بین الملل

نگرانی‌های بلینکن در پایان تصدی وزارت خارجه آمریکا

نگرانی‌های بلینکن در پایان تصدی وزارت خارجه آمریکا

به گزارش یولن به نقل از ایسنا آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن در مصاحبه با آسوشیتدپرس در آخرین روز کاری خود به عنوان دیپلمات ارشد آمریکا، ابراز نگرانی کرد که تیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ممکن است همه یا برخی از این سیاست‌ها را کنار بگذارد.

بلینکن گفت، دلیلی برای نگرانی وجود دارد که دولت جدید ممکن است ابتکاراتی را که تیم امنیت ملی بایدن برای پایان دادن به جنگ در غزه، کمک به اوکراین برای رهایی از مداخله روسیه و حفظ ائتلاف‌های قوی با شرکای کلیدی انجام داده است، دنبال نکند.

او گفت: وقتی وارد شدیم، شراکت‌ها و ائتلاف‌هایی را به ارث بردیم که به‌شدت به هم ریخته بودند. بنابراین، اگر گذشته مقدمه باشد، بله، جای نگرانی است.

بلینکن افزود: نمی‌دانم – نمی‌دانم – چگونه با مسائل برخورد می‌کنند. من فکر می‌کنم و معتقدم که تداوم واقعی در چند مورد باید وجود داشته باشد.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا نسبت به اتحادهای ایالات متحده، از جمله ناتو و مشارکت‌های دفاعی در آسیا-اقیانوسیه، که تیم بایدن در چهار سال گذشته برای تقویت همه آنها تلاش کرده، بدبین بوده است. ترامپ همچنین از کمک‌های نظامی آمریکا به اوکراین انتقاد کرده و از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه تمجید کرده است.

اما فرستاده جدید ترامپ در خاورمیانه عمیقاً با دولت بایدن برای میانجی‌گری توافق آتش‌بس بین تل‌آویو و حماس مشارکت داشته است. هر دو رئیس جمهور مدعی اعتبار برای پیشرفت این توافق شدند.

بلینکن گفت: «بهترین طرح‌ها، البته هیچ تضمینی وجود ندارد که جانشینان ما به آنها نگاه کنند، به آنها تکیه کنند، اما حداقل آن گزینه وجود دارد. حداقل می‌توانند تصمیم بگیرند که آیا این مبنای خوبی برای ادامه کار هست یا خیر.»

بلینکن و دولت بایدن در مجموع به دلیل برخورد با خروج آشفته ایالات متحده از افغانستان در سال ۲۰۲۱ و اخیراً به دلیل حمایت از رژیم صهیونیستی در جنگ غزه به شدت مورد انتقاد قرار گرفته‌اند. منتقدان آن‌ها را متهم می‌کنند که محدودیت‌های معنی‌داری برای ارسال سلاح به اسرائیل اعمال نمی‌کنند یا به اندازه کافی برای کاهش بحران انسانی در غزه به متحد خود فشار نمی‌آورند.

روز پنجشنبه، تظاهراتی که بلینکن را متهم به همدستی در جنایات رژیم صهیونیستی علیه غیرنظامیان فلسطینی می‌کرد، آخرین حضور وی در اتاق کنفرانس مطبوعاتی وزارت امور خارجه را قطع کرد و تظاهرکنندگان به طور معمول بیرون خانه او تجمع کردند.

بلینکن ابراز تاسف کرد که دولت بایدن به دلیل تحولات جهانی، از جمله خروج از افغانستان، حمله روسیه به اوکراین و بحران غزه، از اولویت‌های اصلی سیاست خارجی خود منحرف شد، «که همگی زمان و انرژی را از پیگیری اهداف اصلی، به ویژه در هند و اقیانوسیه گرفت.» او گفت: «اینها چیزی نیست که ما بخواهیم یا انتظار داشته باشیم روی آن تمرکز کنیم.»

