جوزف عون کیست؟ / یک ارتشی که با اجماع نمایندگان لبنان به ریاست جمهوری رسید
جوزف عون کیست؟ / یک ارتشی که با اجماع نمایندگان لبنان به ریاست جمهوری رسید
رسول سلیمی: ژنرال جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان امروز به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد. او از زمان به دست گرفتن فرماندهی ارتش در سال ۲۰۱۷، این نهاد را از یک بحران مالی ملی هدایت کرد. بحرانی که حتی بر حقوق سربازان ارتش لبنان هم اثرگذاشته بود و نهاد ارتش را که از زمان جنگ داخلی ۱۹۷۵-۹۰ زیربنای ثبات داخلی بود، متزلزل کرده بود. مسئله ای که در مقابل، حزب الله توانسته بود با دریافت حمایت های مالی از خارج از لبنان، بر این بحران غلبه کند.
عون نقشی کلیدی در تقویت آتش بس ۶۰ روزه لبنان و اسرائیل با میانجیگری امریکا و فرانسه در ماه نوامبر ایفا کرد. توافقی که ارتش لبنان را ملزم می کند تا با خروج نیروهای اسرائیل و حزب الله از مرز لبنان، به جنوب این کشور اعزام و در مرزها مستقر شود. او با تبدیل شدن به رئیس جمهور، پستی که برای یک مسیحی مارونی در سیستم فرقه ای لبنان در نظر گرفته شده است، راه دیگر فرماندهان سابق ارتش را که این سمت را به عهده گرفته اند پیمود.
این در حالی است که او با آخرین رئیس دولت لبنان یعنی میشل عون، هیچ نسبتی ندارد. در مقابل، عون حمایت کشورهای دوست لبنان از جمله قطر را به مثابه «یک حمایت قوی در این مرحله» توصیف کرد. چه آنکه نامزدی جوزف عون از سوی چندین حزب سیاسی و همچنین ایالات متحده، فرانسه و عربستان سعودی نیز مورد حمایت قرار گرفت.
عون متولد ۱۹۶۴ است و مدرک لیسانس خود را در رشته علوم سیاسی با گرایش در امور بین الملل و همچنین علوم نظامی را در آکادمی ارتش خوانده است. او متاهل و دارای دو فرزند است و در سال ۱۹۸۳ به آکادمی نظامی پیوسته و تا سمت فرماندهی ارتش در سال ۲۰۱۷ ارتقا یافته است. در ۱۹ اوت ۲۰۱۷، عون در عملیاتی به نام فجر الجرود، با شبه نظامیان داعش را که در حومه مرز شمال شرقی لبنان با سوریه در راس بعلبک و القاع سنگر گرفته بودند، درگیر شد و با موفقیت آنها را دفع کرد.
عون ۶۰ ساله که از سال ۲۰۱۷ فرمانده ارتش بوده توانسته ارتش را از بحران هایی نظیر انفجار بندر بیروت در سال ۲۰۲۰ که بیش از ۲۰۰ نفر را کشت، درگیری ۱۳ ماهه حزب الله و اسرائیل و رکود اقتصادی شش ساله که یکی از بدترین رکود های ثبت شده در دوران مدرن است نجات دهد.
جوزف عون در مصاحبه ای نادر در سال ۱۳۹۶ با روزنامه لبنانی الاخبار که به حزب الله نزدیک است گفته بود که «دخالت سیاسی» در ارتش را محدود خواهد کرد. او در هیچ محفل عمومی درباره نامزدی خود برای ریاست جمهوری صحبت نکرد و برای جلب حمایت به جناح های سیاسی تقسیم شده لبنان مراجعه نکرد.
رئیس جمهور جدید لبنان حالا با یک توافق میان حزب الله و اسرائیل که متکی به آتش بسی ناپایدار است، مواجه است و باید دید او چگونه بندهای مورد توافق اسرائیل و لبنان را اجرا خواهد کرد. توافقی که در تلاش است صرفا ارتش را به عنوان نیروی دارای مجوز برای دسترسی به سلاح معرفی کند. این در حالی است که بحران مالی و رکود اقتصادی لبنان دیگر مسئله کلان او در پُست ریاست جمهوری این کشور خواهد بود که باید با آن دست و پنجه نرم کند.
311213
مجله خبری یولن