بین الملل

سکوت ریاض درباره وضعیت شاه؛ «الاخبار»: زمان انتقال قدرت فرا رسید؟

سکوت ریاض درباره وضعیت شاه؛ «الاخبار»: زمان انتقال قدرت فرا رسید؟

به گزارش سرویس بین‌الملل یولن،‌ گمانه‌زنی‌ها درباره وضعیت جسمانی شاه سعودی پس از بستری شدن در بیمارستان جده در فضای مجازی افزایش یافته اما محافل رسمی سعودی در این باره سکوت اختیار کرده‌اند.

روزنامه «الاخبار»، امروز (پنجشنبه)، در گزارشی به این مساله پرداخت و نوشت: «روزهایی بستری شدن ملک “سلمان بن عبدالعزیز” در بیمارستان برای ایجاد سؤال‌هایی درباره سرنوشت حکومت در عربستان سعودی کفایت می‌کند. به‌ویژه آنکه مقامات ریاض از زمان صدور بیانیه روز یکشنبه که در آن اعلام شد سلمان تحت آزمایش کولونوسکوپی قرار گرفته و  “سالم” است، هیچ صحبتی درباره وضعیت سلامت شاه نکرده‌اند. در حالی که در شبکه‌های اجتماعی به‌شدت اخبار او را دست به دست می‌کنند».

این روزنامه لبنانی اضافه کرد: «عربستان سعودی در این روزها در مرحله حساسی قرار دارد؛ مرحله‌ای که در جریان آن به دنبال یک نقش جدید در جهانی متغیر است و دیگر روابط با واشنگتن برای ضمانت امنیت این نظام کافی نیست، آن هم در شرایطی که این کشور در آستانه انتقال قدرت از نسل فرزندان عبدالعزیز به نسل نوادگان او قرار گرفته است. به نظر می‌رسد این فرایند سخت‌تر از آن چیزی باشد که در بدترین سناریوها درباره حضور ولی‌عهد “محمد بن سلمان” تصور می‌شد؛ محمد بن سلمانی که با مخالفت دو رکن اصلی حکومت یعنی خانواده سلطنتی و آمریکا مواجه است.»

در ادامه این گزارش آمده است: «ملک سلمان روز یکشنبه -طبق اعلام دیوان پادشاهی- برای انجام آزمایش کولونوسکوپی و یک سری آزمایش دیگر به بیمارستان جده منتقل شد. دیوان پادشاهی سعودی اعلام کرد تیم پزشکی تصمیم گرفته است که او مدتی را در بیمارستان باشد. با این حال دیوان پادشاهی تأکید کرد که او “سالم” است. از آن زمان، دیوان هیچ بیانیه جدیدی درباره سلامت ملک‌ سلمان هشتادوشش‌ساله صادر نکرده اما “خالد الجبری” پسر “سعد الجبری” منتقد [حکومت سعودی] که خود پزشک است می‌گوید که کولونوسکوپی به ندرت به بستری شدن در بیمارستان می‌انجامد و در حالت معمول برای افرادی که بالای ۸۵  سال سن دارند، توصیه نمی‌شود. سعد الجبری همان فردی است که از زمان “محمد بن نایف” به روابط قوی خود تا امروز با سازمان اطلاعات آمریکا شناخته می‌شود. او دست راست بن نایف بود».

طبق گزارش الاخبار،  خالد الجبری پسر سعد الجبری همچنین «احتمال داد که آزمایش شاه یک تشخیص پزشکی اضطراری درباره خون‌ریزی دستگاه گوارشی تحتانی و باعث بستری شدن او در بیمارستان شده باشد.آنچه این این فرضیه را قوت می‌بخشد این است که سلمان در ماه مارس گذشته نیز برای انجام آزمایش پزشکی و “تعویض باتری تنظیم‌کننده ضربان قلب” در بیمارستانی در ریاض بستری شده بود.اما او در آن روز پس از طی کردن فرایند مستقیم ترخیص شد.»

این رسانه اضافه کرد: «در شرایطی که محافل رسمی عربستان سعودی سکوت کرده‌اند، شبکه‌های اجتماعی پر از خبرهای مربوط به سلامت شاه و آرزوی بهبودی برای او بود به‌نحوی که این مسئله نشان می‌داد این مسئله این بار از نظر سعودی‌ها متفاوت است. با توجه مشکلاتی که به بن سلمان از زمان به قدرت رسیدن در کودتای مشهور کاخ علیه پسر عمویش بن نایف در سال ۲۰۱۷ با آن مواجه شد، سعودی‌ها اکنون خود را برای فرایند دشوار انتقال قدرت از نسل فرزندان عبدالعزیز به نسل نوادگان او آماده‌ کرده‌اند. این کودتا باعث ایجاد شکاف در خانواده [سلطنتی] و همچنین تیرگی روابط با دولت آمریکا شد؛ روابطی که پس از مخالفت بن سلمان با درخواست “جو بایدن” رئیس‌جمهور آمریکا برای افزایش تولید نفت و محکومیت جنگ روسیه و اوکراین به سطح بسیار بی‌سابقه‌ای در هشتاد سال گذشته تاکنون رسید.»

