سایت خبری
famaserver
  • صفحه اصلی
  • اخبار ورزشی
  • بین الملل
  • اقتصادی
  • اخبار استانها
  • اخبار روز
  • سیاسی
  • علمی و فناوری
سایت خبری

سرتیتر خبرها

دانش آموز زنجانی در مدرسه جان باخت

دانش آموز زنجانی در مدرسه جان باخت

56 دقیقه پیش
مرگ تلخ دانش‌آموز و معلم در اردوی مدرسه/ پیام تسلیت وزیرآموزش و پرورش

مرگ تلخ دانش‌آموز و معلم در اردوی مدرسه/ پیام تسلیت وزیرآموزش و پرورش

56 دقیقه پیش
هشدار پلیس درباره کلاهبرداری‌ جدید اینترنتی

هشدار پلیس درباره کلاهبرداری‌ جدید اینترنتی

56 دقیقه پیش
کارت ۲ میلیونی امید مادر چه زمانی به زنان اهدا می‌شود؟/ غربالگری ممنوع نیست اما از تحت پوشش بیمه خارج شده است

کارت ۲ میلیونی امید مادر چه زمانی به زنان اهدا می‌شود؟/ غربالگری ممنوع نیست اما از تحت پوشش بیمه خارج شده است

57 دقیقه پیش
دادستان کل کشور: ۴۰ هزار زندانی مشمول عفو رهبری شدند/ انتقاد از قیمت بالای نان

دادستان کل کشور: ۴۰ هزار زندانی مشمول عفو رهبری شدند/ انتقاد از قیمت بالای نان

57 دقیقه پیش
دستگیری سارقان لوازم خودرو در تعقیب و گریز پلیسی

دستگیری سارقان لوازم خودرو در تعقیب و گریز پلیسی

57 دقیقه پیش
استفاده از نتایج آزمایشگاه در تمام پروژه‌های عمرانی الزامی است

استفاده از نتایج آزمایشگاه در تمام پروژه‌های عمرانی الزامی است

58 دقیقه پیش
علت آمار بالای طلاق در پایتخت مشخص شد

علت آمار بالای طلاق در پایتخت مشخص شد

58 دقیقه پیش
هواشناسی تهران اطلاعیه داد

هواشناسی تهران اطلاعیه داد

58 دقیقه پیش
بنر شهرداری تهران: این مذاکره است؟

بنر شهرداری تهران: این مذاکره است؟

59 دقیقه پیش

Home » خطر پنهان نوشابه‌های رژیمی برای سلامتی

خطر پنهان نوشابه‌های رژیمی برای سلامتی

زمان انتشار: 5 آگوست 2025 ساعت 15:17

دسته بندی: سلامت

شناسه خبر: 600014

زمان مطالعه: 9 دقیقه

خطر پنهان نوشابه‌های رژیمی برای سلامتی

خطر پنهان نوشابه‌های رژیمی برای سلامتی

به گزارش یولن، این یافته تصور رایج درباره «سالم‌تر بودن» نوشیدنی‌های رژیمی را به چالش می‌کشد و برای علاقه‌مندان به «زندگی بدون قند» زنگ خطر است.

ایسنا در خبری نوشت:در نخستین مطالعه‌ طولی از این نوع که به سرپرستی دانشگاه موناش انجام شد، متخصصان وضعیت سلامت ۳۶ هزار و ۶۰۸ شرکت‌کننده را در بازه‌ای نزدیک به ۱۴ سال پیگیری کردند تا تاثیر نوشیدنی‌های حاوی قند (SSBs) و شیرین‌شده مصنوعی (ASBs) را بر بروز دیابت نوع ۲ بررسی کنند. داده‌های این تحقیق از «پژوهش مشارکتی ملبورن» به دست آمده و مربوط به افرادی است که در زمان مطالعه بین ۴۰ تا ۶۹ سال سن داشتند.

متخصصان برای تحلیل بهتر، مصرف این نوشیدنی‌ها را در چهار گروه دسته‌بندی کردند: هرگز یا کمتر از یک بار در ماه، یک تا سه بار در ماه، یک تا شش بار در هفته و بیش از یک بار در روز. آنها سپس با استفاده از مدل آماری «رگرسیون پواسون اصلاح‌شده» (‌Modified Poisson Regression)  و در نظر گرفتن عواملی مانند شیوه زندگی، چاقی، وضعیت اقتصادی‌ـ‌اجتماعی و دیگر عوامل دخیل، رابطه میان مصرف این نوشیدنی‌ها و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را بررسی کردند.

طبق نتیجه این پژوهش که در نشریه «دیابت و متابولیسم» منتشر شد، نوشیدن تنها یک قوطی نوشابه رژیمی در روز، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۳۸ درصد افزایش می‌دهد. این در حالی است که مصرف همان مقدار نوشیدنی‌های قندی خطر ابتلا را ۲۳ درصد بالا می‌برد. پروفسور «باربورا دو کورتن»، نویسنده ارشد این پژوهش از دانشگاه موناش، می‌گوید: شیرین‌کننده‌های مصنوعی معمولا به‌منزله جایگزینی سالم‌تر برای افراد در معرض خطر دیابت توصیه می‌شوند، اما یافته‌ها حاکی از آن است که خود این ترکیبات ممکن است خطراتی داشته باشند.

زمانی که متخصصان داده‌های مربوط به نوشیدنی‌های قندی را با در نظر گرفتن شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به باسن اصلاح کردند، ارتباط آماری منتفی شد. این امر نشان می‌دهد که در این گروه، چاقی عامل واسطه اصلی بین نوشیدنی‌های قندی و دیابت نوع ۲ است.

اما در مورد نوشیدنی‌های رژیمی این طور نبود و متخصصان دریافتند که پس از تعدیل داده‌ها براساس شاخص توده بدنی، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ از ۸۳ به ۴۳ درصد کاهش یافت و با در نظر گرفتن نسبت دور کمر به باسن، این رقم همچنان در سطح ۳۸ درصد باقی ماند. این پایداری نشان می‌دهد که افزایش خطر صرفا ناشی از چاقی نیست و احتمالا عواملی چون سوخت‌وسازی مستقل‌تر، مانند اختلال در میکروبیوم روده یا تغییر در سوخت‌وساز گلوکز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشند.

به گزارش ایندیپندنت، اگرچه در این مطالعه نوع دقیق شیرین‌کننده‌های مصنوعی مشخص نشده، اما ترکیباتی مانند آسپارتام، ساخارین، سوکرالوز و آسه‌سولفام پتاسیم محتمل‌ترین گزینه‌ها هستند که هر یک ویژگی‌های جذب و دفع متفاوتی دارند و ممکن است به شکل‌های مختلف مسیرهای سوخت‌وساز بدن را تحت تاثیر قرار دهند. مطالعات اخیر از جمله مقاله‌ای در سال ۲۰۲۳ و یک فراتحلیل در سال ۲۰۲۴، بر ارتباط احتمالی این ترکیبات با دیابت نوع ۲ تاکید کرده‌اند، هرچند این رابطه هنوز کاملا اثبات نشده است.

شواهد حاکی از آن‌ است که شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است ترکیب و عملکرد باکتری‌های روده را تغییر دهند که این امر می‌تواند به کاهش تحمل گلوکز، یعنی مرحله پیش‌دیابت، منجر شود. برخی از این مواد ممکن است ترشح انسولین را تحریک کنند و با گذشت زمان باعث کاهش حساسیت سوخت‌ساز بدن شوند یا تنظیم قند خون را حتی در غیاب قند واقعی مختل کنند.

فرضیه دیگر این است که دریافت مکرر شیرینی زیاد این محصولات باعث می‌شود بدن برای دریافت کالری قندی شرطی شود که این مسئله بر تنظیم اشتها، حساسیت به انسولین و مسیرهای سوخت‌سازی دیگر تاثیر می‌گذارد. با این حال، نویسندگان این پژوهش معتقدند که تاثیر بر میکروبیوم روده و تنظیم قند خون محتمل‌ترین دلایل افزایش خطر دیابت هستند.

طبق شواهد تازه این پژوهش، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، دست‌کم در زمینه خطرات عمومی برای سلامت، لزوما جایگزینی امن‌تر برای شکر تصفیه‌شده نیستند. متخصصان بر این باورند که چنین ترکیباتی باید با دقت و احتیاط بیشتری در سیاست‌گذاری‌های بهداشتی و توصیه‌های تغذیه‌ای در نظر گرفته شوند.

