لایروبی، علت قطع آب در باغ جهانی شاهزاده ماهان
لایروبی، علت قطع آب در باغ جهانی شاهزاده ماهان
به گزارش خبرگزاری یولن به نقل از ایرنا ؛ باغ شاهزاده ماهان در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق مرکز استان کرمان و در دامنه کوه های تیگران قرار گرفته است که تیرماه سال ۱۳۹۰ در قالب پرونده باغ های ایرانی در فهرست آثار جهانی به ثبت رسید.
باغ شاهزاده یکی از باغهای زیبای تاریخی ایران و جهان بهشمار میرود که به دلیل معماری زیبا، محیط سرسبز، تنوع گیاهی، درختان سر به فلک کشیده سرو و چنار و حوض ها و فواره های متعدد، از مقاصد مهم و اصلی گردشگران داخلی و خارجی در سفر به استان کرمان محسوب می شود.
طی روزهای اخیر گردشگرانی که برای بازدید به این باغ رفته اند، برخلاف رویه های معمول، با حوض های خالی از آب و گل و لای، لجن و اشیایی در حوض های آب در میان باغ مواجه شدند که منظره زیبای باغ را مخدوش کرده است، به همین دلیل خبرنگار ایرنا به سراغ مدیر پایگاه میراث جهانی باغ شاهزاده رفت تا علت قطعی آب و انباشته شدن گل و لای و لجن را جویا شود.
فوزیه فرحبخش در گفت و گویی با اشاره به نظارت مستمر در این باغ اظهار داشت: آبی که از کوه تیگران سرچشمه می گیرد، ابتدا وارد باغ شاهزاده ماهان و بر اثر سیلاب و بارش های فصلی، دارای آبرفت و گل و لای است که در حوض های باغ تهنشین می شود.
وی ادامه داد: در فصل گرما به دلیل بالا رفتن دمای هوا و آب شاهد رشد جلبک ها در باغ هستیم و در تابستان به علت وجود مسافر و گردشگر زیاد، جمع آوری جلبک و لای به صورت سطحی انجام می شود.
مدیر پایگاه میراث جهانی باغ شاهزاده ماهان تصریح کرد: اما در ماه های مهر و آبان که تعداد گردشگران باغ کمتر است، آب از حوض های وسط باغ به جوی های ۲ طرف باغ هدایت می شود و همکاران آبرفت ها و گل و لای و اشیایی که توسط آب وارد باغ شده اند را جمع آوری می کنند و از باغ بیرون انتقال می دهند.
وی خاطر نشان کرد: جمع آوری و لایروبی حوض های آب باغ شاهزاده حدود ۲ هفته زمان می برد و پیش بینی می کنیم از ابتدای هفته آینده مجدد آب در باغ جاری شود که پس از جاری شدن آن شفافیت و کیفیت آب بهبود پیدا می کند.
فرحبخش بیان کرد: مقداری سولفات مس در زمان لایروبی به آب اضافه می شود تا رشد جلبک ها متوقف شود، البته این ماده در حجمی معین و حاوی ماده مغذی است که برای درختان و گیاهان ضرری ندارد.
وی تاکید کرد: اگر آبرفت و گل و لای مجدد در حوض های باغ زیاد شود، در ماه اسفند و نزدیک ایام عید نوروز باز هم عملیات لایروبی و پاکسازی انجام می شود.
مدیر پایگاه میراث جهانی باغ شاهزاده ماهان با بیان اینکه کاشت گل و گیاه در این باغ براساس فصل انجام می شود، افزود: اینک که فصل گل داودی است، هزار بوته از این گل و معمولا در محل هایی مانند ورودی باغ که بازدید و رفت و آمد بیشتر است کاشته می شوند.
وی با بیان اینکه درختان سرو و چنار گونه های اصلی باغ شاهزاده هستند، اظهار داشت: درختان باغ اینک به دلیل جوانی در وضعیت بسیار خوبی قرار دارند و کوددهی، سمپاشی، شست و شو و محلولپاشی درختان طبق برنامه سالانه به صورت مرتب انجام می شود.
فرحبخش تصریح کرد: البته ما به صورت سالانه برنامه کاشت درخت در باغ شاهزاده داریم که از گلخانه داخل باغ تامین می شود تا جایگزین درختان خشک شده و آسیب دیده شوند.
مجله خبری یولن