انتخاب هریس به این دلایل آسیب کمتری برای ایران دارد
انتخاب هریس به این دلایل آسیب کمتری برای ایران دارد
به گزارش یولن رحمن قهرمانپور، تحلیلگر مسائل بین الملل در روزنامه هم میهن نوشت:
۱- بدون شک انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا نتایج منفی بیشتری نسبت به انتخاب کامالا هریس برای ایران در بر خواهد داشت. معنای حرف من این نیست که کامالا هریس برای ایران خوب است، بلکه معنایش این است که انتخاب هریس بدی کمتر و آسیب کمتری برای جمهوری اسلامی ایران دارد.
در شرایط فعلی انتظار نمیرود که انتخاب کامالا هریس بهعنوان رئیسجمهور آمریکا منجر به یک توافق بزرگ یا حل اساسی تمامی مشکلات میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا شود، ولی تبعات منفی انتخاب نامزد حزب دموکراتیک برای ما کمتر است. در نقطه مقابل با شناختی که از ریاستجمهوری دونالد ترامپ در سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۰ داشتیم و با توجه به این نکته که او از برجام خارج شد، به نظر میرسد که اگر او پیروز شود دوباره تهران شرایط سختی را در منطقه و در روابط با ایالات متحده آمریکا خواهد داشت.
۲- اظهارات رسمی با اظهارات غیررسمی و باورهای قلبی تفاوت دارد. به نظر من این موضع مقامها در سطح رسمی و برای بیان رویکرد مقامهای ارشد نظام بیان میشود تا نشان دهند که تفاوت معناداری میان دو نامزد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا وجود ندارد. تقریباً موضع مشابهی از سوی دولت جمهوری خلق چین هم بیان میشود. اما براساس تحلیل شرایط میتوان دریافت که تفاوت وجود دارد اما مسئلهای که اینجا اهمیت پیدا میکند کمیت و اندازه تفاوت این دو نامزد در رویکردشان نسبت به ایران است.
جواب من این است که نه! انتخاب هیچیک از این دو سیاستمدار باعث بهبود روابط ایران و آمریکا نمیشود. اما اگر معیار متفاوتی داشتهباشیم و بپرسیم که «انتخاب کدامیک از این دو نامزد آسیب کمتری به منافع ایران وارد میکند؟» آنگاه پاسخ متفاوت است. اگر با متر و معیار آسیب کمتر به این انتخابات نگاه کنیم، به نظرم کامالا هریس آسیب کمتری وارد میکند و حتماً میان دو نامزد از این لحاظ تفاوتی وجود دارد.
۳- به نظر من دونالد ترامپ در صورت انتخاب به مقام ریاستجمهوری، رویکردی سختگیرانهای در قبال ایران در پیش خواهد گرفت. دونالد ترامپ اگر در انتخابات پیروز شود یک سیاستمدار زخمخورده از دموکراتها است و تلاش خواهد کرد که بیش از گذشته خود را متمایز از آنها جلوه دهد.
نکته دیگر این است که دونالد ترامپ ۲۰۲۴، سیاستمداری باتجربهتر از دونالد ترامپ ۲۰۱۶ است و در عین حال باورها و افکار او تغییر چندانی نکردهاست. باید وضعیتی که دونالد ترامپ در آن ممکن است به ریاستجمهوری برسد را هم در نظر گرفت.
او در شرایطی در آستانه انتخاب بهعنوان رئیسجمهوری قرار میگیرد که دموکراتها علیه او بسیج شدهاند، چندین پرونده قضایی علیه او تشکیل شدهاست و بسیاری از کشورهای جهان و متحدان آمریکا منتقد او هستند. در چنین شرایطی دونالد ترامپ بیش از پیش تصور میکند که یک نابغه است و بیشتر از دوره قبل به حقانیت خودش ایمان خواهد آورد.
در چنین وضعیتی او به ریسکهایی دست خواهد زد که حتی دوره قبل هم به آنها دست نزده است. رؤسایجمهور آمریکا در دور دوم به این دلیل که نخست به دنبال بر جا گذاشتن میراثی بزرگ و ماندگار از خود هستند و دوم اینکه نگران شرکت مجدد در انتخابات نیستند و نیازی به آرای عمومی ندارند، ریسکپذیری بیشتری دارند.
23302
مجله خبری یولن