بهنام کودکان کار؛ بهکام سودجویان/آقای شهردار! وضعیت شهر کرمان خوب نیست

بهنام کودکان کار؛ بهکام سودجویان/آقای شهردار! وضعیت شهر کرمان خوب نیست
یولن – کرمان؛ مهسا حقانیت: سر چهارراه، توی خیابان، جلوی رستوران، کنار پل عابر پیاده، توی بازار، جلوی مغازهها و اگر بخواهم دقیق بگویم کف خیابان میتوانی آنها را ببینی، چند بسته آدامس یا بیسکوییت، شاخههای گل، آتشگردان پر از اسپند و کندُر، واکس و جوراب و یا ترازوی وزنکشی را میتوانی در دستشان ببینی، بچههای کار را میگویم، کودکان و نوجوانانی که برای کسب درآمد خودشان را به خیابان میرسانند، هرچند که حرف و حدیث زیادی درباره این موضوع است که آیا این پولها به جیب این کودکان میرود یا جیب دیگران.
چه اینکه شهر کرمان با کودکان کار، کودکان خیابانی و کودکان متکدی غریبه نیست، اما در ماههای اخیر چهره کرمان بیش از گذشته با وجود این کودکان خراشیده شده است، کودکانی که هرچند بعضی از آنها از سر فقر و نداری به کف خیابان آمدهاند، اما بسیاری از آنها آنطور که منابع رسمی میگویند بهصورت سازماندهی شده به خیابانها آورده میشوند تا با سوءاستفاده از نجابت و دلرحمی مردم شهر، جیب مافیای نانجیب و بیرحم شهر را پُر کنند.
آقای شهردار! وضعیت شهر خوب نیست
تعداد بچههای کار در شهر کرمان طی ماههای اخیر آنقدر زیاد شده است که رئیس کل دادگستری استان کرمان هم امروز در نشست بررسی وضعیت کودکان کار و بدسرپرست و هماهنگی و انسجام اقدامات حمایتی و آموزشی خطاب به شهردار کرمان اظهار داشت: آقای شهردار! وضعیت شهر خوب نیست.
یدالله موحد بیان داشت: وضعیت اطفال و نوجوانان در هر جامعهای باید مورد توجه قرار گیرد، بهویژه کودکانی که در وضعیت مخاطرهآمیز قرار دارند و یا در معرض آسیب هستند.
وی خطاب به مدیران و کارشناسان حاضر در نشست گفت: اگر بر قانون حمایت از کودکان مروری داشته باشید کاملا مشخص است هر سازمانی چه وظایفی در برابر کودکان در معرض آسیب بر عهده دارد.
رئیس کل دادگستری استان کرمان ابراز داشت: ضمانت اجرایی برای والدین، سرپرست قانونی، سازمانها و نهادهای ذیربط وجود دارد و اگر تعدی کنند ممکن است حتی تحت پیگیرد قانونی قرار گیرند.
موحد عنوان کرد: اگر در سطح شهر کرمان چرخ بزنید، سر هر چهارراه و سهراهی بچهای را در حال کار میبینید، دیشب از مسیری عبور میکردم، بچهای دسته گلی دستش بود، میخواست به من گل بفروشد، پرسیدم چرا پسرم کار میکنی، گفت: پدرم آسیب دیده است و مجبورم کار کنم.
وی همچنین با اشاره به «داوود»، پسر بچهای که چند روز قبل دزدیده شد و بعد از شش روز به طور معجزهآسایی از درون یک چاه بیرون آورده شد، تصریح کرد: او هم یک بچه کار بود که مورد فریب قرار گرفت و آن حادثه برایش اتفاق افتاد.
این مقام ارشد قضایی یادآور شد: با توجه به بازدیدی که از برخی مراکز بهزیستی در روز شنبه داشتم، وضعیت بچهها اسفبار است، وضعیت مناسبی نیست و معلوم است، بچهها مورد غفلت قرار گرفتهاند بنابراین باید توجه جدی در حد مقدورات برای اجرای قانون انجام شود.
موحد با تاکید بر لزوم ورود دستگاههای مرتبط به بحث کودکان کار افزود: نمیتوانیم از این امر مهم غافل شویم، زیرا اگر این کودکان در معرض ارتکاب جرم قرار گیرند و بزهکار شوند و یا مورد بزه قرار گیرند، آنگاه انتظار دارید آنها به چه فردی در جامعه تبدیل شوند.
