ترکیه با ورود به بحران سوریه چه بحرانهایی برای خود می تراشد؟ / گرایش جهادی و استقلال تحریرالشام برای ترکیه نگرانکننده است
ترکیه با ورود به بحران سوریه چه بحرانهایی برای خود می تراشد؟ / گرایش جهادی و استقلال تحریرالشام برای ترکیه نگرانکننده است
به گزارش یولن، روزنامه ایران نوشت: اگرچه مقامات ترکیه در ابتدا هرگونه دخالت در حمله جدید شورشیان را تکذیب کردند، اما اهرم ترکیه وکارت بازی آنکارا در نفوذ بر این گروههای شبهنظامی ضددولتی و ضد کرد بهخوبی شناخته شده است.
اندیشکده استیمسون در تحلیلی نوشت: موفقیتهای اخیر تحریرالشام بدون حمایت نظامی و لجستیک ترکیه و تأمین تسلیحات پیشرفته غیرقابل تصور بود. هدف ترکیه از حمایت از مخالفان سوری تنها تضعیف اسد نیست، بلکه هدف قرار دادن ارتش کرد مستقر در یک منطقه خودمختار کرد در شمال سوریه در آن سوی مرز ترکیه است. اردوغان و حزب حاکم عدالت و توسعه (AKP) یگانهای مدافع خلق کرد (YPG) و حزب اتحاد دموکراتیک سوریه (PYD) را شاخههای حزب غیرقانونی کارگران کردستان (PKK) و ابزارهای مخرب علیه ترکیه در این منطقه میدانند. با این حال، ی.پ.گ و نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) وابسته به آن از حمایت قاطع غرب برخوردار شدهاند، زیرا با بقایای داعش در استانهای شمالی سوریه مبارزه کردهاند.
ترکیه که از تمایل اقلیت کرد خود برای استقلال بیشتر میترسد، سالها با عملیات نظامی مکرر علیه شبهنظامیان کرد، ردپای خاص خود را در این منطقه حفظ کرده است. بهنظر میرسد ترکیه از عادی سازی دیپلماتیک با دمشق دست کشیده و احتمالاً به عملیات تحریرالشام چراغ سبز نشان داده است.
براساس گزارش شورای روابط خارجی امریکا، سقوط حلب یک اتفاق خوشایند برای آنکارا بود. پس از سالها سرزنش اسد و دولت او، اردوغان به این نتیجه رسید که زمان معکوس کردن سیاست و تعامل مجدد با دمشق فرا رسیده است چر اکه بشار اسد ترجیح داده بود اردوغان را نادیده بگیرد. این تغییر وضعیت کنونی قطعاً نفوذ ترکیه در سوریه را افزایش خواهد داد.
با همه این اوصاف گرایش جهادی و استقلال تحریرالشام میتواند برای ترکیه نگرانکننده باشد. آنکارا نه تنها نمیتواند شورشیان را کنترل کند، بلکه چشمانداز جریانهای جدید پناهجویان با رفتارهای خشونتآمیز احتمالی تحریرالشام و هرج و مرج ناشی از بیدولتی پس از سقوط دمشق، یک احتمال جدی است. دولت اردوغان در حال حاضر با یک واکنش سیاسی در داخل از موج پناهجویان قبلی مواجه است که با عبور 3.5 میلیون نفر از مرزها مواجه است و این چشمانداز برای او نگرانکننده خواهد بود.
23302
مجله خبری یولن