پروفسور دو کورتن با تاکید بر این نکته می‌گوید که اگرچه اقداماتی مانند وضع مالیات بر نوشیدنی‌های شیرین ضروری است، اما نوشابه‌های رژیمی را هم نباید از دایره‌ توجه خارج کرد، زیرا به‌رغم «سالم‌تر» بودن ظاهری، ممکن است خطرات پنهانی داشته باشند. او خواستار وضع قوانین جامع‌تر برای کاهش مصرف نوشیدنی‌های فاقد ارزش غذایی شد.

۲۲۳۲۱۷

حتما بخوانید : واکنش رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت به اجتناب یک پزشک از درمان یک فعال سیاسی
برچسب ها
نوشابه‌های گازدار نوشابه رژیم غذایی
اشتراک گذاری

اخبار مرتبط

  • خبر وزیر بهداشت درباره واکسن آنفلوآنزا
    خبر وزیر بهداشت درباره واکسن آنفلوآنزا 9 دقیقه پیش
  • این گروه واکسن آبله‌مرغان بزنند
    این گروه واکسن آبله‌مرغان بزنند 10 دقیقه پیش
  • نوشیدنی‌ که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد
    نوشیدنی‌ که خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد 11 دقیقه پیش
  • وعده غذا را کمتر از ۲۰ دقیقه می‌خورید، چگونه هنگام غذا خوردن سرعت را کم کنیم؟
    وعده غذا را کمتر از ۲۰ دقیقه می‌خورید، چگونه هنگام غذا خوردن سرعت را کم کنیم؟ 11 دقیقه پیش

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی موضوعات

  • آذربایجان شرقی 577
  • آذربایجان غربی 484
  • اجتماعی 8631
  • اخبار استانها 35
  • اخبار بورس 276
  • اخبار تکنولوژی 120
  • اخبار روز 42
  • اخبار ورزشی 11358
  • اردبیل 359
  • اصفهان 603
  • اقتصادی 7749
  • البرز 1631
  • ایلام 246
  • بازار کار 389
  • بوشهر 165
  • بین الملل 19129
  • تبلیغات 20
  • تهران 342
  • چند رسانه ای 0
  • چهارمحال و بختیاری 761
  • خراسان جنوبی 309
  • خراسان رضوی 668
  • خراسان شمالی 166
  • خوزستان 384
  • زنجان 310
  • سبک زندگی 392
  • سلامت 3196
  • سمنان 2082
  • سیاسی 7854
  • سیستان و بلوچستان 5
  • عکس 79
  • علمی و فناوری 5661
  • فارس 404
  • فرهنگ و هنر 5101
  • قزوین 547
  • قم 330
  • کاریکاتور 78
  • کردستان 538
  • کرمان 2091
  • کرمانشاه 478
  • کهگیلویه و بویراحمد 444
  • گلستان 315
  • گیلان 335
  • لرستان 18
  • مازندران 84
  • مرکزی 5
  • هرمزگان 398
  • همدان 603
  • یزد 160
famaserver

جدیدترین مقالات

  • تا کنون به چنین پزشکی مراجعه کرده اید؟ پزشکی که قرار نیست بیماری شما را درمان کند
    تا کنون به چنین پزشکی مراجعه کرده اید؟ پزشکی که قرار نیست بیماری شما را درمان کند 4 ساعت پیش
  • ۴۰ساله‌های امروز جوان‌تر از ۴۰ساله‌های قدیم به نظر می‌رسند!/ «احساس جوانی» چگونه ظاهر ما را تغییر می‌دهد؟
    ۴۰ساله‌های امروز جوان‌تر از ۴۰ساله‌های قدیم به نظر می‌رسند!/ «احساس جوانی» چگونه ظاهر ما را تغییر می‌دهد؟ 4 ساعت پیش
  • انواع واکنش‌ها به اندوه دیگران
    انواع واکنش‌ها به اندوه دیگران 4 ساعت پیش
  • عروسی ها دوباره به سادگی گذشته برمی گردد/ تالارهایی که کم مشتری شده اند
    عروسی ها دوباره به سادگی گذشته برمی گردد/ تالارهایی که کم مشتری شده اند 4 ساعت پیش
  • پدرسوخته های جدید، پدرسوخته های قدیم نیستند! / قدیمی ها مننقرض شدند
    پدرسوخته های جدید، پدرسوخته های قدیم نیستند! / قدیمی ها مننقرض شدند 4 ساعت پیش

لینکهای پیشنهادی

سرور مجازی | خرید هاست | دانلود نرم افزار | یادگیری زبان آلمانی

میزبانی در هاست لینوکس فاماسرور