کشاورزی محور توسعه گلستان
کشاورزی محور توسعه گلستان
به گزارش یولن از آنجایی که سطح وسیعی از مزارع گلستان هر ساله زیر کشت گندم میرود و گلستان جـزو یکی از استانهای برتر در تولید گندم مرغوب و باکیفیت در کشور محسوب میشود نیاز است قیمت این محصول استراتژیک از توجیه اقتصادی برای کشاورز برخوردار باشد و قیمت گندم بر اساس کیفیتی که در هر منطقه تولید میشود، تعیین شود. از آنجایی که دولت همه گندمها را با قیمت یکسان خریداری میکند و به سبب ارزش غذایی بالای گندم گلستان، کشاورزان این استان انتظار دارند قیمت گندم آنها بیش از سایر استانها باشد. امید آن میرود با پیگیریهای استاندار و مسوولان ذیربط قیمتی اعلام شود که امنیت غذایی کشور و منافع جمعی حتمأ در آن لحاظ شود.
در حوزه کشاورزی، استان گلستان نزدیک به ۳۵ تا ۴۰ روز امنیت غذایی کشور را تأمین میکند، به عبارتی دیگر در تأمین یک دهم سفره مردم کشور نقش دارد با این وجود سهم گلستان از بودجه کشور تنها نیم درصد است و ناترازی بین ورودی و خروجی استان بزرگترین موضوعی است که تمام تصمیمات اقتصادی را با چالش مواجه میکند هرچند با تلاش و هم فکری مقامات استانی و نمایندگان مجلس میتوان سهم گلستان از بودجه کشور را افزایش داد.
پنبه از جمله محصولات تولیدی مهم و استراتژیک در گلستان است که متأسفانه به دلیل عواملی همچون سومدیریتها، قیمتگذاری نامناسب،واردات بی رویه و نبود ادوات مکانیزه مناسب برای برداشت سطح کشت این محصول در سالهای اخیر به شدت در استان کاهش یافته است، برای بازگشت پنبه به الگوی کشت استان باید مطالبه گری جدی انجام شود و تا مادامی که مطالبه گری نداشته باشیم امکان توسعه کشت آن هم کاهش مییابد، مسأله ای که در این سالها کشاورزان را به شدت اذیت کرده است بحث قیمت گذاری پنبه است که متأسفانه به رغم نیازمندی کشور به این محصول و حتی صادراتی بودن آن، هنوز توجه ویژهای به آن نشده است و به همین دلیل کشاورزان علاقه و رغبتی برای کاشت این محصول ندارند در واقع یکی از راهکار های اساسی توسعه کشت پنبه در استان گلستان خرید تضمینی و قیمت گذاری مناسب در این صنعت است.
ازآنجایی که گلستان یکی از قطبهای مهم کشاورزی در کشور است، تولید انواع محصولات زراعی و باغی متنوع در این استان بستر مناسبی برای توسعه صنایع تبدیلی و غذایی فراهم کرده است، هم چنین نباید از توسعه و پرورش صنعت شیلات و آبزیان در گلستان غافل شد.
به اندازه کافی در مورد خشکسالی و کمبود آب به عمق این موضوع پرداخته نشده است. کمبود آب میتواند تبعات خطرناکی داشته باشد که یکی از این تبعات موضوع مهم فرونشستها است که خود این موضوع به تنهایی مشکلات مهمی را ایجاد میکند که یکی از مشکلات اساسی ریزگردها است. ریزگردها می تواند کشاورزی و اقتصاد را نابود کند. می بایست به موضوع خشک شدن خلیج گرگان و تالاب های شمالی استان گلستان به عنوان یک موضوع بسیار مهم پرداخته شود.
استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان میتواند کمک شایانی به مشکلات بخش کشاورزی داشته باشد در این رابطه طی مصوبه کمیسیون دانش بنیان اتاق بازرگانی گرگان؛ مقرر شد بین فعالان اقتصادی و مجموعههای دانش بنیان نشستهای مشترکی برای حل موضوعات و افزایش ضریب تولید برگزار شود تا با طرح ایده، شاهد ارائه راهکارها و در نهایت افــزایش تولید و ســـود در واحد های اقتصادی باشیم از سویی برگزاری رویدادهای اقتصادی و نمایشگاههای چند جانبه صادرات محور، فرصت بسیار مناسبی برای تجار و فعالان اقتصادی گلستانی است که بتوانند با برنامه ریزی اصـــولی ظرفیتهای موجود در استان را معرفی کنند.
از اینرو لازم است استانداری گلستان ضمن تشکیل کارگروه مشترک با همکاری اتاق بازرگانی و فعالان اقتصادی، برای حل و فصل مشکلات کنونی تجار ایرانی در مراودات بازرگانی و مالی با کشورهای CIS، نسبت به تعیین ساز و کار و سیاست های پولی و مالی مستقل از دلار، راه اندازی پیامرسان مالی مشترک با این کشورها، تقویت همکاری های گمرکی و تجاری، حذف قوانین و آیین نامه های دست و پاگیر داخلی، رفع مشکل صدور روادید بازرگانان ایرانی و تقویت زیرساخت های حمل و نقل کالا، اهتمام ورزد.
سفر اخیر رئیس جمهور ترکمنستان به گلستان نویدبخش اتفاقات خوبی برای استان بود، با توجه به حضور جمعیت زیاد هم وطنان ترکمن در استان گلستان و وجود مناسبات دیرینه فرهنگی با کشور ترکمنستان در این منطقه و کریدورهای زمینی، دریایی و هوایی و زیرساخت های لجستیک ایجاد شده در خطوط ریلی، ارتباطی و فناوری، خطوط گاز و انرژی، قطعاً استان گلستان بهترین فرصت برای ایجاد ارتباط مناسب اقتصادی با کشور ترکمنستان است در واقـــع راه مراوده با کشور ترکمنستــان از مرز اینچه برون میگذرد و لازم است توجه ویژهای برای ایجاد زیرساختها در این منطقه شود، همچنین میتوان از بسترهای گردشگری ناشی از قرابتهای تمدنی مانند مزار «مختومقلی فراغی» شاعر و حکیم بزرگ ترکمن در استان گلستان و همچنین سرعت بخشیدن به راه اندازی منطقه آزاد اینچه برون برای گسترش مراودات دو کشور بیش از پیش بهره گرفته شود داشتن مرز آبی، بهرهمندی از فرودگاه بین المللی، وجود خط ریلی اینچه برون و گذرگاه زمینی منـــاسب از جمله فرصت هایی است که زمینه توسعه دیپلماسی اقتصادی را برای استان فراهم می کند.
پروژه ریلی گرگان به مشهد سالهاست تعیین تکلیف نشده و به حال خود رها شده است در حالی که اجرا شدن این پروژه نقش مهمی در بهبود و رونق اقتصادی، اشتغالزایی منطقه و ترانزیت کالا دارد، امید است تیم مدیریتی جدید استان اهتمام ویژهای برای از سرگیری این پروژه مهم در استان داشته باشند.
گلستان با دار بودن مواهب طبیعی بینظیری هم چون برج گنبد قابوس، دشت ترکمن، طبیعت بینظیر رامیــان میتواند زمینه مناسبی برای توسعه گردشگری در استان ایجاد کند، هم چنین این استان با دارا بودن جاذبههای تاریخی بینظیر از جمله بافت تاریخی گرگان میتواند در سالهای آینده به یکی از مقصدهای مهم گردشگری در کشور تبدیل شود از سویی احیای خلیج گرگان علاوه بر رفع بسیاری از مشکلات زیست محیطی در این منطقه میتواند توسعه گردشگری برای استان را رقم بزند.
با توجه به وجود زیرساختهای IT در گلستان و سهم خدمات در GDP کشور میتوان گلستان را به عنــــوان یکی از استانهای معین در حوزه کشاورزی هوشمند معرفی کرد و در این رابطه جذب سرمایهگذاری نیز انجام شود.
در پایان لازم به ذکر است با توجه به سوابق مدیریتی و اجرایی استاندار منتخب، بخش خصوصی بسیار امیدوار و دلگرم است تا شرایط مساعدی برای توسعه پایدار در استان فراهم و دغدغه فعالان اقتصادی رفع شود در این راستا اتاق بازرگانی و بخش خصوصی آمادگی کامل خود را برای همکاری با تیم مدیریتی جدید در استـان اعلام میکند، از استاندار منتخب تقاضا داریم با توجه به نقش مهمی که کشاورزی در امنیت غذایی کشور به عهده دارد و اقتصاد گلستان بر پایه کشاورزی است توجه و نگاه ویژه و متفاوتی به کشاورزی استان داشته باشند.
46
مجله خبری یولن