دو جوان بیتجربه به اسرار هستهای آمریکا دست یافتند!

دو جوان بیتجربه به اسرار هستهای آمریکا دست یافتند!
غزال زیاری: طبق گزارش منتشرشده در NPR، لوک فریتور، کارآموز ۲۳ ساله سابق شرکت اسپیسایکس و آدام رَمادا سرمایهگذار آمریکایی، در شرایطی که هیچگونه تجربهای درزمینهٔ کار با اطلاعات طبقهبندیشده نداشتند، به این شبکهها دسترسی پیدا کردند.
دپارتمان ماسک زیر موجی از انتقادات
این اتفاق در شرایطی رخداده که دپارتمان DOGE که زیر نظر ایلان ماسک اداره میشود، بارها به دلیل کاوش در دادههای محرمانه دولتی موردانتقاد قرار گرفته و حتی کار بهجایی رسیده که چندین پرونده قضایی برای این دپارتمان گشوده شده است. چرا که این دپارتمان، به حجم عظیمی از دادههای محرمانه و اطلاعات حساس شخصی دستیافته که موجب خشم قانونگذاران شده است.
در ماه فوریه بود که شبکه خبری CNN برای اولین بار گزارش داد که علیرغم مخالفت مشاور حقوقی و مدیر ارشد اطلاعات این دپارتمان، فردی به نام فریتور اجازه دسترسی به سامانه فناوری اطلاعات وزارت انرژی را دریافت کرده است. این سامانه، همان سیستمی است که توسط اداره ملی امنیت هستهای (NNSA) (نهادی که وظیفه حفاظت از زرادخانه سلاحهای هستهای آمریکا را بر عهده دارد)، مورداستفاده قرار میگیرد.
حالا هم دو منبع خبری هم به NPR گفتهاند که نام فریتور و رمادا بهراحتی در فهرست دایرکتوریهای شبکههای NNSA (شبکههایی که بهطورمعمول تنها از طریق ترمینالهای خاص در اتاقهای امن قابلدسترسی هستند)، قابلمشاهده بوده است.
تکذیب پشت تکذیب
البته سخنگوی وزارت انرژی آمریکا در ابتدا این گزارش را رد کرد، اما اخیراً یکی از سخنگویان در صحبتهایی تأیید کرده که حسابهای کاربری فریتور و رمادا واقعاً وجود داشتهاند، هرچند که مدعی شده که این حسابها هرگز فعال نشده و یا مورداستفاده قرار نگرفتهاند.
اندکی پس از گزارش CNN در ماه فوریه، کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا نیز این خبر را شایعه خواند و گفت: «هیچکدام از این صحبتها صحت ندارد.»
در میانهٔ این تناقضگوییها و انتشار تدریجی حقیقت، هنوز مشخص نیست که این دو عضو DOGE دقیقاً تا چه اندازه به اطلاعات طبقهبندیشده دسترسی داشتهاند. منابع آگاه دراینباره به این نکته اشاره کردهاند که وجود این حسابهای کاربری لزوماً به معنای دسترسی کامل و همسطح این دو فرد با کارکنانی با بالاترین سطح مجوز امنیتی در وزارت انرژی نیست.
بااینوجود، این موضوع نشانه نگرانکنندهای است که حکایت از آن دارد که کارکنان DOGE ممکن است نقاط ضعف جدی در سیستمهای حفاظت از اطلاعات محرمانه باشند.
در اوایل امسال و زمانی که DOGE تلاش کرد تا صدها کارمند را اخراج کند، (اقدامی که اندکی بعد از آن لغو شد)، اداره ملی امنیت هستهای (NNSA) نیز با تهدیدی وجودی مواجه شد،
فعالیتهای مشکوک DOGE در آژانس هستهای تنها بخش کوچکی از یک نفوذ گستردهتر است. اوایل آوریل امسال، دنیل بِرولیس، یک فرد افشاگر از هیئت ملی روابط کار (NLRB)، پسازآنکه شاهد خروج گسترده اطلاعات حساس از سیستمها بود، مدعی شد که DOGE باعث وقوع یک رخنه بزرگ سایبری شده است.
طبق گزارش NPR، دپارتمان DOGE پس از دریافت مجوز کامل برای خواندن، کپی و ویرایش دادهها، بهظاهر هیچگونه الزامات امنیتی را رعایت نکرده است.
گافهای امنیتی دولت ترامپ
در این میان، اعضای کنگره آمریکا نسبت به این موضوع ابراز انزجار کرده و دپارتمان DOGE را به سرقت اطلاعات غیرعمومی متهم کردهاند.
در مجموع، بیمبالاتی DOGE و اقدامات دولت ترامپ که نمونهٔ بارز آن استفاده پیت هگست (وزیر دفاع وقت) از اپلیکیشن Signal برای گفتوگو درباره برنامههای جنگی در گروهی بود که اتفاقاً یک خبرنگار نیز در آن حضور داشت، واقعاً حیرتآور است.
در نهایت اینکه فریتور و رمادا آیا واقعاً به دادههای فوق محرمانه مربوط به زرادخانه هستهای دسترسی پیدا کردهاند یا خیر، شاید آنچنان مهم نباشد؛ اما پرسش اصلی اینجاست که چرا اساساً به دو فرد کاملاً بیصلاحیت چنین حسابهایی داده شده است؟
با این سطح از بینظمی و بیاحتیاطی، این احتمال وجود دارد که دیر یا زود یک رخنه سایبری عظیم به وقوع بپیوندد. نشانههای اولیهای نیز در این راستا دیده میشوند: بر اساس گفتههای برولیس، چندین تلاش ناموفق برای ورود به سیستم از یک آدرس IP در روسیه ثبت شده که ظاهراً دارای اطلاعات ورود معتبر برای یکی از حسابهای جدید DOGE بوده است.
منبع: futurism
۵۸۳۲۱