وی ادامه داد: شرایط بچههای کار به اقدامات عملی بهموقع و بههنگام نیاز دارد تا شرایطشان تغییر کند و به حرف و شعار کاری پیش نمیرود و باید بچهها را دریابیم، درک کنیم و از آنها غافل نشویم.
رئیس کل دادگستری استان کرمان بیان داشت: فلسفه تشکیل بهزیستی، حمایت از افراد آسیبپذیر است تا زیست بهتری داشته باشند و اعتبارات و فضاهایی که در اختیار سازمان بهزیستی است برای حمایت از این اقشار مورد استفاده قرار میگیرد، اما بهزیستی به تنهایی پاسخگوی نیازهای بچههای کار نیست و سایر دستگاهها باید به وظایفشان عمل کنند و دستبهدست هم دهند.
انتقاد رئیس کل دادگستری کرمان از شرایط نگهداری کودکان کار
موحد بار دیگر شرایط نگهداری از کودکان کار را مورد انتقاد قرار داد و با تاکید بر اینکه خدمات در شان این بچهها نیست و از نظر روحی و شخصیتی آسیب دیدهاند، بیان داشت: بچههایی که در مراکز شبانهروزی حضور دارند، دچار ناهنجاری روحی و عاطفی هستند و حتی بعضی از آنها در رشد جسمانی دچار مشکل هستند.
اما رئیس کل دادگستری استان کرمان در بخش دیگری از سخنان خود از مجموعه دیلمقانی کرمان به عنوان یکی از مراکز خوب نگهداری از کودکان یتیم سخن بهمیان آورد و اضافه کرد: مجموعه دیلمقانی به اندازه یک دانشگاه است و سه هزار یا چهار هزار نفر را میتواند زیرپوشش قرار دهد و همچنین موسسه کرمانیان ظرفیت زیادی دارد و میتوان از این ظرفیت ها استفاده کرد.
موحد همچنین از اداره کل اوقاف و امور خیریه استان کرمان خواست تا توجه بیشتری به کودکان در معرض آسیب داشته باشد و گفت: وقتی اوقاف درآمد قابل توجهای دارد، میتواند دست بهزیستی را بگیرد، زیرا آنها بچههای مظلوم و بیپناهی هستند.
وی بیان داشت: بحث نداریم چه کسی کمکاری یا پرکاری کرده است، زیرا وضع موجود مطلوب نیست و باید تغییر پیدا کند و دستگاهها باید به مسؤولیت هایخود عمل کنند بنابراین بار سنگینی از روی دوش بهزیستی برداشته می شود.
بیش از ۸۰ درصد کودکان کار غیرایرانی هستند
در همین حال معاون بهزیستی استان کرمان اظهار داشت: بیش از ۸۰ درصد کودکان خیابانی اتباع هستند و هر چند وقت گروهی از بچهها را میآوردند و در مرکز ساماندهی میکنند، اما اگر فردا سر آن چهارراه بروید باز هم بچههایی را میبینید، زیرا تشکلهایی هستند که بچهها را برای این فعالیت هدایت میکنند.
مهدی نخعی ادامه داد: مثلا اگر امشب ۵ بچه را سر چهارراه ببینید، فردا شب ۵ بچه دیگر هستند، بنابراین گروههایی پشت سر آنها هستند و مددکاران ما ورود کردهاند و میدانند این اتفاق میافتد.
وی با اشاره به اینکه کودک کاری نبوده که به بهزیستی معرفی شده باشد و پذیرش و ساماندهی نشده باشد، عنوان کرد: بچههایی که مراکز ما را سرویس میدهند ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر هستند و شاید شرایط ایدهآل نباشد، زیرا ما هم محدودیتهایی در منابع داریم و امسال یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان در این بخش هزینه شده است و هر بچه حداقل در ماه دو میلیون تومان هزینه برای ما در بر دارد.
نخعی که معتقد است، مشکل بیندستگاهی در بخش کودکان کار وجود ندارد، تصریح کرد: مشکل این است که این بچهها هر روز زیادتر میشوند و از شهرهای همجوار هم بهسمت شهر کرمان میآیند.
درخواست مدیرکل اوقاف کرمان از رئیس کل دادگستری
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمان نیز به ارائه جزییات دقیقی از تاریخچه مکان مورد دعوا بین این اداره و بهزیستی کرمان که در اختیار موسسه خیریه بچههای آفتاب است، پرداخت و اظهار داشت: براساس مدارک قانونی و آرای صادر شده باید این مکان تخلیه میشد و حتی دو روز قبل از تخلیه این مکان به مدیرکل بهزیستی زنگ میزنند.
