شاه اردن حصر خانگی ولیعهد سابق را تشدید کرد

شاه اردن حصر خانگی ولیعهد سابق را تشدید کرد
به گزارش گروه بین الملل یولن، «عبدالله دوم» پادشاه اردن، در پی تصمیم سال گذشته خود در محدود کردن تحرکات و ارتباطات حمزه بن حسین، ولیعهد سابق در پرونده موسوم به فتنه در این کشور، باسم عوض الله، رئیس سابق دربار سلطنتی و از متهمان این پرونده را هم در این پرونده «خائن به امانت» توصیف کرد.
به گزارش روسیا الیوم، عبدالله دوم حالا هم در یک سخنرانی خطاب به مردم کشورش بار دیگر همان پرونده فتنه را رو کرد و گفت که حمزه بن حسین، ولیعهد سابق و برادر ناتنیاش، آنچه را که بین او و یوسف الحنیطی رئیس ستاد مشترک ارتش این کشور در جریان کودتای نافرجام در آوریل ۲۰۲۱ رخ داده، تحریف کرده بود.
پادشاه اردن یادآور شد که حمزه ادعا کرده بود که رئیس ستاد ارتش به طور غیرمنتظره به منزل او آمده در حالی که این دیدار در واقع در زمان و مکان مشخص شده توسط ولیعهد سابق انجام شده بود.
عبدالله دوم ادامه داد: او گزارش تحریفی از نقش خود در ماجرای فتنه ارائه کرد و آنچه را که در مورد رابطه مشکوک خود و تماسهایش با باسم عوض الله که یک خائن در امانت و حسن بن زید برای مردم فاش شد، نادیده گرفت در حالی که همین بن زید برادرم را خوب میشناخت که به دو سفارت خارجی رفت و آمد میکرد تا حمایت آنها را برای تغییر حکومت کسب کند.
شاهزاده حمزه یکی از چهرههای اصلی «پرونده فتنه» در اردن است که در یک ویدیوی ضبط شده گفته بود که از جمله مخالفانی است که توسط حکومت بازداشت شده و در اقامتگاه خود در امان تحت حصر خانگی قرار گرفته است.
دیوان پادشاهی اردن نیز امروز اعلام کرد، بر اساس فرمان سلطنتی که امروز صادر شد توصیه شورایی که بر اساس قانون خاندان سلطنتی در اردن تشکیل شده و مربوط به محدود کردن تماسها، اقامت و رفت و آمد شاهزاده حمزه بوده است، تصویب شد.
دیوان پادشاهی اردن پیام پادشاه را به نمایندگی از خاندان سلطنتی منتشر کرد و در وصف برادرش گفت: مطمئن بودم که او در توهم زندگی میکند که خود را نگهبان میراث هاشمی میبیند. من و اعضای خانواده هاشمی سالهاست متوجه شدیم که او علیه تعهدات خود کودتا کرده و رفتار غیرمسئولانه وی با هدف ایجاد ناآرامی است.
وی ادامه داد: من تلاش کردم و اعضای خانواده ما هم سعی کردند به او کمک کنند تا او را از قید وسوسهها نجات دهند و وظایف و نقش های زیادی را برای خدمت به کشور به او پیشنهاد دادم؛ اما او با نیت بد و بدبینی با همه اینها برخورد کرد.
شاه اردن با بیان اینکه برادرش هرگز برای مقابله با مشکلات پیش روی میهن عزیزمان راه حل یا پیشنهاد عملی نداده است، گفت: تنها پیشنهاد حمزه متحد کردن سرویسهای اطلاعاتی نیروهای مسلح ما تحت امر وی بود و به غیرمنطقی بودن پیشنهاد وی و مغایرت آن با نظام کار نیروهای مسلح ما توجهی نداشت.
پادشاه اردن تاکید کرد که شاهزاده حمزه سعی کرد در صبح عید فطر با گاردهای سلطنتی درگیر شود، تا نشانه قاطعانهای از تلاش وی برای ایجاد ناآرامی و شعله ور کردن بحران باشد، همان کاری که سال گذشته با رئیس ستاد مشترک ارتش انجام داد.