میراث بلینکن مورد تحسین و انتقاد قرار گرفته است با این حال، دوران تصدی بلینکن احتمالاً به خاطر آن سه بحران که به خاطرش مورد تحسین و انتقاد شدید قرار گرفته، به یاد خواهد ماند. دولت بایدن تصمیم گرفت تصمیم دور اول ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان را ادامه دهد. تنها چند ماه پس از آغاز به کار، بلینکن به نظارت بد بر عقب نشینی متهم شد، که با حمله ویرانگر در خارج از فرودگاه کابل که منجر به کشته شدن ۱۳ نظامی آمریکایی و ۱۷۰ افغان شد، همراه بود. ترامپ و سایر جمهوری خواهان به طور معمول به دولت بایدن به دلیل مدیریت خروج از این کشور که یک سال پیش از آن توسط ترامپ آغاز شده بود، حمله کرده‌اند.

بعدها، بلینکن و دیگر مقامات ایالات متحده ماه‌ها در مورد حمله احتمالی روسیه به اوکراین هشدار دادند و تلاش ناموفق برای جلوگیری از آن کردند. در اوایل سال ۲۰۲۲، بلینکن بیشتر وقت و انرژی خود را به وضعیت اوکراین اختصاص داد و به پایتخت‌های جهان سفر کرد تا از اوکراین حمایت کند. پس از آخرین تلاش در اواخر ژانویه ۲۰۲۲ برای هشدار به مسکو در مورد ادامه جنگ، دولت بایدن توانست متحدان ناتو و شرکای همفکر خود را برای حمایت از کی‌یف جمع کند.

در نهایت، دولت، در واکنش به حملات طوفان الاقصی حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳  و آغاز جنگ غزه، هم به دلیل حمایت بیش از حد از اسرائیل و هم به اندازه کافی حمایت نکردن مورد انتقاد قرار گرفت. بلینکن در پاسخ به منتقدان گفت که او و تیمش تلاش کردند تا در هر سه مورد در راستای منافع آمریکا کار کنند. او تاکید کرد: ما و به‌ویژه وزارت امور خارجه، دوست داریم به‌خاطر ایجاد پایه‌ای جدید و قوی‌تر برای ایالات متحده در جهان برای آینده در یاد بمانیم – پایه‌ای که به ما امکان می‌دهد با این تعدد، پیچیدگی، و به هم پیوستگی چالش‌های باورنکردنی از موضع قدرت مقابله کنیم و آن پایه، تجدید اتحاد و شراکت ماست.

وی افزود: من امیدوارم که این مزایا به حدی باشد و آنقدر روشن باشد که دولت‌های آینده به هر نحوی آن را ادامه دهند.

این مصاحبه که در دفتر بلینکن در طبقه هفتم وزارت امور خارجه انجام شد، پس از سخنان خداحافظی وی با کارکنان این وزارتخانه انجام شد. او از پرسنل حرفه‌ای خواست تا در میان عدم اطمینان در مورد چگونگی مدیریت روابط و رقابت‌های خارج از کشور توسط دولت آینده یا رفتار با دیپلمات‌های حرفه‌ای آمریکایی، به ماموریت خود ادامه دهند.

بلینکن به کار آنها در چهار سال گذشته ادای احترام کرد و از آنها خواست که مقاوم بمانند. بلینکن به جمعیتی متشکل از صدها کارمند گفت: «بدون شما در این دنیا، کشور ما بسیار متفاوت به نظر می‌رسید.»

ترامپ علناً نسبت به وزارت خارجه و نقش سنتی آن در ایجاد سیاست خارجی دولت بدبین بوده است. ترامپ زمانی از این آژانس به عنوان «وزارت امور خارجه عمیق» یاد کرد و او و همکارانش تمایل خود را برای پاکسازی مقامات حرفه‌ای که وفاداری کافی به رئیس جمهور نشان نمی‌دهند، پنهان نکرده‌اند. سناتور مارکو روبیو، انتخاب وی برای جانشینی بلینکن، سناتور فلوریدا، گفته است که به خدمات خارجی احترام می‌گذارد، اما او هنوز هیچ برنامه‌ای برای نحوه مدیریت این وزارتخانه ارائه نکرده است.

311311

مجله خبری یولن

دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا