آذربایجان شرقی

۱۳۰ مزرعه پرورش ماهیان خاویاری در کشور/ تولید 200 کیلوگرم خاویار در آذربایجان‌شرقی

به گزارش یولن از تبریز، قاسم جعفروند در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار داشت: رودخانه ارس قابلیت ایجاد تحول در عرصه‌های مختلف تولید، صنعت، کشاورزی، انرژی و دیگر بخش‌ها از جمله فعالیت در زمینه شیلات و گردشگری را دارد و باید با برنامه‌ریزی صحیح و طرح کارشناسی از توان دومین رود پرآب کشور در همه زمینه‌ها بهره‌مند شویم.

وی با بیان اینکه شهرستان جلفا به دلیل وجود رودخانه دائمی و پر آب ارس همچنین اقلیم مطلوب، از ظرفیت بالایی در امر پرورش ماهیان سردآبی و خاویاری برخوردار بوده و ماهیان تولیدی در این مزارع از بالاترین کیفیت در سطح استان برخوردار هستند، ادامه داد: جهت اجرای طرح توسعه آبزی‌پروری در حوزه آبریز رودخانه ارس و سرشاخه‌های اصلی با سازمان‌های مختلف از جمله محیط زیست، مرزبانی، دامپزشکی و … هماهنگی‌های لازم به‌عمل آمده و از سازمان آب منطقه‌ای استان طی جلسات مختلف کارشناسی و با حضور مجموعه کارشناسان مرتبط بعد از مطالعات کامل پروژه مجوز حفر ۳۰۰ حلقه چاه مورد تصویب قرار گرفت.

جعفروند افزود: برای سرعت بخشیدن به امر سرمایه‌گذاری در بخش شیلات و امور آبزیان در سال ۹۸ برای معرفی مناطق مستعد به متقاضیان سرمایه‌گذاری و تسهیل و رفع موانع سرمایه‌گذاری در این بخش، این مدیریت با هماهنگی سایر ادارات و ارگان‌های مرتبط کار شناسایی ۵۱ مورد منطقه مستعد برای سرمایه‌گذاری در بخش آبزی‌پروری در حاشیه رودخانه مرزی ارس به وسعت ۵۹۰ هکتار مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت.

وی اضافه  کرد: از سال ۱۳۸۹ فاز اجرائی پروژه در منطقه شروع شده است که از جمله طرح‌های اولویت‌دار و مهم در جریان این مدیریت در محدوده شهرستان‌های جلفا و خداآفرین با حفر چاه سطحی به ظرفیت ۶ هزار تن انواع ماهیان پرورشی می‌باشد که تاکنون ۱۶ مورد پروژه ۲۰ تنی انفرادی به بهره‌برداری رسیده و ۱۱ مورد دیگر نیز در مرحله تاسیس بوده و ۶۴ متقاضی در مراحل تکمیل پرونده هستند.

مدیر شیلات و امور آبزیان سازمان جهاد کشاورزی استان یادآور شد: طرح بزرگ ۷۰ واحدی پرورش ماهی قزل‌آلا در حاشیه اراضی منطقه آزاد تجاری ارس در شهرستان جلفا با تناژ ۱۴۰۰ تن همچنین در شهرستان خداآفرین طرح جامع شرکت خوشه صبا شامل پروژه ۱۲۵ تنی پرورش ماهی قزل‌آلا و ۱۲۵ تنی ماهی کپور، ۱۲۵ تنی ماهیان خاویاری و تکثیر و تولید ۶ میلیون قطعه بچه ماهی قزل‌آلا در شرف تاسیس است.

وی، از افراد حقیقی و حقوقی علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری دراین طرح درخواست کرد با مراجعه به مدیریت جهادکشاورزی شهرستان‌های خدافرین و جلفا و یا مدیریت شیلات استان از فرصت به‌وجود آمده برای فعالیت اقتصادی استفاده کنند.

جعفروند توصیه نمود، با توجه به آب مناسب رودخانه ارس برای تولید و پرورش انواع ماهیان پرورشی و نیز همجواری با کشورهای همسایه مرزی، سرمایه‌گذاران و جوانان جویای کار اقتصادی با سرمایه‌گذاری می‌توانند علاوه بر اشتغال و درآمدزایی مناسب، زمینه صادراتی و ارزآوری بسیار خوبی در منطقه ایجاد نمایند.

وی متذکر شد: دولت پشتیبان آنان در این امر بوده و در صورت وجود موانع احتمالی مسوولان مربوطه در رفع این موانع تلاش خواهند کرد.

