فقر زیستبومها عرصه حضور حیاتوحش را گستردهتر کرد

به گزارش خبرگزاری یولن از بیرجند، فقر زیستبومها که از حدود دو دهه قهر طبیعت در خراسانجنوبی نشأت گرفته، سبب شده تا در این سالها شاهد هجوم حیات وحش به عرصههای طبیعی و کشاورزی روستاها و خسارت به گونههای زیست محیطی و کشاورزی استان و همچنین سرمایههای دامی روستاییان باشیم.
این هجوم که به طور معمول با کم شدن آذوقه حیاتوحش در عرصههای زیست محیطی همزمان با رو به سردی نهادن هوا فزونی مییابد، داد کشاورزان و دامداران و پاسبانان عرصههای طبیعی را در آورده است چرا که هجوم این گونههای خاص جانوری (گرگ، روباه، شغال، تشی و…) سبب میشود تا به عرصههای کشاورزی از جمله زعفرانزارها، جالیزها، درختان و گونههای خاص طبیعی مانند درختان بنه ۴۰۰ تا ۵۰۰ ساله خسارتهای جبران ناپذیری وارد شود و گونههایی مانند بنه را از حیز انتفاع خارج کند.
هجوم برخی از گونههای جانوری حیاتوحش فقط مختص تشیها در نهبندان و خسارت به عرصههای کشاورزی و طبیعی از جمله زعفرانزارها و بنهزارها نیست بلکه در دیگر نقاط استان هم روستاییان شاهد هجوم این گونههای جانوری به محل سکونت و باغها و مزارع کشاورزی خویش هستند طوری که گرسنگی این گونههای جانوری سبب شده تا به درختان، دامها (گوسفندان، طیور و…) برای سیر کردن شکم شان حمله کنند و در نتیجه خسارتهایی به بار آورند.
«قنبری» یکی از اهالی روستای شیور نهبندان در گفتوگو با یولن، گفت: گرسنگی تشیها سبب شده تا به زعفرانزارهای او حمله و با خوردن پیازهای زعفران بیشتر مزرعهاش را از حیز انتفاع خارج کنند و این گونه جانوری سالهای قبل هم در منطقه مشاهد شده و خسارتهایی به اهالی وارد کرده است.
درخواست از متولیان
خواسته او از متولیان امر این است که تدابیر لازم را برای جلوگیری از خسارتهای بیشتر به کشاورزان منطقه بیندیشند چرا که در این بحران اقتصادی ضررهای تشی به محصولی که با این زحمت به ثمر میرسد غیر قابل پذیرش است.
در این سالها شاهد حمله گرگها و شغالهای گرسنه نیز به دامداریها در روستاها بودهایم و این گونههای جانوری نیز خسارتهای فراوانی با دریدن و خفه کردن دامها به دامداران وارد کردهاند.
کاری از دستمان ساخته نیست
«حسن اکبری» مدیرکل محیط زیست خراسانجنوبی گفت: واقعیت این است که از دست این اداره کل هم کاری برای هجوم حیات وحش به مزارع، باها، دامداریها و غیره برنمیآید چرا که وقتی حیوانات در زیستهای بوم چیزی برای خوردن و یا آشامیدن پیدا نمیکنند خود را محیط زندگی انسانهای نزدیک کرده و سبب به بار آوردن خسارتی به محصولات کشاورزی و زراعی و باغی روستاییان و دامهای آنها میشوند.
وی تنها را مقابله با این موضوع را پیشگیری و ایجاد حفاظ مناسب برای باغها و مزارع و یا احداث دامداریهای امن اعلام کرد و ادامه داد: در برخی از موارد از جمله هجوم تشیها به بنهزارهای نهبندان یا برخی از زعفرانزارها در این شهرستان و برخی دیگر از نقاط استان مجوز دفع گونه آسیبرسان صادر شده است.
اعتبار نداریم
همچنین تا دو سال قبل که منابع اعتباری برای جبران خسارتهای برخی گونههای جانوری به ادارهکل حفاظت محیط زیست خراسانجنوبی اختصاص مییافت برخی از خسارتدیدگان که اقدام به پر کردن فرمهای خسارت میکردند هزینههایی برای جبران یا همان غرامت پرداخت میشد اما ازدوسال قبل دیگر منابع برای این سرفصل نداریم تا بتوانیم مرهمی بر زخمهای خسارتدیدگان در این برهه خاص یعنی خشکسالترین سال نیم قرن اخیر با پرداخت جبران خسارتها باشیم.
به جد پیگیریم
وی با بیان این که امسال حتی هجوم گونههایی چون کل بز، قوچ و آهو را نیز به عرصههای کشاورزی داریم ، افزود: پیگیریها برای تأمین منابع جبران خسارت به روستاییان و دامداران به جد ادامه دارد و امیداست که این پیگیریها مثمر ثمر باشد.
به گفته وی چون وضعیت زیستبومهای خراسانجنوبی بر اثر دو دهه استمرار قهر طبیعت بحرانی است حتی اگر اقدام به توزیع علوفه در این فصل سال هم در عرصههای زیست گونههای جانوری حیات وحش استان بکنیم باز هم وحوش طبق عادت به هر جا سرسبزی باشد میرود اقدام به خوردن و آسیبرساندن میکند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسانجنوبی با اشاره به این خسارتها از سوی وحوش امسال در مقایسه با دیگر سالها بیشتر شده است، اعلام کرد: با اینکه در برخی از عرصههای زیست محیطی حیات وحش اقدام به ایجاد آبشخورهایی برای دامها کردهایم اما سرسبزی اندکی که در نقاط روستایی است این جانوران را به سوی قناتها و منابع آبی روستاها برای رفع تشنگی و سیرکردن شکمشان میکشاند.
انتهای پیام/۳۶۳۵/ح