عبدالله دوم با اعلام محدودیتهایی برای شاهزاده حمزه گفت: پس از اینکه تلاشها برای رسیدگی به هر آنچه از برادرم حمزه در چارچوب خاندان (…) پیش آمده بود بی نتیجه ماند، تصمیم گرفتم پیشنهاد شورای تشکیلشده در خصوص این پرونده و به موجب قانون خاندان سلطنتی را بپذیرم و تماسها، محل سکونت و رفت و آمدهای شاهزاده حمزه را محدود کنم. این شورا از ۲۳ دسامبر گذشته پیشنهاد مذکور را به ما ارائه کرده بود و من تصمیم گرفته بودم برای تصویب آن صبر کنم تا به برادرم حمزه فرصتی بدهم تا به کار خود فکر کرده و به راه درست برگردد.
پادشاه اردن تاکید کرد که همه چیزهایی را که حمزه برای تضمین یک زندگی آبرومندانه نیاز دارد برایش فراهم میکند، اما او دیگر فضایی را که از آن برای توهین به میهن، نهادها و خاندان سلطنتی استفاده میکرد و تلاش داشت تا ثبات اردن را به خطر اندازد، در اختیار نخواهد داشت.
در تاریخ ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ رسانههای اردن از موج دستگیریها در بین مقامهای ارشد اردن و خاندان سلطنتی این کشور به اتهام کودتا خبر دادند. فردای آن روز نیز وزیر خارجه اردن روز یکشنبه طی یک کنفرانس خبری گفت فعالیتهای شاهزاده حمزه بن الحسین، ولیعهد سابق اردن و برادر ناتنی پادشاه این کشور، «حسین بن زید» و «باسم عوض الله» (دو فرد بازداشت شده به اتهام تلاش برای راه اندازی کودتا) رصد شده و تحقیقات اولیه نشان میدهد که آنها با طرفهای خارجی درباره زمان مناسب جهت آغاز تحرکات برای برهم زدن امنیت اردن تماسهایی داشتهاند.
لحن نامه حمزه بن الحسین نشانی از پشیمانی در آن نیست و بالعکس نشان از اعتراض و دلخوری شدید او از روند حکومتداری برادرش دارد.
پس از آن رویداد، حمزه بن الحسین به حصر خانگی رفت و اما در میان بازداشت شدگان که تعداد آنها ۲۰ نفر ذکر شده بود نام دو نفر یعنی «حسین بن زید» و «باسم عوض الله» بیش از همه توجهات را جلب کرد، بدین صورت که حسن بن زید، قبلا فرستاده ویژه پادشاه اردن در عربستان سعودی و عوض الله نیز در سال ۲۰۰۷، رئیس دیوان سلطنتی و پیش از آن، رئیس دفتر شاه اردن بوده است. بازداشت این دو نفر به طور جد موجب تیرگی روابط میان امان و ریاض شد، تا جایی که روزنامه واشنگتن پست در آن زمان نوشت که هیات عالیرتبه سعودی به ریاست وزیر خارجه این کشور، وارد اردن شده تا از پادشاه این کشور درخواست آزادی «باسم عوض الله» را کند. این درخواست با مخالفت جدی مقامات اردنی مواجه شد.
«حمزه بن الحسین» ولیعهد سابق و برادر ناتنی پادشاه اردن روز گذشته در صفحه توئیتر خود نوشت که از عنوان شاهزادگی کنار کشیده و دیگر خود را شاهزاده نمیداند. این رویداد درست در سالروز کودتای ناکام سال گذشته است، کودتایی که گفته میشد حمزه بن الحسین در رأس آن قرار دارد.
رسانهها احتمال میدادند، سعودیها و اماراتیها به دنبال راهی برای پایان دادن به غائله سال گذشته و بهبود روابط با اردن باشند، غائلهای که به وضوح نقش ریاض و ابوظبی در آن روشن بود و تلاش داشت عبدالله دوم را از تخت پادشاهی پایین آورده و برادر ناتنیاش را جای او بنشاند؛ اما حالا مشخص نیست که شاه اردن از مطرح کردن مجدد این پرونده چه منظوری داشته است.
انتهای پیام/.