 ساعت پیش
وضعیت دما و بارش تا فروردین ۱۴۰۵

وضعیت دما و بارش تا فروردین ۱۴۰۵

15 ساعت پیش
کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی از داخل زندان

کلاهبرداری ۲۰ میلیاردی از داخل زندان

15 ساعت پیش
پلمب ۵۷۶۰ مرکز درمانی و زیبایی

پلمب ۵۷۶۰ مرکز درمانی و زیبایی

15 ساعت پیش
اعلام جرم قوه قضائیه علیه یک مجری و تهیه کننده

اعلام جرم قوه قضائیه علیه یک مجری و تهیه کننده

15 ساعت پیش
۱۱ عامل بروز سکته مغزی را بشناسید

۱۱ عامل بروز سکته مغزی را بشناسید

15 ساعت پیش

Home » ترفند ساده‌ای که واقعاً جلوی سر رفتن قابلمه را می‌گیرد

ترفند ساده‌ای که واقعاً جلوی سر رفتن قابلمه را می‌گیرد

زمان انتشار: 7 می 2025 ساعت 13:25

دسته بندی: علمی و فناوری

شناسه خبر: 559297

زمان مطالعه: 7 دقیقه

ترفند ساده‌ای که واقعاً جلوی سر رفتن قابلمه را می‌گیرد

ترفند ساده‌ای که واقعاً جلوی سر رفتن قابلمه را می‌گیرد

به گزارش یولن، اگر فقط آب خالص در قابلمه باشد، حتی در شدیدترین حالت جوش، سر نمی‌رود. دلیل آن‌که ماکارونی، برنج، فرنی و شیر قابلمه را به نقطه جوش بحرانی می‌رسانند، به ترکیبات درون‌شان بازمی‌گردد. مواد غذایی حاوی نشاسته (Starch)، پروتئین (Protein) یا ترکیبی از هر دو هستند. این مواد وقتی در آب گرم قرار می‌گیرند، دچار تغییر ساختار می‌شوند.

به نقل از یک‌پزشک، نشاسته‌هایی که در غلاتی مثل گندم، برنج، ذرت یا سیب‌زمینی یافت می‌شوند، در تماس با حرارت، به یک ژل چسبناک تبدیل می‌شوند. شیر هم داستان خاص خودش را دارد. یکی از پروتئین‌های اصلی موجود در شیر، یعنی کازئین (Casein)، وقتی حرارت ببیند، ساختاری شبیه به لایه‌ای پلاستیکی روی سطح شیر تشکیل می‌دهد که در نهایت باعث ایجاد حباب‌هایی کوچک اما متمرکز می‌شود.

اما همه این‌ها چرا باعث جوشیدن دیوانه‌وار می‌شوند؟ جواب در مفهومی به‌نام «پراکندگی کُلوئیدی» (Colloidal dispersion) است؛ یعنی ذراتی مثل نشاسته و پروتئین، به‌طور کامل در آب حل نمی‌شوند و در عوض، به شکل ذرات بزرگ‌تر در میان مولکول‌های آب پخش می‌شوند. این ذرات، روی سطح حباب‌ها می‌نشینند و نوعی حباب زنده و چسبناک درست می‌کنند که با افزایش گرما، لایه به لایه روی هم می‌نشیند و بالا می‌آید.

قاشق چوبی؛ سدی در برابر شورش حباب‌ها

یکی از ساده‌ترین و در عین حال مؤثرترین ترفندهایی که در شبکه‌های اجتماعی هم محبوب شده، قرار دادن یک قاشق چوبی خشک بر روی دهانه قابلمه در حال جوش است. اما پشت این حرکت ساده، یک حقیقت علمی وجود دارد.

چوب، یک ماده متخلخل (Porous) است، یعنی دارای منافذ ریز زیادی‌ست که در حالت خشک، توانایی جذب و انتقال هوا را دارند. وقتی حباب‌های چسبناکِ پوشیده از نشاسته یا کازئین به قاشق چوبی برخورد می‌کنند، تماس با سطح متخلخل و سردترِ چوب باعث می‌شود این حباب‌ها ترکیده و انرژی‌شان تخلیه شود. به‌زبان ساده، قاشق چوبی مثل سپری جلوی خروج حباب‌ها را می‌گیرد.

اما این راهکار یک نکته‌ی مهم دارد: قاشق چوبی باید خشک و نسبتاً سرد باشد. به‌مرور که قاشق در معرض بخار، رطوبت و گرما قرار می‌گیرد، هم‌دما با مایع داخل قابلمه می‌شود و رفته‌رفته منافذش با آب یا مواد چسبناک پر می‌شود. در این حالت دیگر نمی‌تواند نقش قبلی‌اش را ایفا کند. اینجاست که بعضی‌ها می‌گویند «این ترفند اصلاً کار نمی‌کنه»؛ در حالی که مسئله این است که قاشق فقط در بازه‌ای کوتاه کاربرد دارد.

راهکارهای علمی و عملی برای جلوگیری از سر رفتن قابلمه

در کنار استفاده کوتاه‌مدت از قاشق چوبی، راه‌حل‌های مؤثرتری هم وجود دارند که به کمک‌شان می‌توان با خیال راحت‌تر آشپزی کرد.

