43 سال فعالیت رسانهای قرآنی جمهوری اسلامی/ «رادیو قرآن» 38 ساله میشود
43 سال فعالیت رسانهای قرآنی جمهوری اسلامی/ «رادیو قرآن» 38 ساله میشود
یولن ـ گروه قرآن و فعالیتهای دینی: فعالیتهای قرآنی در کشورمان سابقهای دیرینه دارد، اما این فعالیتها در سالهای پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، با بیتوجهی رژیم پهلوی به موضوع مواجه بود و برنامههای حاکمیتی تنها در حد چاپ محدود قرآن کریم انجام میشد و دیگر فعالیتهای قرآنی و مذهبی، اموری بود که مردم دنبال میکردند. آنچه به عنوان دستاوردهای قبل از انقلاب مطرح است، اموری است که از دل جلسات قرآن و مساجد و هیأتهای مردمنهاد بیرون آمده است.
تأسیس رادیو قرآن اولین گام نظام برای ترویج آیات الهی
اما در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، بسیاری از برنامهها جوانه زد که از جمله آن میتوان به تأسیس رسانههای قرآنی و به طور خاص راهاندازی رادیو قرآن اشاره کرد.
راهاندازی این شبکه رادیویی سال ۱۳۶۲ با حمایت رهبر معظم انقلاب اسلامی که آن زمان رئیس جمهور کشورمان بودند در دستور کار قرار گرفت و رادیو قرآن در روز ۲۲ بهمن همین سال کار خود را آغاز کرد. این شبکه رادیویی در ابتدای کار ۶ ساعت در شبانهروز پخش میشد که شامل سه ساعت برنامه تولیدی و سه ساعت هم پخش تلاوت و برنامههای آرشیوی بود. اما سال ۱۳۷۶ باز هم با توجه و اشاره رهبر معظم انقلاب، رادیو قرآن به عنوان یک شبکه رادیویی مستقل معرفی شد و با گسترش برنامهها به صورت ۲۴ ساعته درآمد.
ادامه سیر تکامل رادیو قرآن با راهاندازی رادیو تلاوت و رادیو ترتیل
این پایان راه نبود و سیر تکامل رادیو قرآن باز هم ادامه داشت. سال ۱۳۹۱ رادیو تلاوت به عنوان یکی از شبکههای زیرمجموعه رادیو قرآن راهاندازی شد و پس از مدتی فعالیت رادیوتلاوت هم به صورت ۲۴ ساعته در آمد. همچنین رادیو قرآن از سال ۱۳۹۵ رادیو ترتیل را راهاندازی کرد که ابتدا فقط در ایام ماه مبارک رمضان پخش میشد، اما در ادامه رادیو ترتیل در تمام سال پخش میشد و سراسری شد.
جمعآوری تلاوتهای ناب ایرانی و مصری از جمله اقدامات تحسین برانگیز این شبکه رادیویی است و امروز شاید بتوان آرشیو رادیو قرآن را یکی از بزرگترین آرشیوهای تلاوت جهان اسلام معرفی کرد. همچنین تولید و پخش برنامههای تبلیغی و ترویجی در حوزه قرآن، تولید و پخش برنامههای آموزشی، تولید و پخش میانبرنامههای جذاب و کوتاه به همراه مشارکت در طرحهای بزرگ قرآنی کشور از دیگر اقدامات و فعالیتهای رادیو قرآن به شمار میرود.
راهاندازی رادیو معارف برای ترویج آموزههای اسلام و معارف اهل بیت (ع)
به فاصله نسبتاً کمی از راهاندازی و سراسری شدن شبکه رادیویی قرآن در دهه ۷۰ رادیو معارف متولد شد. رادیو معارف سال ۱۳۷۷ به منظور ترویج هرچه بهتر آموزههای دین مبین اسلام و معارف اهل بیت (ع) کار خود را در شهر مقدس قم آغاز کرد.
فعالیت رادیو معارف از همان ابتدا ۲۴ ساعته بود و این شبکه رادیویی در ادامه سیر تکاملیاش در سال ۱۳۸۶ رادیو معارف انگلیسی را راهاندازی کرد. البته از سال ۱۳۹۳ رادیو معارف ذیل معاونت استانها و دفتر صداوسیمای قم قرار گرفت که این اقدام با انتقاداتی همراه بود.
