مراسم بزرگداشت روز جهانی خاک در گلستان برگزار شد
مراسم بزرگداشت روز جهانی خاک در گلستان برگزار شد
به گزارش یولن در این مراسم پژوهشگر مستقل آب، خاک و کشاورزی حفاظتی با تاکید بر اینکه مراسم روز جهانی خاک هر ساله در سراسر دنیا برگزار میشود، اظهار کرد: این رویداد هر سال با محتوای خاصی اجرا میشود که سال گذشته با موضوع آب و خاک منشا حیات بود و امسال با تمرکز بر مراقبت از خاکها، سنجش، پایش و مدیریت برگزار میشود.
محمد اسماعیل اسدی افزود: تمام دنیا این روز را ارج مینهند و دلیل آن جلب توجه عامه به سمت خاک به عنوان ماده اولیه خلقت است همانطور که در قرآن نیز آمده است.
وی با بیان اینکه همه مراسمات و آنچه در آنها گفته میشود، حتی اگر شعار باشد باید تبدیل به نگرش شود، توضیح داد: خاک بستر حیات ماست و موجب بقای انسانها و دوام کره زمین است.
خادم خاک محمد اسماعیل اسدی ادامه داد: همهی انچه میخوریم از دل خاک رشد کرده است و آب و خاک هر دو منشا حیات ما هستند و حتی آب هم در قالب سفرههای زیرزمینی درون خاک و در بستر آن ذخیره میشود و ما از طریق حفر چاه و قنات به آن دست پیدا میکنیم.
وی با اشاره به اینکه در دنیای کنونی نگرش جهانی این است که خاک را حفظ کنیم، توضیح داد: پس از جنگ جهانی دوم ۴۰۰ میلیون هکتار اراضی از دست رفته است و بر همگان ثابت شده است که فرسایش تهدید اول خاک است، در هر ۵ ثانیه مقدار زیادی خاک را از دست میدهیم و ساخت و سازها در اراضی خاک را تخریب میکنند و هر روز بر آنها افزوده میشود.
این محقق بیان کرد: لازم است از تجارب جهانی برای حفظ خاک استفاده کنیم و تاکنون به این نتیجه رسیدهایم که کشاورزی حفاظتی راهکار مناسبی برای شرایط کنونی و نگهداری خاک است.
محمد اسماعیل اسدی به اصول کشاورزی حفاظتی پرداخت و افزود: این نگرش و شیوه در واقع از خاک حفاظت می کند و اصل اول آن حداقل دستکاری مکانیکی خاک با تکیه بر بی خاک ورزی است که رطوبت خاک را به ویژه در اراضی دیم حفظ می کند و از وقوع ریزگردها جلوگیری می کند.
وی مدیریت بقایا را اصل دوم این روش عنوان کرد و گفت: در کشاورزی حفاظتی بقایا به هیچ وجه نباید سوزانده شود یا از بین بروند. طبق اصل سوم نیز رعایت تناوب زراعی است که باید در زمین رعایت شود.
خادم خاک محمد اسماعیل اسدی اضافه کرد: تناوب زراعی به این معنی است که اگر کشت گندم انجام شده است نباید دوباره گندم کاشته شود، چون کانون آفات از بین نمیرود و باید چرخه قطع شود و گیاه دیگری از جمله نخود کاشته شود زیرا تناوب کشت علفهای هرز را کاهش میدهد و برای خاک مفید است.
گفتنیست در این مراسم «شهربانو سلطانعلیان» مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی گلستان و «سهراب سهرابی» مجری طرح گندم وزارت متبوع، معاون بهبود تولیدات گیاهی، رییس مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی و دیگر مسئولان استانی و شهرستانی نیز حضور داشتند.
46
مجله خبری یولن