وی اظهار امیدواری کرد:  با صحبت‌هایی که در خصوص کشاورزی قراردادی و تکمیل زنجیره‌های تولید به اعضای هیات مدیره تعاونی پرورش دهندگان ماهی و تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران در بخش شیلات انجام گرفته امیدواریم حاشیه ساحلی رودخانه ارس در آینده نزدیک به یکی از قطب‌های تولید و پرورش انواع ماهیان پرورشی و آبزیان تبدیل شده و الگوی مناسبی برای توسعه آبزی‌پروری در سایر نقاط مشابه استان و کشور معرفی گردد.

وی، تولید ماهیان خاویاری را برترین ظرفیت سرمایه‌گذاری در حاشیه رودخانه ارس عنوان کرد و آن را از اهم برنامه‌ها و سیاست‌های این مدیریت در جهت توسعه این امر در منطقه تاکید نمود.

جعفروند گفت: برای پرورش ماهیان خاویاری سواحل رودخانه ارس تا مرز استان اردبیل به لحاظ اقلیمی مناسب‌ترین منطقه استان بوده و می‌توان با هدایت سرمایه‌گذاران، برای تولید این محصول استراتژیک چشم‌انداز روشنی متصور شد.

وی یادآور شد: پرورش ماهی به‌خصوص ماهیان خاویاری از جمله مشاغلی است که سودآوری خوبی دارد در کشور حدود ۱۳۰ مزرعه پرورش ماهیان خاویاری وجود دارد که با تولید ۲۵ کیلوگرم در متر مربع سالانه ۲۷۰۰ تن ماهی تولید می‌کند در استان هفت واحد ماهیان خاویاری در شهرستان‌های سراب، مرند و جلفا با تولید ۵۲ تن گوشت ماهی خاویاری وجود دارد.

وی خاطرنشان کرد: یکی از مزارع امسال به مرحله خاویاردهی نزدیک شده و طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده و با رعایت اصول فنی مورد نیاز پیش‌بینی می‌شود در پایان سال ۱۴۰۰ به تولید حداقل ۲۰۰ کیلوگرم خاویار برسد.

مهندس جعفروند گفت: طرح ماهیان خاویاری آقای شاهدی در قالب پایلوت از سال ١٣٩٣ با ۴٧۵ قطعه بچه ماهی فیل ماهی ۵٠ گرمی و در سال ١٣٩۵ به‌علاوه ١۵٠ قطعه ماهی ١٢٠٠ گرمی فیل ماهی همچنین طرح پرورش ماهیان خاویاری آقای خانی با سرمایه ۲۰ میلیارد ریالی و با مجوز بهره‌برداری ۱۰ تن پرواری و ۱۰۰ کیلوگرم خاویار در سال ۹۷ در حاشیه رودخانه ارس در شهرستان جلفا اجرا شده است .

 وی ادامه داد: خوشبختانه مزرعه آقای خانی رکورددار این عرصه با ۴۰ کیلوگرم در متر مربع تولید ماهی خاویاری در این شهرستان و در حاشیه رودخانه ارس فعالیت می‌کند در این مزرعه در هر متر مکعب ۲۲ کیلوگرم ماهی نگهداری می‌شود که نسبت به استخرهای خاکی که ۴ کیلوگرم ماهی در متر مکعب است بهره‌وری خیلی بیشتری دارد.

آقای خانی، مزرعه‌دار برجسته تولید خاویار در شمال‌غرب کشور نیز با بیان اینکه پس از آغاز بهره‌برداری مزرعه از سال ۱۳۹۷ برنامه‌ریزی لازم برای تولید ۱۰ تن گوشت و ۱۰۰ کیلوگرم خاویار در سال را مطابق ضوابط فنی مورد نیاز در دستور کار خود قرار داده است، افزود: طرح توسعه‌ای که شامل تولید، فرآوری و بسته‌بندی می‌باشد با اخذ مجوزهای لازم برای سال آینده برنامه‌ریزی شده است که ان‌شاءالله به‌زودی وارد فاز اجرایی خواهد شد.

وی، از برنامه‌ریزی خود برای اجرای فاز سه مزرعه با احداث ۲۴ استخر با قطر ۱۲ متر در سال ۱۴۰۱ خبر داده  و خاطرنشان کرد: امیدوارم بتوانم به عنوان بخش خصوصی نقش کوچکی در توسعه پرورش ماهیان خاویاری در استان آذربایجان‌شرقی و کشور داشته باشم.

انتهای پیام/۶۰۰۳۴/س


دانلود نرم افزار

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا