غلامرضا کردافشاری گفت: ممکن است برخی افراد در فصل پاییز حالتهایی از کاهش انرژی، افسردگی و بیحوصلگی را تجربه کنند و روزهای کوتاه پاییز چندان برایشان خوشایند نباشد. این نکته را مطالعههایی که در سال ۱۹۹۹ توسط هارت و گربرشاگن انجام شد نیز تایید میکند که نشان داد با کاهش نور و طول روزها دشواری در خواب و پریشانی روانی در افراد مورد مطالعه افزایش پیدا میکند و این علائم نشانه غلبه سردی و خشکی است.
میزان در خبری نوشت:وی ضمن اشاره به اینکه مزاج پاییز مانند مزاج سودا، سرد و خشک است، ادامه داد: البته در ابتدای پاییز مزاج هوا در سردی و گرمی معتدل است و تا انتها به تدریج به سردی میرود و از این رو اول پاییز برای افراد مسن کمی قابل تحمل است ولی در روزهای پایانی این فصل ممکن است آسیب فراوانی به آنها برسد.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه بروز بیماری در فصل پاییز با تغییر دمای هوا و گرمای ظهر و خنکی صبح و شب، بسیار زیاد است، افزود: از آنجایی که قوتها در تابستان ضعیف شده و خلطهای لطیف در اثر گرمای تابستان تحلیل رفته، طبیعت قدرت مقابله با بیماری را به صورت کامل ندارد. بیماریهای پوستی، خارش، اگزما و درد مفاصل و درد کمر و پاها و… در این فصل شایع است. با وجود اینکه خشکی تابستان از پاییز بیشتر است ولی چون گرمای تابستان سبب ذوب شدن اخلاط و رطوبات بدن میشود خشکی آن را کم میکند درحالیکه در پاییز سردی باعث انجماد و غلظت رطوبات بدن شده و خشکی پاییز بیشتر خود را نشان میدهد و از این رو هر چه که باعث ایجاد رطوبت و کمی گرما در بدن شود در فصل پاییز توصیه میشود.
توصیههای تغدیهای در فصل پاییز
کردافشاری در رابطه با پرهیزات غذایی در فصل پاییز بیان کرد: در این فصل حلق و سینه به واسطه اختلاف دمای هوا، ضعیف و مستعد بروز بیماری میشوند و از این رو مصرف آب بسیار سرد مضر است، مصرف غذاهای شور و تند، غذاهای مولد خلط سودا مانند گوشت گاو، عدس و بادمجان و مواد غذایی آماده و نیمه آماده صنعتی و تنقلات و نوشیدنیهای صنعتی نیز در این فصل ضرر دارد.
وی با اشاره به اینکه مصرف غذاهای تر که با کمی گرمی همراه هستند مثل گوشت بره و بزغاله یکساله در این فصل توصیه میشود، توضیح داد: یکی از بهترین غذاها در این فصل شورباست. شوربا آبگوشتی است که از گوشت مرغ یا جوجه و یا سایر گوشتهای لطیف با مقداری سبزیجات مثل اسفناج، ماش پوستکنده، جو پوستکنده و مقداری ادویهجات گرم تهیه میشود و طبیعت آن گرم وتر است. همچنین آش ماست که در آن از سبزیها و حبوبات گرم استفاده شده باشد نیز مفید خواهد بود. شربت گلاب و شکر، شربت انار، شربت پونه و سایر مفرحهای معتدل نیز در پاییز توصیه میشود.
توصیههایی برای خواب و بیداری در فصل پاییز
استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن بیان اینکه در فصل پاییز نوشیدن آب جوش ناشتا در ابتدای صبح مناسب است، گفت: در فصل پاییز باید از خوابیدن در جای سرد پرهیز کرد و در هنگام خواب باید مواظب باشیم که سر در معرض هوای سرد قرار نگیرد؛ بنابراین پوشاندن سر در هنگام خواب به ویژه در کودکان و افرادی که بیشتر در معرض سرماخوردگی و سینوزیت هستند، توصیه میشود. همچنین بهتر است که در این فصل در هنگام خواب پهلوها نیز حتماً پوشانده شوند. اگرچه خوابیدن با شکم پر همیشه منع شده است ولی در این فصل خطرناکتر است.
وی درباره نوع پوشش در پاییز توضیح داد: به طور کلی پاییز فصل اختلاف در دمای هواست و در آن معمولاً با هوای نسبتاً سرد صبح و گرم ظهر مواجه هستیم. حکمای طب سنتی توصیه میکنند که در هر دو حالت پوشش مناسب داشته باشیم تا از آسیب تغییر هوا در امان بمانیم.
این پزشک متخصص درباره ورزش در پاییز بیان کرد: ورزش و حرکت دادن اعضای بدن در فصل پاییز به میزان معتدل توصیه میشود تا بدن را کمی گرم کند و تعادل آن را در تقابل با سرمای بیرون حفظ کند.
توصیههایی برای پیشگیری از ابتلا به انواع آنفولانزا و سرماخوردگی
این متخصص طب سنتی به بیان توصیهها و پرهیزاتی که کادر مدرسه و دانشآموزان برای پیشگیری از ابتلا به انواع آنفولانزا و سرماخوردگی و سایر ویروسها باید رعایت کنند، پرداخت و گفت: توصیه میشود با استفاده از آلو و انجیر و …از یبوست جلوگیری شود و گوشتهای زودهضم مثل بلدرچین، جوجه مرغ و …مورد استفاده قرار گیرد.
کردافشاری ضمن اشاره به اینکه بهتر است چاشنی غذاها ترش باشد و از آب انار، سماق و آبغوره در غذاها استفاده شود، ادامه داد: همچنین توصیه میشود سیر و پیاز نیز در غذاها زیاد استفاده شود و مصرف دارچین، زعفران، پونه، پسته، تمرهندی، خاکشیر و آبجوش، رازیانه، کاهو، گشنیز و گلاب نیز توصیه می شود.
وی با بیان اینکه بوییدن گل نرگس، مریم، بوییدن پونه، سیب، نعناع، گلاب، نارنج و بهارنارنج مفید است، افزود: مداومت بر مصرف فالوده سیب حداقل روزی ۳ بار و مصرف آب سیب نیز توصیه میشود. بهتر است دمنوش پونه، بابونه شیرازی، آویشن ترک، نعنا، دارچین و چای کوهی به مقدار مساوی مخلوط شود و یک قاشق غذاخوری ده دقیقه دم و سپس صاف شود و با عسل روزی ۲ تا ۳ بار مصرف شود. همچنین توصیه میشود دمنوش میوه گل نسترن بدون پرز و هسته یک قاشق غذاخوری ده دقیقه دم و صاف شود و روزی دو بار مورد استفاده قرار گیرد.
این پزشک متخصص ضمن توصیه به مصرف عرقیات گلاب، بیدمشک، بهار نارنج و نسترن گفت: توصیه میشود یک سس سالم با غذاها مصرف شود که شیوه تهیهاش اینگونه است که روغن زیتون یک قاشق غذاخوری با یک قاشق مرباخوری عسل، یک قاشق غذاخوری سرکه یا آبغوره یا آبلیموترش یا آب نارنج یا رب انار همراه یک قاشق مرباخوری پودر جوانه و یک قاشق مرباخوری مالت جو همراه یک قاشق مرباخوری جنین گندم با یک قاشق مرباخوری سویق نخود یا سویق کامل با هم مخلوط میشود.
کردافشاری همچنین توصیه کرد آب پیاز سفید ۴ قاشق غذاخوری، سرکه خانگی یک قاشق غذاخوری و عسل یک قاشق غذاخوری هر ۸ ساعت یکبار مورد استفاده قرار گیرد و افزود: مصرف مداوم سیب، شلغم، زردک (هویج قمی) و همچنین مصرف مداوم یک لیوان آب جوش و یک قاشق غذاخوری عسل و یک قاشق مرباخوری آب لیموترش تازه روزی ۴ و ۵ بار برای پیشگیری از سرماخوردگی توصیه میشود. همچنین بهتر است یک قاشق غذا خوری پودر ریشه شیرین بیان با نصف قاشق غذاخوری شکر و نصف قاشق غذاخوری رازیانه مخلوط شود و روزانه یک قاشق چایخوری از آن میل شود.
وی در رابطه با پرهیزات نیز گفت: لازم است از مصرف آب یخ، گوشتهای دیر هضم، غذاهای سنگین نظیر ماکارونی، پاستا و فست فودها و همچنین پرخوری و روی هم خوری پرهیز شود، توصیه میشود از شیرینی جات کم استفاده شود چراکه شیرینیجات زیاد به ویژه انواع مصنوعی موجب تعفن اخلاط میشود. بهتر است استفاده از محصولات رو باز خوراکی نظیر لبو و باقالی در خیابانها و خوردن تنقلات مصنوعی نظیر چیپس، پفک و ذرت بو داده، ذرت مکزیکی و انواع سسهای سفید و قرمز خودداری شود.
۲۲۳۲۱۷