  • ۱. قابلمه بزرگ‌تر انتخاب کن. مقدار فضای خالی بالای مواد، فرصت بیشتری به بخار و حباب‌ها برای پراکندگی می‌دهد.
  • ۲. شعله را کم کن. حرارت بالا باعث ایجاد حباب‌های سریع و پرحجم می‌شود، در حالی‌که جوشیدن آهسته هم طعم غذا را بهتر می‌کند، هم آشپزخانه را تمیزتر نگه می‌دارد.
  • ۳. قابلمه را هم بزن. هم زدن باعث شکستن ساختار حباب‌ها و خنک‌شدن نسبی مایع در سطح می‌شود.
  • ۴. از قاشق چوبی به‌عنوان بادزن استفاده کن. اگر حس کردی حباب‌ها دارند بالا می‌آیند، با چند حرکت سریع دست، بخار را از سطح دور کن.
  • ۵. در لحظه‌های بحرانی، قابلمه را از روی شعله بردار. حتی یک مکث کوتاه باعث می‌شود جوشیدن از کنترل خارج نشود.

آشپزی، به‌ویژه زمانی‌که با دقت و حوصله همراه باشد، چیزی شبیه مراقبه است. تمرکزی که لازم دارد، می‌تواند ذهن را از افکار مزاحم دور کند. پس این جمله معروف را فراموش کن که می‌گوید «قابلمه‌ی تماشا شده هرگز نمی‌جوشد»؛ اتفاقاً بهترین راه برای جلوگیری از سر رفتن قابلمه، نگاه دقیق به همان حباب‌هاست!

۵۸۵۸

حتما بخوانید : اسکایپ امروز تعطیل می‌شود
برچسب ها
گرما
اشتراک گذاری

اخبار مرتبط

  • شکار تصویر «دنباله‌دار لمون» توسط عکاس ایرانی /عکس
    شکار تصویر «دنباله‌دار لمون» توسط عکاس ایرانی /عکس 16 ساعت پیش
  • انقلاب در پرفروش‌ترین خودروی جهان / این آینده تویوتا کرولا است
    انقلاب در پرفروش‌ترین خودروی جهان / این آینده تویوتا کرولا است 16 ساعت پیش
  • وحشت در پایتخت روسیه: «نور سبز مرموز» آسمان مسکو را شکافت
    وحشت در پایتخت روسیه: «نور سبز مرموز» آسمان مسکو را شکافت 16 ساعت پیش
  • اینترنت گران خواهد شد؟ / وزیر ارتباطات پاسخ داد 16 ساعت پیش

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی موضوعات

  • آذربایجان شرقی 577
  • آذربایجان غربی 484
  • اجتماعی 9401
  • اخبار استانها 35
  • اخبار بورس 276
  • اخبار تکنولوژی 120
  • اخبار روز 42
  • اخبار ورزشی 12282
  • اردبیل 359
  • اصفهان 603
  • اقتصادی 8539
  • البرز 1631
  • ایلام 246
  • بازار کار 390
  • بوشهر 165
  • بین الملل 19934
  • تبلیغات 20
  • تهران 342
  • چند رسانه ای 0
  • چهارمحال و بختیاری 761
  • خراسان جنوبی 309
  • خراسان رضوی 668
  • خراسان شمالی 166
  • خوزستان 384
  • زنجان 310
  • سبک زندگی 404
  • سلامت 3385
  • سمنان 2082
  • سیاسی 8243
  • سیستان و بلوچستان 5
  • عکس 79
  • علمی و فناوری 6276
  • فارس 404
  • فرهنگ و هنر 5101
  • قزوین 547
  • قم 330
  • کاریکاتور 78
  • کردستان 538
  • کرمان 2091
  • کرمانشاه 478
  • کهگیلویه و بویراحمد 444
  • گلستان 315
  • گیلان 335
  • لرستان 18
  • مازندران 84
  • مرکزی 5
  • هرمزگان 398
  • همدان 603
  • یزد 160
famaserver

جدیدترین مقالات

  • ساپینتو: غفوری از من خواست که به او فرصت دهم تا بیاید و یاد بگیرد
    ساپینتو: غفوری از من خواست که به او فرصت دهم تا بیاید و یاد بگیرد 17 ساعت پیش
  • 2 نقره و یک برنز دیگر برای دختران وزنه برداری ایران در بحرین
    2 نقره و یک برنز دیگر برای دختران وزنه برداری ایران در بحرین 17 ساعت پیش
  • خبر بد از پروفسور برای پرسپولیسی‌ها؛ برانکو رفت
    خبر بد از پروفسور برای پرسپولیسی‌ها؛ برانکو رفت 17 ساعت پیش
  • کمیسیون پزشکی، مرگ مغزی صابر کاظمی را تأیید کرد
    کمیسیون پزشکی، مرگ مغزی صابر کاظمی را تأیید کرد 18 ساعت پیش
  • حسن یزدانی به استقلال پیوست
    حسن یزدانی به استقلال پیوست 18 ساعت پیش

لینکهای پیشنهادی

سرور مجازی | خرید هاست | دانلود نرم افزار | یادگیری زبان آلمانی | گلدن ویزای یونان

میزبانی در هاست لینوکس فاماسرور