 این روزنامه در ادامه نوشت: «اگر وضعیت در عربستان سعودی عادی بود، سلامت شاه از این‌قدر اهمیت نداشت چراکه پادشاهان سعودی در دوران حکومت آل سعود همواره در صورت ناتوانی از انجام امورشان حتی به شکل صوری در مناصب خود باقی می‌ماندند و ولی‌عهد که معمولا برادر تنی یا غیرتنی شاه بود، اداره امور روز کشور را برعهده می‌گرفت و سپس در زمان درگذشت شاه حکومت به نرمی به ولی‌عهد انتقال داده می‌شد. در آن زمان، ولی‌عهد با چالش‌های بزرگی در داخل خانواده [سلطنتی] مواجه نبود چراکه توافق میان برادران درباره سازوکار به‌ ارث بردن قدرت به قوت خود باقی بود و روابط برخلاف امروز با تضمین آمریکا ثبات داشت.»

در بخش دیگری از این گزارش مطرح شده است: «اما پس از انتقال کانون درگیری به آسیا، نیاز [به این منطقه راهبردی] کمرنگ شد و تمامی سطوح روابط با آمریکا در برابر احتمال تغییر قرار گرفت و این مسئله ساختار حکومتی در عربستان را نگران کرد. و درست از همین نقطه، مسئله سلامت سلمان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌شود و جهان با اهتمام فراوان -اگرچه در سکوت- آن را نظاره می‌کند. بر این اساس، تا زمانی که شاه هست -حتی اگر از انجام امور ناتوان باشد- او پوششی مشروع برای حکومت پسرش فراهم می‌کند و همین مسئله پیامدهای انتقال قدرت و آثار آن بر وضعیت خاورمیانه و همچنین بازار جهانی نفت را در این برهه نابسامان را به تعویق می‌اندازد.»

الاخبار ادامه داد: «در صورتی که شاه در روزهای آینده از بیمارستان مرخص نشود، احتمال دارد که بن سلمان خود را در وضعیت نیاز به اقدامی پیش‌دستانه  -چه با اسم پدرش یا با اسم شخص خود- ببیند؛ مانند انتقال قدرت از شاه به خود تا زمانی که تکلیف او روشن شود. در این شرایط، بار دیگر شکاف در خانواده سلطنتی نمایان خواهد شد؛ همان شکافی که کودتای ولی‌عهد و سرکوب با زور و قدرت پدر و حمایت‌های “دونالد ترامپ” رئیس‌جمهور سابق آمریکا باعث ایجاد آن شد. در آن زمان شمار زیادی از اعضای خانواده سلطنتی به‌ویژه “محمد بن نایف” و “احمد بن عبدالعزیز” یعنی بزرگترین افراد تهدیدکننده بن سلمان دستگیر شدند.»

این روزنامه لبنانی می‌گوید که بی‌شک فرایند انتقال قدرت با دوره‌ای از بی‌ثباتی سیاسی -البته اگر فراتر از این نباشد- مواجه خواهد، به‌ویژه آنکه این بی‌ثباتی به دنبال یک بی‌ثباتی جهانی جریان خواهد داشت؛ بی‌ثباتی‌ای که بن سلمان در آن موضعی خصمانه علیه جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا اتخاذ می‌کند و در عین حال اقداماتی را در پیش می‌گیرد که آمریکا آن را در تعارض با منافع خود می‌بیند مانند افزایش تولید نفت، ائتلاف با «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه در جنگ اوکراین و همگرایی با چین.

در ادامه آمده است که اساسا بن سلمان هیچگاه فرد مطلوب محافل اطلاعاتی، وزارت دفاع و خارجه و همچنین شورای امنیت ملی آمریکا نبوده و همه ترجیح می‌دادند که بن نایف قدرت را در عربستان سعودی به دست بگیرد.

الاخبار اضافه کرد که چه‌بسا بن سلمان اکنون احساس خطر کرده باشد از‌این‌رو نشانه‌هایی مبنی بر اینکه قصد تقویت روابط با تل‌آویو پس از به قدرت رسیدن را دارد، از خود نشان داد. از طرف دیگر، برخی افراد نزدیک به او و امارات در فضای مجازی تبلیغات برای معامله آتی بن سلمان و بایدن را آغاز کرده‌اند؛ معامله‌ای که به گفته این افراد قرار است طبق آن، بایدن سعد الجبریِ مقیم کانادا را به عربستان منتقل کند و بن سلمان نیز با درخواست آمریکا برای افزایش تولید نفت موافقت نماید.

این رسانه لبنانی در پایان نوشت: «اگر این درست باشد، عملا به این معنی خواهد بود که دولت بایدن با حکومت بن سلمان موافقت کرده است؛ اما احتمالات خطرناکی نیز علیه ولی‌عهد همچنان به قوت خود باقی است به‌ویژه احتمال بهره‌گیری بایدن از کلافگی‌ها  و ترتیب دادن یک معامله با مخالفان سرسخت در خانواده سلطنتی برای کودتا علیه بن سلمان. درست مانند چیزی که در معامله ترامپ با ولی‌عهد علیه بن نایف رخ داد.»

انتهای پیام/


دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا