به گزارش خبرگزاری یولن، محمدرضا عارف، معاوناوّل رئیسجمهور، در گفتوگو با رسانه KHAMENEI.IR نقش دولت در مدیریّت جنگ ۱۲ روزه را بررسی کرده و سپس به تشریح موضع جمهوری اسلامی ایران در برابر اظهارات رئیسجمهور آمریکا پرداخته است.
همچنین، نقش فرماندهیکلّ قوا را در راهبری کشور و نیروهای مسلّح تبیین کرده و روایتی از حضور تاریخی ایشان در شب عاشورا در حسینیّهی امام خمینی را ارائه داده است.
اهم اظهارات عارف را در ادامه به نقل از رسانه KHAMENEI.IR بخوانید؛
* دولت چهاردهم از روز اوّل فعّالیّتش عملاً درگیر جنگ شد؛ یک مهمان عزیز کشورمان ترور شد و پیام این ترور ادامهی این مسیر توسّط رژیم صهیونیستی و حامیانش بود.
* با پیشبینیهایی که کرده بودیم، ذخایر استراتژیک کشور را به وضعیّت بسیار خوبی رساندیم. اینقدر وضعیّت ذخایر کشور خوب بود که در تهاجم رژیم صهیونیستی، به استفاده از کالاهای استراتژیک نیاز پیدا نکردیم.
* بههرحال، اقتصاد ما آمادگی کامل داشت و مردم هم، بهخصوص با فرمایشات و پیامهای تلویزیونی رهبر انقلاب اسلامی، تمامقد به میدان آمدند.
جز در مورد بنزین، هیچ جا صف دیگری نداشتیم که آن هم چون ناگهان تقاضا بالا رفته بود، طبیعی بود که تعداد پمپبنزینهایی که داشتیم برای پاسخگویی کفایت نمیکرد.
* در صف بنزین هم مردم همراهی و انسجامشان را نشان دادند؛ لذا کوچکترین مسئلهای پیدا نکردیم. تولید بنزین ما در روز، ۱۱۰ میلیون لیتر بود که با توسعهای که در این هفت هشت ماه دادیم، تقریباً به ۱۲۰ میلیون لیتر رسید؛ بااینحال، در روز اوّل جنگ، ۱۹۷ میلیون لیتر مصرف داشتیم.
* مردم در مورد کالاهای مصرفی بینظیر عمل کردند؛ نمیگویم کمنظیر. فروش فروشگاههای زنجیرهای، به طور متوسّط، ۱,۴ تا ۱.۴۵ همّت در روز است. در روز اوّل جنگ، این خرید به ۱.۹ رسید؛ یعنی تقریباً ۴۰ درصد اضافه شد.
* روز دوّم از متوسّط آمد پایینتر و روزهای بعد، یک رشد طبیعی داشت؛ یعنی عموم مردم صرفاً مایحتاج مورد نیازشان را خریدند.
* قفسههای فروشگاهها که پر بود، پر باقی ماند.
* رژیم صهیونیستی از قبل تبلیغ کرده بود برای سه روز: روز اوّل با زدن فرماندهان و نیروهای برجسته، پیروزی دفاعی و جنگی پیدا میکند؛ روز دوّم، به خیال خام و پوچ خودشان، مردم میآیند از آنها حمایت میکنند؛ روز سوّم هم در مذاکرهای که قرار بود یکشنبه داشته باشیم، روی «تسلیم» توافق میشود.
* در این شرایط، تولید بیش از نیاز ما انجام شد؛ یعنی بعضی از تولیدکنندگان، شیفت دوّم و سوّم کاری داشتند.
* اتاق اصناف کرد و اصناف به میدان آمدند؛ به طوری که فروش خیلیهایشان با همان قیمت خرید بود و بعضی شرکتها هم قیمت کالای خودشان را چند درصد پایین آوردند! این کارِ بسیار ارزشمندی بود.
* نگرانیای که ما داشتیم روی کالاهایی بود که در بنادر و کشتیها داشتیم. در این زمینه هم یک حرکت انصافاً جهادی انجام شد که در این حرکت جهادی، کامیونداران پیشتاز بودند؛ کامیوندارانی که میدانید یک ماه قبلش اعتراضاتی داشتند، نکاتی داشتند، درخواستهایی داشتند که بخشیاش عمل شده بود، بخشیاش داشت بررسی میشد. یکدفعه این اتّفاق که میافتد، این جنگ تحمیلی که پیش میآید، کامیونداران تمامقد میآیند به میدان! بنابراین، میزان تخلیهی بارمان از بنادر، دو برابر شرایط عادی شد؛ یعنی آن راهبردی که داشتیم تحقّق پیدا کرد.