حجتالاسلام علی جلالی ادامه داد: مدیرکل بهزیستی استان کرمان در 12 بهمن تعهد میدهد که مکان را تخلیه کند و صورتجلسه را امضا کرده است، حتی ما گفتیم در روز تعطیل برای اجرای حکم اقدام میکنیم، اما به ما پیغام دادند چون مدرک ندارید در روز تعطیل میخواهید بیایید و در روز تخلیه مکان چنان کاری کردند که دل مردم مومن به درد آمد.
وی تصریح کرد: رئیس کل دادگستری استان کرمان و رئیس کل محاکم عمومی و انقلاب کرمان مقتدرانه به موضوع تخلیه موقوفه ورود کردند و آنچه را حقمطلب بود به جا آورند و شفافسازی کردند و خواهشم این است، بخش دیگر موقوفه هم سریع تخلیه شود که اگر نشود، برای اجرای حکم اقدام میکنیم.
جلالی خطاب به رئیس کل دادگستری استان کرمان که از وی خواست برای یاری بچههای کار اقدام کند و خاطرنشان کرد: تمام امکانات اوقاف در اختیار رئیس کل دادگستری باشد ما در این شهر زندگی میکنیم و مشکلات بچهها، مشکلات ما هم هست، اما در اوقاف معذوریتهایی داریم و باید نیت واقف را اجرا کنیم.
شهردار کرمان هم در سخنانی با اشاره به اینکه قانونی که درباره کودکان کار نوشته شده، فاخر است، اظهار داشت: در این قانون به صراحت به جزییات و وظایف دستگاهها پرداخته شده است و شهرداری پنج وظیفه اصلی دارد.
سعید شعربافتبریزی اضافه کرد: شهرداری کرمان میتواند مکان موقتی را در اختیار موسسه خیریه بچههای آفتاب قرار دهد و همچنین اگر خیران مراجعه کنند میتوانیم برای ساخت مکان دایم برای این بچهها همچنین زمین و پروانه رایگان اختصاص دهیم.
وی با یادآوری این موضوع که قانون، موضوع کودکان کار را به رسمیت شناخه است، اظهار داشت: کودک کار را حذف نمیتوانیم، بکنیم و ما میتوانیم بهصورت مقطعی آنها را جمعآوری کنیم، زیرا به یک اقتصاد وصل هستند و وقتی یکی را جمع میکنیم، یکی دیگر میآید و جایش را میگیرد.
شهرداری طی یک هفته تا ۱۰ روز بچهها را از این وضعیت نجات دهد
رئیس کل دادگستری استان کرمان اظهار داشت: انتظار از شهرداری این است، ظرفیتهای موجود را به سرعت طی یک هفته تا ۱۰ روز بچهها را از این وضعیت نجات دهید.
موحد با تاکید بر انجام اطلاعرسانی گسترده در بین خیران برای ساخت مکان مناسب بچههای کار ابراز کرد: در این زمینه به شدت نیاز به حمایت و ورود خیران داریم.
وی تصریح کرد: بچههای موسسه خیریه آفتاب تا یک هفته دیگر ساماندهی شوند و دسترسی بچهها به مرکز تسهیل شود.
رئیس کل دادگستری استان کرمان در جمعبندی جلسه امروز بیان داشت: بنا بر این شد آمار و اطلاعات دقیق از اطفال و نوجوانی که باید زیرپوشش قرار گیرند، آماده شود و همچنین به سرعت فضای آموزشی مناسبی برای اطفال کار اتباع و ایرانی فراهم شود.
موحد عنوان کرد: همچنین بازرسیهای حمایتی از اطفال و نوجوانان توسط اداره کار ادامه یابد و شنبه هفته آینده جلسهای با محوریت استانداری برگزار و با سرعت در زمینه موارد و مصوبات جلسه چارهاندیشی شود.
وی در پایان سخنان خود تصریح کرد: بر اساس قانون اگر والدین، سرپرستان و تمام اشخاصی که در زمینه کودکان مسؤولیت دارند بر خلاف مقررات عمل کنند و ترک فعل داشته باشد مورد تعقیب کیفری قرار میگیرند.
با توجه به ورود قاطعانه دستگاه قضایی استان کرمان به بحث کودکان کار و ساماندهی آنها حال باید منتظر ماند دید آیا قول و قرارها و وعده و وعیدهای مسؤولان در این باره به مرحله اجرا میرسد و یا کار به جایی میرسد که دستگاه قضایی شمشیر را از رو بکشد و اعلام جرم بر علیه متخلفان داشته باشد.
انتهای پیام/۸۰۰۱۹/ب