به گزارش یولن، خبرگزاری فرانسه گزارش داد: ترامپ رسماً تحریمهای سوریه را لغو کرده و در ازای آن به عادی سازی روابط این کشور با اسرائیل متمرکز شده است.
فرانس ۲۴ در گزارش خود نوشت: دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، روز دوشنبه رسماً تحریمهای ایالات متحده علیه سوریه را لغو کرد، به این امید که این کشور تحت حکومت تروریست سابق را در حالی که رژیم صهیونیستی به دنبال عادی سازی روابط با رهبری خود است، دوباره به اقتصاد جهانی بازگرداند.
پس از آنکه احمد الشرع، تروریست سابق اسلامگرا، به حکومت بشار اسد پایان داد، ترامپ در ماه مه، در پاسخ به درخواستهایی که از سوی عربستان سعودی و ترکیه مطرح شد ، اکثر تحریمها علیه سوریه را لغو کرد.
ترامپ در یک فرمان اجرایی، «وضعیت اضطراری ملی» را که از سال ۲۰۰۴ برقرار بود و تحریمهای گستردهای را علیه سوریه اعمال میکرد و اکثر نهادهای دولتی از جمله بانک مرکزی را تحت تأثیر قرار میداد، لغو کرد.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، به خبرنگاران گفت: «این در تلاشی برای ترویج و حمایت از مسیر کشور به سوی ثبات و صلح است.» مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، در بیانیهای گفت: «این اقدامات منعکسکننده دیدگاه رئیس جمهور برای ایجاد رابطهای جدید بین ایالات متحده و سوریهای است که با ثبات، متحد و در صلح با خود و همسایگانش باشد.»
روبیو گفت که روند احتمالاً طولانی بررسی حذف سوریه از فهرست کشورهای حامی تروریسم را آغاز خواهد کرد، عنوانی که از سال ۱۹۷۹ وجود داشته و به شدت مانع سرمایهگذاری شده است.
او همچنین گفت که حذف طبقهبندی تروریستی الشرع و جنبش او، هیئت تحریر الشام (HTS)، که زمانی با القاعده مرتبط بود را بررسی خواهد کرد. ایالات متحده پیش از این پس از به قدرت رسیدن الشرع، جایزه تعیین شده برای سر او را لغو کرده بود.
برد اسمیت، مسئول تحریمها در وزارت خزانهداری، گفت که این اقدام «به انزوای این کشور از سیستم مالی بینالمللی پایان میدهد و زمینه را برای تجارت جهانی و جذب سرمایهگذاری از همسایگانش در منطقه و همچنین از ایالات متحده فراهم میکند.»
در این دستور که توسط کاخ سفید منتشر شد، آمده است که سوریه از زمان سقوط اسد «متحول» شده است، از جمله از طریق «اقدامات مثبت انجام شده توسط دولت جدید سوریه تحت ریاست جمهوری احمد الشرع».
این دستورات همچنان تحریمها علیه عناصر دولت سابق، از جمله بشار اسد که اواخر سال گذشته به روسیه گریخت، را حفظ میکنند.
اسعد الشیبانی، وزیر امور خارجه سوریه، گفت که این اقدام ایالات متحده «نقطه عطف بزرگی» است.
او در X نوشت: «با برداشته شدن این مانع بزرگ برای بهبود اقتصادی، درهای مورد انتظار برای بازسازی و توسعه» و همچنین شرایط «بازگشت آبرومندانه سوریهای آواره به وطنشان» باز میشود.
سوریه اخیراً اولین انتقال الکترونیکی خود را از طریق سیستم بانکی بینالمللی از زمان تقریباً زمانی که در سال ۲۰۱۱ درگیر جنگ داخلی وحشیانه شد، انجام داد.
اسرائیل فرصت را میبیند
رژیم صهیونیستی پس از سقوط اسد که به تجاوزگری و اشغال این کشور مشغول بود، به بمباران مواضع نظامی در سوریه ادامه داد و در ابتدا نسبت به مسیر همسایه خود تحت حکومت الشرع، که قبلاً با القاعده مرتبط بود، ابراز تردید کرد. اما اسرائیل اوایل روز دوشنبه اعلام کرد که علاقهمند به عادیسازی روابط با سوریه و همچنین لبنان در چارچوب گسترش به اصطلاح «توافق ابراهیم» است، که این خبرگزاری فرانسوی آن را نشاندهنده یک تحول بزرگ در خاورمیانه تلقی کرده است.
فرانس ۲۴ مدعی شد که مقامات دولت ترامپ استدلال کردند که لغو تحریمهای سوریه، این کشور را بهتر در منطقه ادغام میکند و مشوقی برای اسرائیل برای پیشنهادهای جدید خواهد بود.
تام باراک، سفیر ایالات متحده در ترکیه که به عنوان نماینده ترامپ در امور سوریه فعالیت میکند، مدعی شد: «حملات شدید اسرائیل به ایران در ماه ژوئن «پنجرهای را گشود که هرگز وجود نداشته است».
باراک به خبرنگاران گفت: «این فرصتی است که ما هرگز ندیدهایم و این رئیس جمهور تیمی را تشکیل داده است که واقعاً میتواند این کار را انجام دهد.»
تا زمان اعلام غافلگیرکننده ترامپ مبنی بر لغو تحریمها در سفر به عربستان سعودی، ایالات متحده اصرار داشت که ابتدا در زمینههای کلیدی از جمله حفاظت از اقلیتها پیشرفت حاصل شود. چراکه دولت تحت حمایت الجولانی طی ماه گذشت صدها علوی این کشور را قتل عام کرده است.
ایالات متحده هنوز سوریه را به عنوان یک کشور حامی تروریسم طبقهبندی میکند، عنوانی که لغو آن میتواند مدت زمان بیشتری طول بکشد و همچنین سرمایهگذاری را به شدت دلسرد میکند.
۳۱۵ ۳۱۵