وقت تصحیح اشتباه حدادعادل و احمدینژاد درباره قیمت برق نرسیده است؟
وقت تصحیح اشتباه حدادعادل و احمدینژاد درباره قیمت برق نرسیده است؟
از بد حادثه در مجلس هفتم ایدهای توسط آقایان توکلی، نادران و خوشچهره مطرح شد که بر اساس آن قیمت آب، برق، گاز تثبیت شد و ادعا شد با این کار جلوی تورم فزاینده گرفته میشود و صنعت برق از محل صرفهجویی مجبور میشود نیازهای خود را تامین کند.
آقای حدادعادل بهعنوان رئیس مجلس هنگام تصویب آن را هدیه مجلس هفتم به جامعه عنوان کرد و آقای احمدینژاد از این تصمیم استقبال کرد. آنچه در حقیقت رخ داد آن بود که با این تصمیم، رگ حیات صنعت برق قطع شد؛ درحالیکه هزینهها در این صنعت با تورم داخل یا تورم دلار افزایش مییافت، درآمدهای توانیر تثبیت شد و بدهی دولت به نیروگاهها افزایش یافت. کمکم کار به جایی رسید که همه فهمیدند دولت قرار نیست به این زودیها طلب نیروگاهها را پرداخت کند و نیروگاهها به زیان کشیده شدند و به دنبال آن انگیزه برای ایجاد نیروگاه از بین رفت. یکی از ریشههای وضعیت موجود که عرضه برق همپای تقاضا رشد نمیکند، همین بیانگیزگی مالی برای ایجاد نیروگاه است.
این است فرجام یک ایده پوپولیستی که سالها ادامه مییابد. اینکه نظام تصمیمگیری خطایی انجام دهد جای تاسف دارد، اما اینکه این خطا برای دو دهه ادامه یابد، بسیار غصهآور است. امروز صنعت برق، صنعت ورشکستهای تلقی میشود که بانکها نیز حاضر نیستند به شرکتهای این حوزه وام دهند. هیچ بانکی حاضر نیست نیروگاهی را بهعنوان وثیقه قبول کند؛ زیرا در صورت نکول، گرفتار داشتن تاسیساتی میشود که زیان به دنبال دارد و خلاص شدن از آن گرفتاری دارد.
در دوره آقای روحانی طرحی به نام برق امید داده شد به این عنوان که برق کممصرفها که عمدتا فقرا را شامل میشود رایگان شود و در مقابل برق اغنیا افزایش یابد. هدف این بود که شاید محبوبیتی برای دولت آقای روحانی در اواخر کار ایجاد کند. نقطه ضعف این ایده این بود که نظام سیاستگذاری ایران را نمیشناخت. آنچه اجرا شد رایگان شدن برق کممصرفها بود؛ اما دولت جرات نکرد برق اغنیا را گران کند!
مجله خبری یولن