* چون الان در وضعیّت «توقّف آتش» هستیم، ما باید آمادگی کامل برای رویارویی داشته باشیم که بتوانیم ضربههای مهلکتر و جدّیتری بزنیم. در این روایت، قرار بر این است که عملکرد بخشها را آسیبشناسی کنند تا مشخّص بشود اگر جاهایی کوتاهی شده، اشکالات رفع بشود تا آمادگی بیشتری پیدا بکنیم.
* نشاطی که در این مدّت در دستگاههای اجرایی بود واقعاً بینظیر بود. غیر از دولت که روز اوّل جلسه داشت، تقریباً وزارتخانههای اصلی یا کلیدی هم در همان صبح جمعه، صورتجلسات تصمیمسازیشان را برای من فرستاده بودند؛ یعنی همه، صبح جمعه تا ظهر، تکلیفشان روشن بود.
* با آن اقدام ارزشمند رهبر انقلاب اسلامی در انتصاب فرماندهان ــ بههرحال، فرماندهان برجسته و عالی نیروهای مسلّح شهید شده بودند و معمولاً برای تغییر مدیر هم زمان لازم است ــ در طول چند ساعت وضعیّت تثبیت شد، به طوری که اوّلین عملیّات ما چند ساعت بعد انجام شد.
* واژهی «تسلیم» در فرهنگ سیاسی و دفاعی کشور ما هیچ جایگاهی ندارد.
* ما مردمی متمدّن، با سابقهی فرهنگی برجستهی چندهزارساله هستیم؛ ما جنگطلب نیستیم و جنگی را شروع نکردهایم، اعتقاد به صلح و آرامش داریم، اهل گفتوگو هستیم، امّا به هیچ وجه تسلیم نمیشویم.
* در فرمایشات حضرت آقا هم بود که ما جنگ را شروع نمیکنیم امّا اگر جنگی شروع شد، ما تصمیم به اتمامش میگیریم.
* این دشمن ما، رژیم صهیونیستی، قابل اعتماد نیست. ما به آنها آتشبس ندادیم. در لبنان آتشبس شد، امّا میبینید که بیشترین شهدا را بعد از آتشبس داشتیم.
* رویکرد آنها با ایران هم همینطور است؛ یعنی اگر رژیم احساس کند که در یک زمینهای دست برتر دارد، حتماً اقدام به عملیّات میکند. بنابراین، برای اینکه این اتّفاق نیفتد یا سیلی محکمتری بخورد، ما باید دست برترمان را حفظ کنیم.
* در جنگ، معمولاً حرفهایی میزنند که محتوا ندارد؛ شما دیدید مواضعی که میگیرند، بهخصوص ترامپ، گاهی در یک روز چندین بار عوض میشود. ما اینطور نیستیم؛ یک راهبرد باثبات و معیّن داریم، چهارچوب اقداممان منافع ملّی است و سه اصلی که همیشه در سیاست خارجی ما مطرح بوده ــ «عزّت»، «حکمت»، «مصلحت» ــ مبنای اقدام ما است. بنابراین، اگر قولی بدهیم، دبّه درنمیآوریم و اگر حرفی بزنیم، روی آن میایستیم.
* {درباره بازسازی پس از جنگ}: هنوز توقّف آتش نشده بود که ما کار را شروع کردیم. برآوردمان این بود که این مرحله یک جوری جمعوجور بشود، امّا مرحلهی بزرگتری را باید حدس بزنیم که در پیش است.
* راهبرد ما این است که باید در یک زمان کوتاهی دست برتر را داشته باشیم و این انسجام و سرمایهی اجتماعی که ایجاد شده، حتماً باید حفظ بشود.
* این نگاه و این رهبری و این راهبردها بود که علیرغم همهی دشمنیها، همهی مشکلاتی که ما بعد از پیروزی انقلاب با آن روبهرو بودیم، تحریمهایی که به زعم خود غرب کمرشکن است، ما فائق آمدیم و داریم جلو میرویم.
* {درباره توسعه علم و فنّاوری}: خوشبختانه این نگاه در بخش دفاعی، با راهبردهای ایشان، حاکمیّت جدّی پیدا کرد. دستاوردهایی که ما در بخشهای دفاعی داریم، همگی وابسته به نیروهای جوانِ دانشمندِ داخلِ کشور است. این نگاه است که الان توانمندی دفاعی ما را در منطقه در وضعیّت عالی قرار داده است. شما اوایل جنگ تحمیلی در سال ۱۳۵۹ را با الان مقایسه کنید؛ اصلاً قابل مقایسه نیست. این حاصل نگاهی است که ایشان داشتند.
