دولت جدید کنترل بیشتری بر بازار و قیمتگذاریها داشته باشد
دولت جدید کنترل بیشتری بر بازار و قیمتگذاریها داشته باشد
به گزارش یولن مسعود پناهی درباره قیمتگذاری دستوری توسط دولت توضیح داد: اگر در این مـورد شفــاف عمل شــود قطعا میتوانیــم نتیجههای تاثیرگذار را در زمینههای مختلف ببینیم اما عملاً اینگونه نیست و صرفــاً توافقهایی که در رابطه با قیمتگذاری انجام میشوند مسبب ایجاد رانت هستند.
وی افزود: قطعاً فعالیتهای تجاری و بازرگانی به نظارت نیــاز دارند ولی اعلام نرخ دستوری مخصوصاً برای واحدهای تولیدی رده بالا با این روش صحیح نیست و عموماً این سیاست روش مناسبی در اقتصاد محسوب نمیشود.
وی توضیح داد: در واقع بازار باید آزاد باشد و راه خودش را پیدا کند و در همین حین قانوناً و در حد معقول نظارتی نیز بر آن حاکم باشد، اما نه بهگونهای که دستوری عمل و قیمتگذاری کند چراکه باعث ایجاد تنش و التهاب در بازار میشود.
مدیر عامل شرکت ماکیان دارو گلستان با اشاره به متفاوت بودن نرخ ارز برای تامین کالاهای قیمتگذاریشده تصریح کرد: در بخش تعیین قیمت ارز مؤلفههای بسیاری تاثیرگذار هستند که ناشی از سیاستگذاری دولت است و تاکنون در این زمینه کارساز و موفق نبودهاند. بخـــش اعظمی از التهابهای بازار ارز نیز ناشی از عملکرد غیرکارشناسیشده درگاههای داخلی است.
دکتر پناهی خاطرنشانکرد: مدیریت نرخها و سرکوب قیمتها در یک سیکل معیوب قرار گرفته است که به آشفتگی در بازار دامن زده و موجب افزایش تورم میشود. وی یادآور شد: با وجود تصویب لایحه برنامه هفتم در آبان ۱۴۰۲ ، سیــاست قیمتگذاری دستوری همچنان بر بخش خصوصی سایه انداخته بود. طبق این مصوبه، به منظور دستیابی به رشد اقتصادی و کاهش تورم و همچنین توسعه اشتغال و کمک به بخش خصـوصی، قیمتگذاری دولتی به استثنای کالاهای اساسی یارانهای و کالاها و خدمات انحصاری و عمومی ممنوع است اما این تبصره نیز تاکنون نتوانسته بهخوبی نقش مستقل بازار در تعیین قیمتها را به رسمیت بشناسد.
وی با بیان اینکه سیاست قیمتگذاری سیاست درستی نیست، افزود: برخی ادعاها که از طرف دولت مطرح میشود اینگونه است که کالاهایی که یارانهای هستند باید از سوی دولت تعیین قیمت شود و عرضه و تقاضا نباید ملاک باشد؛ شاید این استدلال در مورد برخی کالاهای اساسی درست باشد اما کالاهای دیگر که از یارانه برخوردار نیستند هم با همین بهانه تحت فشــار قیمتگذاری قرار میگیرند.
مدیر عامل شرکت ماکیان دارو گلستان با تاکید بر اینکه بحث یارانهها که برای کاهش هزینههای تولید به میان آمده، باید کمکم حذف شود و این یارانهها باید به مردم داده شود و حوزههای محـروم و بخشهای آسیبپذیر را تحت پوشش خود قرار دهد، گفت: باید اجازه دهیــم که قیمتها را عرضه و تقاضای بازار تعیین کنند.
وی قیمتگذاری دستوری را بیثمر دانست و گفت: عموماً کالای تولیــدکنندگان بخــشهای دولتی و نیــمهدولتی که به ارزهای نیمایی دسترسی دارند نیز با قیمت آزاد در دسترس عموم مردم قرار میگیرند و معمولاً دلالان و سودجویان از تفاوت قیمت به وسیله واسطهگری، بهره میبرند. بنابراین با اصلاح سیاستها باید جلوی این رانت گرفته شود
دکتر پناهی همچنین در مورد موضوع راهبرد دولت تازه اظهار کرد: دولت جدید باید با سرعت بیشتری به سوی حذف یارانهها در بخش تولید و هزینهی آن حرکت و عمده توجه خود را به سمت اقشار آسیبپذیر و کمدرآمد جامعه معطوف کند. دولت باید یارانهها را با هدف توزیع عدالت اجتماعی در این بخش متمرکز کند تا با این روش مشکلات حوزه تولید حل شود و با متعـادل شدن قیمتها به مرور زمان تولیدکنندگان بتوانند در نهایت وارد رقابت شوند.
مدیرعامل شرکت ماکیان دارو گلستان با بیان اینکه قیمتگذاری ارزی نیز نوعی رانت و یارانه محسوب میشود، افزود: این روش با هدف پخش ارزان کالا میان مردم اجرا میشود ولی در نهایت به دلیل واسطهگری و دلالی این اتفاق نمیافتد.
مدیرعامل شرکت ماکیان دارو گلستان در پایان گفت: لازم است دولت جدید کلیت سیاست تعهد ارزی را بازنگری کند؛ البته بانک مرکزی نیز میتــواند با گسترش روشهای بازگشت ارز به قیمت بازار آزاد و همچنین عدم اعمال قیمت دستوری و ایجاد قیمت در سامانههای مختلف، به سمت ارز تکنرخی حرکت کند و رانت ارزهای زیر قیمت بازار را از بین ببرد.
مجله خبری یولن