شبکه قرآن و معارف سیما گامی دیگر در توسعه و ترویج آموزههای ناب قرآن
تأسیس شبکه تلویزیونی قرآن و معارف سیما را میتوان یکی از دیگر از دستاوردهای قرآنی جمهوری اسلامی ایران دانست. این شبکه سال ۱۳۷۸ به عنوان یک شبکه تخصصی در حوزه قرآن کریم کار خود را آغاز کرد. البته شبکه قرآن از حدود یک سال قبل فعالیت خود را آغاز کرده بود که برنامههای آن از شبکههای دو و چهار پخش میشد، اما از روز ۲۱ آذر ۱۳۷۹ شبکه قرآن و معارف سیما به صورت مستقل کار خود را آغاز کرد و فعالیتش هنوز ادامه دارد.
تولید و پخش تلاوت، پوشش برنامهها و مسابقات قرآن کریم، تولید و پخش برنامههای آموزشی و تبلیغی قرآن کریم و تولید چند سریال و تله فیلم از جمله برنامهها و اتفاقات مهم شبکه قرآن و معارف سیما است. خبرگزاری صداوسیما هم یک بخش خبر قرآنی از ساعت ۱۰ به مدت ۱۵ دقیقه روی آنتن شبکه قرآن میفرستد. همچنین در روزهای جمعه بعد از خبر ساعت ۱۰ و در ساعت ۱۰:۰۵ گفتوگوی ویژه خبری به مدت ۲۵ دقیقه پخش میشود.
شبکه تخصصی موضوعش خاص و ریشهای است نه مخاطبش
البته تأسیس شبکه قرآن از ابتدا با انتقاداتی همراه بود و برخی از فعالان قرآنی کشور از حذف برنامههای مذهبی از دیگر شبکهها با راهاندازی شبکه قرآن ابراز نگرانی میکردند، اما باید گفت تأثیر راهاندازی شبکه قرآن بر دیگر شبکهها چندان زیاد نبود و در واقع تأسیس شبکههای تخصصی قرآنی و معارفی به معنای حذف قرآن و معارف اهل بیت (ع) از شبکههای دیگر نیست. این شبکهها مباحث عمیقتر را مورد پردازش خود قرار میدهند و واژه تخصصی فقط به موضوع خاص در این شبکهها اختصاص دارد و نه به مخاطب آن، مانند شبکه ورزش یا سلامت و قرآن و…. بر همین اساس تعریف درست و دقیق شبکه تخصصی این است که موضوع آن خاص است.
ظهور فضای مجازی و استفاده از این ظرفیت برای ترویج آیات الهی
با ظهور فضای مجازی و اینترنت فعالیتهای مختلف رسانهای به این فضا هم وارد شد و برنامههای قرآنی و مذهبی هم از این قاعده مستثنی نبودند. راهاندازی خبرگزاری قرآنی ایکنا و سایتهای قرآنی و ایجاد صفحات قرآنی و معارفی در خبرگزاریهای رسمی از جمله این موارد است. همچنین بسیاری از فعالان باذوق قرآنی با ورود به عرصه فضای مجازی اقدام به راهاندازی سایتها و پایگاههای اطلاعرسانی در حوزه قرآن و معارف کردهاند که در این راستا میتوان به فعالیت حدود ۴۰۰ سایت اشاره کرد.
آنچه اشاره شد، گوشهای از دستاوردهای قرآنی جمهوری اسلامی ایران در حوزه رسانه است که پس از انقلاب اسلامی رقم خورده و البته این فعالیتها با ایدهال فاصله دارد و جا دارد این شبکههای رادیویی و تلویزیونی و همچنین سایتها و صفحات مجازی با حمایت بیشتر مسئولان هم گسترش داشته و هم بتوانند برنامههای فاخر و در شأن قرآن کریم با زبانهای مختلف تولید و به عموم مسلمانان جهان ارائه کنند.
انتهای پیام/