* رهبری این نگاه را در مدیریّت میدان هم اِعمال میکنند؛ یعنی از موضع فرماندهی کلّ قوا، همین نگاه را ما میبینیم. در ادارهی این جنگ هم اگر فرمایشات ایشان را در این چند سخنرانی تلویزیونی نگاه کنید، مهمترین جهتگیریاش انسجام مردم و به میدان آمدن مردم است، بعد هم تشویق رزمندگان به رفتار و کردار شجاعانه در چهارچوب قوانین و مقرّرات. خب، جوابش را هم گرفتیم؛ اینکه در کمتر از ده ساعت بزرگترین و بالاترین مقامات نظامی منصوب میشوند، کار بینظیری است.
* شما رئیس یک اداره را که میخواهید منصوب کنید ــ ادارهای که پانزده نفر کارمند دارد ــ گاهی یک ماه طول میکشد تا مشورت کنید؛ حالا آن آقا یا آن خانم هم که رئیس اداره میشود، یک هفته از شما وقت میخواهد تا بتواند کار را شروع کند؛ امّا در این قضیّه، ظرف کمتر از ده ساعت، فرماندهان عالی همتراز با فرماندهان و سران شهید منصوب میشوند و عملیّاتی موفّق را در کمتر از چند ساعت انجام میدهند! این ویژگی و برجستگی مدیریّت فرماندهی کلّ قوا است.
* دشمنان ما نیز بر شجاعت و تسلّط ایشان به امور اذعان دارند.
* {درباره حضور رهبری در مراسم شب عاشورا در حسینیّهی امام خمینی } حضور ایشان در آن مراسم واقعاً استثنائی بود. به نظرم هیچ کس در حسینیّه تصوّر نمیکرد که آقا میآیند. تلقّی خود ماها هم این بود که اگر نمیآیند، به خاطر گرفتاری و مشغلهی کاری ایشان است.
* در زلزلهی بم، ما در خدمت ایشان با آن هواپیمای ۷۰۷ معروف رفتیم بم. وقتی آقا میخواستند برگردند، ساعتی که بنا بود برگردیم، یک طوفانِ شدید شد و دوستان دفتر به ما گفتند پرواز عقب میافتد؛ یعنی نگذاشتند ما آن شب پرواز کنیم. بعد از یک ساعت، مشخّص شد که آقا علیرغم آن طوفان، پرواز کردند ولی اجازه ندادند ماها همراهشان برویم و ما فردا صبحش با یک پرواز دیگر رفتیم. در واقع، این شجاعتِ ایشان را در آن شرایط نشان میدهد.
* بنابراین، دشمنان با این اراجیف و این حرفهای مزخرفی که بارها و بارها زدند و باز هم خواهند زد، هر بار خودشان را رسوا کردند؛ اراجیفی میگفتند که به چه دلیل ایشان نمیآیند! امّا ایشان آمدند.
* جمعیّتی که در حسینیّه حاضر بود، چون انتظار نداشت، ناخودآگاه با زبان قلبش شعار داد؛ یعنی به نظرم ــ بنده آنجا ناظر بودم ــ شعارها و حضور و عکسالعمل مردم ارادی نبود؛ دو سه دقیقه اصلاً بهتزده شده بودند و یک فضای خیلی معنوی و ارزشمندی بود که خب همهی ماها تحت تأثیر آن فضا قرار گرفتیم.
* البتّه من بعد از دو سه دقیقه که با خودم فکر کردم، گفتم به نظرم طبیعی است؛ آقا حتماً امشب میآمدند که برخی نگویند مثلاً ایشان به خاطر حمله ترسیدند و نیامدند.
* دو سه نکته را آنجا من واقعاً خودم حس کردم. یکی آن ویژگیهای شخصی ایشان که اقتدار و شجاعت همراه با تدبیر بود. دیگر، جایگاه مرجعیّت و رهبری معنوی در میان مسلمانان و ما ایرانیان بود؛ از دیدگاه ما، اصلاً دیدن یک مرجع ثواب دارد. سوّم هم بخشی از مدیریّت عالی رهبری در جنگ بود.
* حضور ایشان فضای کشور را تغییر داد؛ آن نشاط و شادابیای که حس میشد، دوچندان شد و ما هنوز آثارش را داریم میبینیم: اینکه بله، ما این هستیم، از هیچ چیز جز خدا واهمه نداریم، از هیچ چیز نمیترسیم و با شجاعت به میدان میآییم؛ نمونهاش هم رفتار رهبری و آن عکسالعمل بسیار باارزش و خوب مردممان بود.
۳۱۲۲۱۱